GESTOOMDE SCHOL MET ZWARTE BONEN
Zwartebonensaus is een populair ingrediënt in heel veel afhaalgerechten. Je hoeft hem echter niet te kopen, omdat je net zo gemakkelijk de gefermenteerde zwarte bonen kunt gebruiken, die veel lekkerder zijn. Dit recept combineert de bonen met vis en is geïnspireerd op een Kantonees gerecht dat in Chinese restaurants wordt geserveerd en meestal met zeebaars wordt gemaakt.
1 hele schol (600 gram), leeggehaald en geschubd
2½ centimeter verse gemberwortel, geschild, in lucifertjes
1 eetlepel Shaohsing rijstwijn of droge sherry
1 eetlepel lichte sojasaus
1 eetlepel gefermenteerde zwarte bonen, afgespoeld en geprakt
2 bosuien, overlangs in snippers
Kerf het visvlees aan beide kanten van de schol in. Verdeel de reepjes gember in de kerven en in de buikholte.
Leg de vis op een vuurvast bord dat in een bamboe stoommand past en besprenkel de vis met de rijstwijn of sherry en daarna met sojasaus. Bestrooi de vis met de zwarte bonen, verdeel de repen bosui erop en zet het deksel op de stoommand.
Zet de stoommand in een wok met een laagje kokend water (zorg dat het water de mand niet raakt) en stoom de vis 10 minuten op hoog vuur tot hij ondoorschijnend is en het vlees gemakkelijk in lamellen uiteenvalt als je er een spies insteekt.
Haal de vis uit de stoommand en serveer hem met Boeddha’s geroerbakte gemengde groenten of Paksoi met wortel en knoflook en wat gekookte rijst.
2 personen
voor- / bereidingstijd : 5 / 10 minuten
gebied : Kanton, China
gerechtsoort : visgerecht
bron : Ching’s take-away : 110 Snelle en gezonde Chinese favorieten / Ching-He Huang
donderdag 2 januari 2025
Gebakken rijst met gerookte zalm en ei (China)
GEBAKKEN RIJST MET GEROOKTE ZALM EN EI
1½ eetlepel arachideolie
2 eieren, losgeklopt
75 gram diepvriesdoperwten
300 gram koude gekookte pandanrijst of vers gekookte langkorrelige rijst
150 gram gerookte zalm, in repen gesneden
1 – 2 eetlepels lichte sojasaus
1 eetlepel geroosterde sesamolie
een snuf versgemalen witte peper
Verhit een wok op hoog vuur tot hij gaat roken en doe er 1 eetlepel arachideolie in. Giet de geklopte eieren in de wok en roerbak 2 minuten tot het roerei is, schep het uit de wok en zet het opzij.
Zet de wok weer op hoog vuur, doe de rest van de arachideolie erin en verhit hem 20 seconden. Voeg de diepvrieserwtjes toe en roerbak 50 seconden. Doe de gare rijst erbij en schep alles om tot de rijstkorrels los van elkaar zijn.
Doe de repen zalm in de pan en roerbak alles luchtig gedurende 1 minuut. Schep ook de stukken roerei door het rijstmengsel. Breng op smaak met sojasaus, de geroosterde sesamolie en witte peper en serveer het gerecht direct.
1 persoon
voor- / bereidingstijd : 5 / 7 minuten
gebied : China
gerechtsoort : ontbijtgerecht
bron : Ching’s take-away : 110 Snelle en gezonde Chinese favorieten / Ching-He Huang
1½ eetlepel arachideolie
2 eieren, losgeklopt
75 gram diepvriesdoperwten
300 gram koude gekookte pandanrijst of vers gekookte langkorrelige rijst
150 gram gerookte zalm, in repen gesneden
1 – 2 eetlepels lichte sojasaus
1 eetlepel geroosterde sesamolie
een snuf versgemalen witte peper
Verhit een wok op hoog vuur tot hij gaat roken en doe er 1 eetlepel arachideolie in. Giet de geklopte eieren in de wok en roerbak 2 minuten tot het roerei is, schep het uit de wok en zet het opzij.
Zet de wok weer op hoog vuur, doe de rest van de arachideolie erin en verhit hem 20 seconden. Voeg de diepvrieserwtjes toe en roerbak 50 seconden. Doe de gare rijst erbij en schep alles om tot de rijstkorrels los van elkaar zijn.
Doe de repen zalm in de pan en roerbak alles luchtig gedurende 1 minuut. Schep ook de stukken roerei door het rijstmengsel. Breng op smaak met sojasaus, de geroosterde sesamolie en witte peper en serveer het gerecht direct.
1 persoon
voor- / bereidingstijd : 5 / 7 minuten
gebied : China
gerechtsoort : ontbijtgerecht
bron : Ching’s take-away : 110 Snelle en gezonde Chinese favorieten / Ching-He Huang
Vis- en rijstsoep (China)
VIS- EN RIJSTSOEP
De delicate smaak van verse gemberwortel kenmerkt deze vissoep.
700 milliliter visbouillon
1 eetlepel sojasaus
1 plakje gemberwortel, fijngesneden
300 gram verse kabeljauw- of schelvisfilet
½ theelepel maïzena, vermengd met een beetje water
100 gram langkorrelige rijst, 3 minuten voorgekookt
zout, naar smaak
versgemalen peper, naar smaak
Bouillon, sojasaus en gember langzaam verhitten in een grote pan. Het maïzenapapje er langzaam doorroeren en 10 minuten zachtjes laten koken.
Snijd de visfilet ondertussen in hele dunne plakjes en vervolgens in reepjes.
Voeg de rijst toe aan de soep en laat deze 5 minuten pruttelen. Van het vuur halen en de vis toevoegen.
Laat de vis 5 à 10 minuten gaar worden in de hete soep. De soep eventueel weer op smaak brengen met zout en onmiddellijk opdienen
4 personen
voor- / bereidingstijd : 10 / 25-30 minuten
gebied : China
gerechtsoort : soep
bron : Chinees : Creatief en gezond koken, voor alledaagse maaltijden en speciale gelegenheden / Daphne Wannee
De delicate smaak van verse gemberwortel kenmerkt deze vissoep.
700 milliliter visbouillon
1 eetlepel sojasaus
1 plakje gemberwortel, fijngesneden
300 gram verse kabeljauw- of schelvisfilet
½ theelepel maïzena, vermengd met een beetje water
100 gram langkorrelige rijst, 3 minuten voorgekookt
zout, naar smaak
versgemalen peper, naar smaak
Bouillon, sojasaus en gember langzaam verhitten in een grote pan. Het maïzenapapje er langzaam doorroeren en 10 minuten zachtjes laten koken.
Snijd de visfilet ondertussen in hele dunne plakjes en vervolgens in reepjes.
Voeg de rijst toe aan de soep en laat deze 5 minuten pruttelen. Van het vuur halen en de vis toevoegen.
Laat de vis 5 à 10 minuten gaar worden in de hete soep. De soep eventueel weer op smaak brengen met zout en onmiddellijk opdienen
4 personen
voor- / bereidingstijd : 10 / 25-30 minuten
gebied : China
gerechtsoort : soep
bron : Chinees : Creatief en gezond koken, voor alledaagse maaltijden en speciale gelegenheden / Daphne Wannee
In thee gemarineerde tonijn met sinaasappelsalade (China)
IN THEE GEMARINEERDE TONIJN MET SINAASAPPELSALADE
1 eetlepel Chinese theemelange
1 eetlepel suiker
1 theelepel grof zeezout
versgemalen peper
2 tonijnsteaks (à 125 gram)
SALADE
1 grote sinaasappel
1½ eetlepel Japanse sojasaus
1 eetlepel sesamolie
jalapeñopepersaus (flesje)
1 zakje veldsla (75 gram)
Meng in een kommetje de theeblaadjes met de suiker, het zout en een weinig peper door elkaar. Wrijf de steaks met dit mengsel in, leg ze naast elkaar in een lage, brede schaal en dek ze af met aluminiumfolie. Leg hierop iets zwaars, bijvoorbeeld een vol melkpak. Marineer de steaks zo 2 uur in de koelkast.
Schil voor de salade de sinaasappel met een scherp mes dik en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Vang hierbij het sap op in een kommetje. Klop de sojasaus en de sesamolie door het opgevangen sap en voeg naar smaak jalapeñopepersaus toe. Schep de stukjes sinaasappel erdoor en bewaar dit, afgedekt, ook tot gebruik in de koelkast.
Steek de barbecue aan of verwarm de contactgrill of de grillpan voor. Dep de vis voorzichtig droog en gril de via aan elke kant 1 ½ à 2 minuten. De tonijn moet vanbinnen nog rood zijn. Schep het sausje door de veldsla. Serveer de vis met de sla. Lekker met stokbrood of mihoensalade.
2 personen
voedingswaarde : 200 kcal p.p.
voorbereidings- / marineer- / bereidingstijd : 10 / 120 / 5 minuten
gebied : China
gerechtsoort : visgerecht (of voorgerecht voor 4 personen)
bron : Barbecue! : Internationaal en eigentijds : Recepten voor vlees, vis, groenten en fruit / Anneke Ammerlaan
1 eetlepel Chinese theemelange
1 eetlepel suiker
1 theelepel grof zeezout
versgemalen peper
2 tonijnsteaks (à 125 gram)
SALADE
1 grote sinaasappel
1½ eetlepel Japanse sojasaus
1 eetlepel sesamolie
jalapeñopepersaus (flesje)
1 zakje veldsla (75 gram)
Meng in een kommetje de theeblaadjes met de suiker, het zout en een weinig peper door elkaar. Wrijf de steaks met dit mengsel in, leg ze naast elkaar in een lage, brede schaal en dek ze af met aluminiumfolie. Leg hierop iets zwaars, bijvoorbeeld een vol melkpak. Marineer de steaks zo 2 uur in de koelkast.
Schil voor de salade de sinaasappel met een scherp mes dik en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Vang hierbij het sap op in een kommetje. Klop de sojasaus en de sesamolie door het opgevangen sap en voeg naar smaak jalapeñopepersaus toe. Schep de stukjes sinaasappel erdoor en bewaar dit, afgedekt, ook tot gebruik in de koelkast.
Steek de barbecue aan of verwarm de contactgrill of de grillpan voor. Dep de vis voorzichtig droog en gril de via aan elke kant 1 ½ à 2 minuten. De tonijn moet vanbinnen nog rood zijn. Schep het sausje door de veldsla. Serveer de vis met de sla. Lekker met stokbrood of mihoensalade.
2 personen
voedingswaarde : 200 kcal p.p.
voorbereidings- / marineer- / bereidingstijd : 10 / 120 / 5 minuten
gebied : China
gerechtsoort : visgerecht (of voorgerecht voor 4 personen)
bron : Barbecue! : Internationaal en eigentijds : Recepten voor vlees, vis, groenten en fruit / Anneke Ammerlaan
Latjap Longlei Guin (Kanton, China)
LATJAP LONGLEI GUIN (TONG MET CHILIBONENSAUS EN ASPERGES)
Dit is een klassiek Kantonees gerecht.
2 tongfilets van 250 - 300 gram, elke filet diagonaal in 4 dunne plakjes gesneden
1 theelepel lichte sojasaus
paar drupjes sesamolie
4 grote verse shiitakes of kastanjechampignons, steeltjes verwijderd en kapjes in plakjes gesneden
30 gram bamboescheuten uit blik, in dunne reepjes gesneden
30 gram wortel, in dunne reepjes gesneden
3 lente-uitjes, in stukjes van 2 centimeter gesneden
2 theelepels bloem
zout naar smaakt
vers gemalen zwarte peper naar smaak
3 deciliter plantaardige olie, om in te bakken
6 stukken gekookte asperge van 7 centimeter
2 eetlepels gehakte korianderblaadjes, ter garnering
SAUS
2 eetlepels chilibonensaus
¼ groene paprika, van zaad en zaadlijsten ontdaan en in dunne reepjes gesneden
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 - 2 theelepels rijstazijn
3 eetlepels warm water
Sprenkel de sojasaus en de sesamolie over de visfilets. Verdeel de paddenstoelen, bamboescheuten, wortel en lente-uitjes over de 8 stukken vis en rol de filets op.
Strooi wat bloem, zout en peper over elk rolletje en wrijf de vis er voorzichtig mee in.
Meng in een kleine pan de ingrediënten voor de saus.
Maak de plantaardige olie in een wok flink heet. Leg de rolletjes vis erin en bak ze slechts 2 minuten. Haal ze er met een schuimspaan uit en houd ze warm.
Warm de saus op en bak tegelijkertijd de asperges 10 seconden in de wok. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Schenk de warme saus over de visrolletjes en leg de asperges er omheen. Garneer met de korianderblaadjes en serveer direct.
2 personen
gebied : Kanton, China
gerechtsoort : visgerecht (of voorgerecht voor 4 personen)
bron : Het beste uit Oosterse keukens : Klassieke recepten uit China, Japan, Indonesië, India, Thailand en andere Aziatische landen / Sri Owen
Dit is een klassiek Kantonees gerecht.
2 tongfilets van 250 - 300 gram, elke filet diagonaal in 4 dunne plakjes gesneden
1 theelepel lichte sojasaus
paar drupjes sesamolie
4 grote verse shiitakes of kastanjechampignons, steeltjes verwijderd en kapjes in plakjes gesneden
30 gram bamboescheuten uit blik, in dunne reepjes gesneden
30 gram wortel, in dunne reepjes gesneden
3 lente-uitjes, in stukjes van 2 centimeter gesneden
2 theelepels bloem
zout naar smaakt
vers gemalen zwarte peper naar smaak
3 deciliter plantaardige olie, om in te bakken
6 stukken gekookte asperge van 7 centimeter
2 eetlepels gehakte korianderblaadjes, ter garnering
SAUS
2 eetlepels chilibonensaus
¼ groene paprika, van zaad en zaadlijsten ontdaan en in dunne reepjes gesneden
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 - 2 theelepels rijstazijn
3 eetlepels warm water
Sprenkel de sojasaus en de sesamolie over de visfilets. Verdeel de paddenstoelen, bamboescheuten, wortel en lente-uitjes over de 8 stukken vis en rol de filets op.
Strooi wat bloem, zout en peper over elk rolletje en wrijf de vis er voorzichtig mee in.
Meng in een kleine pan de ingrediënten voor de saus.
Maak de plantaardige olie in een wok flink heet. Leg de rolletjes vis erin en bak ze slechts 2 minuten. Haal ze er met een schuimspaan uit en houd ze warm.
Warm de saus op en bak tegelijkertijd de asperges 10 seconden in de wok. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Schenk de warme saus over de visrolletjes en leg de asperges er omheen. Garneer met de korianderblaadjes en serveer direct.
2 personen
gebied : Kanton, China
gerechtsoort : visgerecht (of voorgerecht voor 4 personen)
bron : Het beste uit Oosterse keukens : Klassieke recepten uit China, Japan, Indonesië, India, Thailand en andere Aziatische landen / Sri Owen
Gestoomde vis met knoflook, lente-uien en gember (Kanton, China)
GESTOOMDE VIS MET KNOFLOOK, LENTE-UIEN EN GEMBER
Het stomen van vis is een grote Zuid-Chinese traditie. Het is de ideale bereidingswijze, omdat op deze wijze de smaken het zuiverst behouden blijven. Omdat stomen zo’n zachte techniek is wordt de verse smaak van de vis niet aangetast en blijft deze vochtig en mals tegelijk, waardoor u kunt genieten van de combinatie met de andere ingrediënten. Vraag uw vishandelaar altijd om zo vers mogelijke vis.
450 gram stevige witte visfilets, bijvoorbeeld kabeljauw, zeebaars of tong, of een hele vis, bijvoorbeeld tarbot
1 theelepel grof zeezout of gewoon zout
1½ eetlepel verse gember, in fijne reepjes
GARNERING
3 eetlepels lente-uien, in fijne reepjes
1 eetlepel lichte sojasaus
2 eetlepels donkere sojasaus
1 eetlepel arachideolie
2 theelepels sesamolie
2 teentjes knoflook, gepeld en in dunne plakjes
Laat hele vissen schoonmaken en strippen door uw vishandelaar. Dep de vis of de visfilets droog met keukenpapier. Bestrooi de vis aan beide kanten met zout en laat 30 minuten staan. (Door het verdwijnen van overtollig vocht wordt het visvlees steviger.)
Zet een stoompan klaar of zet een stoomrekje in een wok of diepe pan. Vul de pan met 5 centimeter water. Breng aan de kook. Leg de vis op een hittebestendig bord en strooi de gember er gelijkmatig overheen. Zet het bord met vis in de stoompan of op het rekje. Doe het deksel op de pan en laat de vis zachtjes stomen totdat hij net gaar is. Bij platvisfilets duurt dat ongeveer 5 minuten, dikkere moten of filets hebben zo’n 12 à 14 minuten nodig.
Haal het bord met vis uit de stoompan en strooi er de lente-uien en lichte en donkere sojasaus over. Verwarm de 2 soorten olie in een koekenpannetje. Doe er de plakjes knoflook bij en laat deze bruinen. Giet het knoflook-oliemengsel over de vis en serveer direct.
4 personen
gebied : Kanton, China
gerechtsoort : visgerecht
bron : De vele smaken van de Chinese keuken / Ken Hom
Het stomen van vis is een grote Zuid-Chinese traditie. Het is de ideale bereidingswijze, omdat op deze wijze de smaken het zuiverst behouden blijven. Omdat stomen zo’n zachte techniek is wordt de verse smaak van de vis niet aangetast en blijft deze vochtig en mals tegelijk, waardoor u kunt genieten van de combinatie met de andere ingrediënten. Vraag uw vishandelaar altijd om zo vers mogelijke vis.
450 gram stevige witte visfilets, bijvoorbeeld kabeljauw, zeebaars of tong, of een hele vis, bijvoorbeeld tarbot
1 theelepel grof zeezout of gewoon zout
1½ eetlepel verse gember, in fijne reepjes
GARNERING
3 eetlepels lente-uien, in fijne reepjes
1 eetlepel lichte sojasaus
2 eetlepels donkere sojasaus
1 eetlepel arachideolie
2 theelepels sesamolie
2 teentjes knoflook, gepeld en in dunne plakjes
Laat hele vissen schoonmaken en strippen door uw vishandelaar. Dep de vis of de visfilets droog met keukenpapier. Bestrooi de vis aan beide kanten met zout en laat 30 minuten staan. (Door het verdwijnen van overtollig vocht wordt het visvlees steviger.)
Zet een stoompan klaar of zet een stoomrekje in een wok of diepe pan. Vul de pan met 5 centimeter water. Breng aan de kook. Leg de vis op een hittebestendig bord en strooi de gember er gelijkmatig overheen. Zet het bord met vis in de stoompan of op het rekje. Doe het deksel op de pan en laat de vis zachtjes stomen totdat hij net gaar is. Bij platvisfilets duurt dat ongeveer 5 minuten, dikkere moten of filets hebben zo’n 12 à 14 minuten nodig.
Haal het bord met vis uit de stoompan en strooi er de lente-uien en lichte en donkere sojasaus over. Verwarm de 2 soorten olie in een koekenpannetje. Doe er de plakjes knoflook bij en laat deze bruinen. Giet het knoflook-oliemengsel over de vis en serveer direct.
4 personen
gebied : Kanton, China
gerechtsoort : visgerecht
bron : De vele smaken van de Chinese keuken / Ken Hom
Tsoi Sum uit de wok (China)
TSOI SUM UIT DE WOK
300 gram tsoi sum (chinese bladkool of paksoi)
50 gram bleekselderij
50 gram rode paprika
50 gram bamboescheuten uit blik
50 gram verse shii-take
2 lente-uitjes
1 kleine chilipeper
10 gram verse gember
1 teen knoflook
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels lichte sojasaus
1 eetlepel vissaus
zout
zwarte, gemalen peper
geraspte schil van onbespoten citroen
200 gram grote, gekookte, gepelde garnalen
1 eetlepel fijngehakte koriander
Was tsoi sum goed en verdeel de kool in stukken van 4 cm; snijd bleekselderij in repen van 5 cm; halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en het zaad en snijd de paprika in reepjes; laat de bamboescheuten uitlekken en snijd ze in plakjes; snijd de shii-take en de lente-uitjes in reepjes; halveer de chilipeper, verwijder pitjes en zaadlijsten en snijd in reepjes; hak de knoflook fijn; verhit olie in de wok en roerbak de selderij, paprika, gember en knoflook in 1 minuut op een matig vuur; voeg de tsoi sum, bamboe, shii-take, lente-ui en chili toe en laat ze 4 minuten meebakken; breng op smaak met soja, vissaus, zout, peper, geraspte citroen; voeg dan de garnalen toe en schep ze even om; doe het geheel over in een grote schaal; garneren met de koriander.
4 personen
land : China
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Een multicultinaire verkenningstocht door ’s-Hertogenbosch en omgeving
300 gram tsoi sum (chinese bladkool of paksoi)
50 gram bleekselderij
50 gram rode paprika
50 gram bamboescheuten uit blik
50 gram verse shii-take
2 lente-uitjes
1 kleine chilipeper
10 gram verse gember
1 teen knoflook
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels lichte sojasaus
1 eetlepel vissaus
zout
zwarte, gemalen peper
geraspte schil van onbespoten citroen
200 gram grote, gekookte, gepelde garnalen
1 eetlepel fijngehakte koriander
Was tsoi sum goed en verdeel de kool in stukken van 4 cm; snijd bleekselderij in repen van 5 cm; halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en het zaad en snijd de paprika in reepjes; laat de bamboescheuten uitlekken en snijd ze in plakjes; snijd de shii-take en de lente-uitjes in reepjes; halveer de chilipeper, verwijder pitjes en zaadlijsten en snijd in reepjes; hak de knoflook fijn; verhit olie in de wok en roerbak de selderij, paprika, gember en knoflook in 1 minuut op een matig vuur; voeg de tsoi sum, bamboe, shii-take, lente-ui en chili toe en laat ze 4 minuten meebakken; breng op smaak met soja, vissaus, zout, peper, geraspte citroen; voeg dan de garnalen toe en schep ze even om; doe het geheel over in een grote schaal; garneren met de koriander.
4 personen
land : China
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Een multicultinaire verkenningstocht door ’s-Hertogenbosch en omgeving
Chinese zalm met eiermie (China)
CHINESE ZALM MET EIERMIE
mespunt kruidnagelpoeder
mespunt gemalen kaneel
1 tl bruine basterdsuiker
1 tl geraspte gemberwortel
3 el ketjap manis (sojasaus)
1 teentje knoflook, uitgeperst
2 zalmfilets van ± 150 g
150 g eiermie
1 el sesamolie (flesje Royal Mail)
1 komkommer, in plakjes
toefjes verse koriander
1 rode peper, in ringetjes, zaadjes verwijderd
Grill voorverwarmen op hoogste stand. Marinade: kruidnagel, kaneel, suiker, gember, sojasaus en knoflook mengen. Op met bakpapier beklede bakplaat zalm met 1/3 deel van marinade bestrijken en ± 5 min. laten intrekken. Zalm ± 8 min. onder grill roosteren (niet keren). Daarna met nog 1/3 deel van marinade bestrijken. Mie in kokend water wellen volgens gebruiksaanwijzing, laten uitlekken. In wok olie verhitten en mie ± 5 min. roerbakken. Komkommer en rest van marinade erdoor mengen en meewarmen. Op smaak brengen met zout. Mie over borden verdelen en zalm erop leggen. Koriander en rode peper erover verdelen. Lekker met salade van komkommer en lente-ui.
2 personen
voedingswaarde : ± 595 kcal p.p.
bereidingstijd : ± 30 minuten
land : China
gerechtsoort : visgerecht
bron : Tip Culinair april 1997
mespunt kruidnagelpoeder
mespunt gemalen kaneel
1 tl bruine basterdsuiker
1 tl geraspte gemberwortel
3 el ketjap manis (sojasaus)
1 teentje knoflook, uitgeperst
2 zalmfilets van ± 150 g
150 g eiermie
1 el sesamolie (flesje Royal Mail)
1 komkommer, in plakjes
toefjes verse koriander
1 rode peper, in ringetjes, zaadjes verwijderd
Grill voorverwarmen op hoogste stand. Marinade: kruidnagel, kaneel, suiker, gember, sojasaus en knoflook mengen. Op met bakpapier beklede bakplaat zalm met 1/3 deel van marinade bestrijken en ± 5 min. laten intrekken. Zalm ± 8 min. onder grill roosteren (niet keren). Daarna met nog 1/3 deel van marinade bestrijken. Mie in kokend water wellen volgens gebruiksaanwijzing, laten uitlekken. In wok olie verhitten en mie ± 5 min. roerbakken. Komkommer en rest van marinade erdoor mengen en meewarmen. Op smaak brengen met zout. Mie over borden verdelen en zalm erop leggen. Koriander en rode peper erover verdelen. Lekker met salade van komkommer en lente-ui.
2 personen
voedingswaarde : ± 595 kcal p.p.
bereidingstijd : ± 30 minuten
land : China
gerechtsoort : visgerecht
bron : Tip Culinair april 1997
Visfilet met broccoli en sambal-klappersaus (China)
VISFILET MET BROCCOLI EN SAMBAL-KLAPPERSAUS
500 g stevige visfilet (bijv. roodbaarsfilet)
Conimex Wokolie
1 struik broccoli
1 bakje Conimex Boemboe voor Ajam Paniki
1 pakje Conimex Romige Kokosmelk
Conimex Sambal Badjak
1 zak Conimex Chinese Eiermie
4 eetlepels Conimex Geraspte Kokos
Snijd de visfilet in blokjes van ca. 4 cm. Verdeel de broccoli in kleine roosjes en was ze. Breng in een ruime pan een flinke laag water (met wat zout) aan de kook. Zet ondertussen een grote wok op het vuur en laat de wok goed heet worden. Voeg een scheutje olie toe en roerbak de broccoliroosjes 5 minuten. Voeg de visblokjes en de kruidenpasta toe, roerbak deze voorzichtig 2 minuten. Voeg de kokosmelk en naar smaak wat sambal (hoe meer, hoe heter!) toe en laat ca. 5 minuten zachtjes pruttelen. Voeg ondertussen de mie toe aan het kokende water en kook deze in ca. 4 minuten gaar. Trek de mie na 1 minuut koken met 2 vorken los en roer tijdens het koken nog even om. Afgieten in een vergiet en goed laten uitlekken. Schep de gewokte visfilet in diepe borden of kommen en strooi de geraspte kokos erover. Geef de mie er apart bij.
Op tafel: Zet Conimex Atjar op tafel, om naar eigen smaak toe te voegen. Wil je je maaltijd compleet maken, geef er dan een gemengde salade met tomaat en komkommer bij.
Lekker anders kan ook: Een feestelijk variant krijg je door de visfilet te vervangen door rauwe gepelde garnalen of in stukjes gesneden krabsticks (voeg deze op het laatst toe met de kokosmelk). Wil je de saus wat minder heet, laat dan de sambal weg!
4 personen
voedingswaarde : 660 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
land : China
gerechtsoort : visgerecht
bron : Conimex Wokmail
500 g stevige visfilet (bijv. roodbaarsfilet)
Conimex Wokolie
1 struik broccoli
1 bakje Conimex Boemboe voor Ajam Paniki
1 pakje Conimex Romige Kokosmelk
Conimex Sambal Badjak
1 zak Conimex Chinese Eiermie
4 eetlepels Conimex Geraspte Kokos
Snijd de visfilet in blokjes van ca. 4 cm. Verdeel de broccoli in kleine roosjes en was ze. Breng in een ruime pan een flinke laag water (met wat zout) aan de kook. Zet ondertussen een grote wok op het vuur en laat de wok goed heet worden. Voeg een scheutje olie toe en roerbak de broccoliroosjes 5 minuten. Voeg de visblokjes en de kruidenpasta toe, roerbak deze voorzichtig 2 minuten. Voeg de kokosmelk en naar smaak wat sambal (hoe meer, hoe heter!) toe en laat ca. 5 minuten zachtjes pruttelen. Voeg ondertussen de mie toe aan het kokende water en kook deze in ca. 4 minuten gaar. Trek de mie na 1 minuut koken met 2 vorken los en roer tijdens het koken nog even om. Afgieten in een vergiet en goed laten uitlekken. Schep de gewokte visfilet in diepe borden of kommen en strooi de geraspte kokos erover. Geef de mie er apart bij.
Op tafel: Zet Conimex Atjar op tafel, om naar eigen smaak toe te voegen. Wil je je maaltijd compleet maken, geef er dan een gemengde salade met tomaat en komkommer bij.
Lekker anders kan ook: Een feestelijk variant krijg je door de visfilet te vervangen door rauwe gepelde garnalen of in stukjes gesneden krabsticks (voeg deze op het laatst toe met de kokosmelk). Wil je de saus wat minder heet, laat dan de sambal weg!
4 personen
voedingswaarde : 660 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
land : China
gerechtsoort : visgerecht
bron : Conimex Wokmail
Vis met voorjaarsuitjes (China)
VIS MET VOORJAARSUITJES
1 rode snapper, zeebrasem of schelvis van 1 kilogram, schoongemaakt en ontschubd
1½ theelepel zeezout
2 theelepels sesamolie
1 centimeter verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
10 voorjaarsuitjes, grof gehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
½ theelepel gemalen witte peper
5 theelepels rijstazijn
3 theelepels bruine suiker
2 eetlepels donkere sojasaus
Bestrooi de vis van binnen en van buiten met zout en laat hem 15 minuten staan. Spoel de vis af en dep hem droog met keukenpapier.
Verhit de sesamolie in een wok en roerbak hierin het knoflook 30 seconden. Voeg de vis toe en bak hem zachtjes 2 minuten aan beide kanten, neem hem uit de pan en laat hem uitlekken op keukenpapier. Houd de vis warm.
Doe de helft van de voorjaarsuitjes in de wok, leg er de vis bovenop en strooi er de rest van de voorjaarsuitjes overheen. Vermeng de overige ingrediënten in een kom, schenk het mengsel over de vis en breng het geheel aan de kook. Temper de hittebron tot het vocht nog maar nauwelijks borrelt, leg het deksel op de wok en pocheer de vis in 45 minuten tegen het kookpunt aan tot hij gaar is.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : visgerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
1 rode snapper, zeebrasem of schelvis van 1 kilogram, schoongemaakt en ontschubd
1½ theelepel zeezout
2 theelepels sesamolie
1 centimeter verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
10 voorjaarsuitjes, grof gehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
½ theelepel gemalen witte peper
5 theelepels rijstazijn
3 theelepels bruine suiker
2 eetlepels donkere sojasaus
Bestrooi de vis van binnen en van buiten met zout en laat hem 15 minuten staan. Spoel de vis af en dep hem droog met keukenpapier.
Verhit de sesamolie in een wok en roerbak hierin het knoflook 30 seconden. Voeg de vis toe en bak hem zachtjes 2 minuten aan beide kanten, neem hem uit de pan en laat hem uitlekken op keukenpapier. Houd de vis warm.
Doe de helft van de voorjaarsuitjes in de wok, leg er de vis bovenop en strooi er de rest van de voorjaarsuitjes overheen. Vermeng de overige ingrediënten in een kom, schenk het mengsel over de vis en breng het geheel aan de kook. Temper de hittebron tot het vocht nog maar nauwelijks borrelt, leg het deksel op de wok en pocheer de vis in 45 minuten tegen het kookpunt aan tot hij gaar is.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : visgerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
Zoetzure vis (Kanton en Fujian, China)
ZOETZURE VIS
Een zoetzure saus is een perfecte combinatie met vis. De suiker en azijn vormen een mooi contrast met de uitgesproken smaak van de vis. Dit gerecht ziet er het mooist uit als u een hele vis gebruikt, maar het kan ook heel goed worden gemaakt met visfilets. Het meest geschikt zijn kabeljauw, schelvis of zeebaars. De saus kan vooraf worden gemaakt en vlak voor het serveren opgewarmd.
450 gram stevige witte vis, in zijn geheel of gefileerd, bijvoorbeeld kabeljauw, schelvis of zeebaars
2 theelepels zout
1 theelepel vers gemalen witte peper
100 gram wortels
100 gram doperwten
100 gram peultjes
maïzena om de vis doorheen te wentelen
1 ei
1 theelepel sesamolie
1,2 liter arachideolie
SAUS
2 eetlepels fijngehakte lente-uien
1½ eetlepel fijngehakte verse gember
3 deciliter kippenbouillon
1 eetlepel lichte sojasaus
2 eetlepels Shaoxing-rijstwijn of droge sherry
1½ eetlepel tomatenpuree
2 eetlepels witte Chinese rijstazijn of appelazijn
2 eetlepels suiker
2 theelepels maïzena aangemaakt met 2 theelepels water
1 theelepel zout
½ theelepel vers gemalen witte peper
Kiest u filets, zorg dan dat deze ten minste 2½ centimeter dik zijn en haal het vel eraf. Laat een hele vis schoonmaken en strippen. Laat de kop eraan, zoals de Chinezen doen, of laat hem eraf halen als u dat liever hebt. Kerf de vis of visfilets met een scherp (hak)mes kruiselings in. Snijd de vis niet helemaal door. Wrijf de vis gelijkmatig in met het zout en de peper en zet opzij.
Bereid nu de groenten voor. Schil de wortels en snijd ze in blokjes. Blancheer de wortels, doperwten en peultjes elk 4 minuten in een pan met kokend water. Dompel ze daarna in koud water en laat uitlekken. Doe alle geblancheerde groenten samen met de ingrediënten voor de saus in een pan. Breng aan het sudderen, roer goed om en haal de pan van het vuur.
Wentel de vis of visfilets door de maïzena en schud het teveel eraf. Meng in een kommetje het ei en de sesamolie. Smeer dit over de vis, wentel deze daarna weer door de maïzena en schud het teveel eraf. Laat de olie in een frituurpan of wok zo heet worden dat hij begint te dampen. Bak de vissen of visfilets (één voor één) knapperig goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Breng de saus weer aan het sudderen. Schik de vis(filets) op een warme schaal en giet de hete saus eroverheen. Serveer direct.
4 personen
gebied : Kanton en Fujian, China
gerechtsoort : visgerecht
bron : De vele smaken van de Chinese keuken / Ken Hom
Een zoetzure saus is een perfecte combinatie met vis. De suiker en azijn vormen een mooi contrast met de uitgesproken smaak van de vis. Dit gerecht ziet er het mooist uit als u een hele vis gebruikt, maar het kan ook heel goed worden gemaakt met visfilets. Het meest geschikt zijn kabeljauw, schelvis of zeebaars. De saus kan vooraf worden gemaakt en vlak voor het serveren opgewarmd.
450 gram stevige witte vis, in zijn geheel of gefileerd, bijvoorbeeld kabeljauw, schelvis of zeebaars
2 theelepels zout
1 theelepel vers gemalen witte peper
100 gram wortels
100 gram doperwten
100 gram peultjes
maïzena om de vis doorheen te wentelen
1 ei
1 theelepel sesamolie
1,2 liter arachideolie
SAUS
2 eetlepels fijngehakte lente-uien
1½ eetlepel fijngehakte verse gember
3 deciliter kippenbouillon
1 eetlepel lichte sojasaus
2 eetlepels Shaoxing-rijstwijn of droge sherry
1½ eetlepel tomatenpuree
2 eetlepels witte Chinese rijstazijn of appelazijn
2 eetlepels suiker
2 theelepels maïzena aangemaakt met 2 theelepels water
1 theelepel zout
½ theelepel vers gemalen witte peper
Kiest u filets, zorg dan dat deze ten minste 2½ centimeter dik zijn en haal het vel eraf. Laat een hele vis schoonmaken en strippen. Laat de kop eraan, zoals de Chinezen doen, of laat hem eraf halen als u dat liever hebt. Kerf de vis of visfilets met een scherp (hak)mes kruiselings in. Snijd de vis niet helemaal door. Wrijf de vis gelijkmatig in met het zout en de peper en zet opzij.
Bereid nu de groenten voor. Schil de wortels en snijd ze in blokjes. Blancheer de wortels, doperwten en peultjes elk 4 minuten in een pan met kokend water. Dompel ze daarna in koud water en laat uitlekken. Doe alle geblancheerde groenten samen met de ingrediënten voor de saus in een pan. Breng aan het sudderen, roer goed om en haal de pan van het vuur.
Wentel de vis of visfilets door de maïzena en schud het teveel eraf. Meng in een kommetje het ei en de sesamolie. Smeer dit over de vis, wentel deze daarna weer door de maïzena en schud het teveel eraf. Laat de olie in een frituurpan of wok zo heet worden dat hij begint te dampen. Bak de vissen of visfilets (één voor één) knapperig goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Breng de saus weer aan het sudderen. Schik de vis(filets) op een warme schaal en giet de hete saus eroverheen. Serveer direct.
4 personen
gebied : Kanton en Fujian, China
gerechtsoort : visgerecht
bron : De vele smaken van de Chinese keuken / Ken Hom
Gebakken vis met knoflook en lente-uien (Fujian, China)
GEBAKKEN VIS MET KNOFLOOK EN LENTE-UIEN
Dit is een simpel gerecht dat makkelijk te bereiden is en het best geschikt is voor platvis zoals tong of schol. Langs de kust van China zou een op zeebrasem lijkende vissoort of een soort rode snapper worden gebruikt. In dit gerecht vormen de wijn, eieren en pittige saus een mooie aanvulling op de smaak en textuur van de vis, maar laat de vis vooral niet te gaar worden. Serveer dit gerecht met rijst en een eenvoudige roergebakken groenteschotel zoals Chinese kool in sojasaus.
450 gram tong- of scholfilets
1 theelepel zout
¼ theelepel vers gemalen witte peper
50 gram maïzena
2 eieren, licht geklopt
1½ deciliter arachideolie
3 eetlepels knoflook, in fijne plakjes gesneden
2 eetlepels fijngehakte lente-uien
2 eetlepels Shaoxing-rijstwijn of droge sherry
1 theelepel zout
2 theelepels sesamolie
Gebruikt u schol, laat uw vishandelaar dan het donkere vel verwijderen, of verwijder dit zelf met een scherp mesje. Snijd de visfilets in reepjes van 2½ centimeter. Strooi er zout en peper over en laat 15 minuten staan. Wentel de reepjes vis door de maïzena en daarna door het geklopte ei.
Laat de olie in een wok of grote koekenpan zo heet worden dat hij begint te dampen. Zet het vuur wat lager. Bak de visreepjes in verschillende partijen aan beide kanten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Gooi de bakolie weg. Veeg de wok of pan schoon en doe er de rest van de ingrediënten in. Laat 2 minuten sudderen. Leg de gebakken vis op een warme schaal en giet er de hete saus over. Serveer direct.
4 personen
gebied : Fujian, China
gerechtsoort : visgerecht
bron : De vele smaken van de Chinese keuken / Ken Hom
Dit is een simpel gerecht dat makkelijk te bereiden is en het best geschikt is voor platvis zoals tong of schol. Langs de kust van China zou een op zeebrasem lijkende vissoort of een soort rode snapper worden gebruikt. In dit gerecht vormen de wijn, eieren en pittige saus een mooie aanvulling op de smaak en textuur van de vis, maar laat de vis vooral niet te gaar worden. Serveer dit gerecht met rijst en een eenvoudige roergebakken groenteschotel zoals Chinese kool in sojasaus.
450 gram tong- of scholfilets
1 theelepel zout
¼ theelepel vers gemalen witte peper
50 gram maïzena
2 eieren, licht geklopt
1½ deciliter arachideolie
3 eetlepels knoflook, in fijne plakjes gesneden
2 eetlepels fijngehakte lente-uien
2 eetlepels Shaoxing-rijstwijn of droge sherry
1 theelepel zout
2 theelepels sesamolie
Gebruikt u schol, laat uw vishandelaar dan het donkere vel verwijderen, of verwijder dit zelf met een scherp mesje. Snijd de visfilets in reepjes van 2½ centimeter. Strooi er zout en peper over en laat 15 minuten staan. Wentel de reepjes vis door de maïzena en daarna door het geklopte ei.
Laat de olie in een wok of grote koekenpan zo heet worden dat hij begint te dampen. Zet het vuur wat lager. Bak de visreepjes in verschillende partijen aan beide kanten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Gooi de bakolie weg. Veeg de wok of pan schoon en doe er de rest van de ingrediënten in. Laat 2 minuten sudderen. Leg de gebakken vis op een warme schaal en giet er de hete saus over. Serveer direct.
4 personen
gebied : Fujian, China
gerechtsoort : visgerecht
bron : De vele smaken van de Chinese keuken / Ken Hom
Roergebakken vis met gember (China)
ROERGEBAKKEN VIS MET GEMBER
50 gram maïzena
½ theelepel djahé (gemberpoeder)
1 theelepel fijn zeezout
750 gram schelvisfilets of andere stevige witvis, ontveld en in blokjes gesneden
3 eetlepels arachideolie
2½ centimeter verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
4 voorjaarsuitjes, in dunne plakjes gesneden
1 eetlepel ChingKiang azijn of rode-wijnazijn
2 eetlepels rijstwijn of droge sherry
3 eetlepels donkere sojasaus
1 theelepel suiker
3 eetlepels vers sinaasappelsap
Vermeng in een kom de maïzena met het gemberpoeder en het zout. Haal de blokjes vis door dit mengsel zodat ze er helemaal mee bedekt zijn.
Verhit de olie in een wok. Voeg de lokjes vis toe en bak ze 4 minuten, draai ze af en toe om tot ze gelijkmatig bruin zijn. Vermeng de overige ingrediënten in een kom en roer het mengsel door de inhoud van de wok. Temper de hittebron tot de saus nog zachtjes kookt, leg het deksel op de wok en laat het gerecht 4 minuten koken.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : visgerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
50 gram maïzena
½ theelepel djahé (gemberpoeder)
1 theelepel fijn zeezout
750 gram schelvisfilets of andere stevige witvis, ontveld en in blokjes gesneden
3 eetlepels arachideolie
2½ centimeter verse gemberwortel, geschild en fijngehakt
4 voorjaarsuitjes, in dunne plakjes gesneden
1 eetlepel ChingKiang azijn of rode-wijnazijn
2 eetlepels rijstwijn of droge sherry
3 eetlepels donkere sojasaus
1 theelepel suiker
3 eetlepels vers sinaasappelsap
Vermeng in een kom de maïzena met het gemberpoeder en het zout. Haal de blokjes vis door dit mengsel zodat ze er helemaal mee bedekt zijn.
Verhit de olie in een wok. Voeg de lokjes vis toe en bak ze 4 minuten, draai ze af en toe om tot ze gelijkmatig bruin zijn. Vermeng de overige ingrediënten in een kom en roer het mengsel door de inhoud van de wok. Temper de hittebron tot de saus nog zachtjes kookt, leg het deksel op de wok en laat het gerecht 4 minuten koken.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : visgerecht
bron : Chinees koken / Jasper Spencer-Smith
Gegrilleerde makreel met zwarte bonensaus (China)
GEGRILLEERDE MAKREEL MET ZWARTE BONENSAUS
Verse makreel is tegenwoordig bijna het hele jaar verkrijgbaar, maar in dit recept vormt harder een uitstekende vervanging.
2 verse makrelen à 500 gram
zout
witte peper
bloem om te bestuiven
1 eetlepel maïsolie
2 eetlepels zwarte sojabonen
1 eetlepel donkere sojasaus
1 eetlepel fijngehakte lente-ui
Spoel de vissen af en dep ze grondig droog. Kerf het vel kruiselings in, bestrooi royaal met zout en peper en bestuif met bloem. Grilleer de vissen met het vel naar boven, op een afstand van 12½ centimeter om aanbranden te voorkomen, 6 – 7 minuten onder een hete grill tot ze gaar en mooi bruin zijn; keer ze eenmaal om.
Verhit intussen de olie in een steelpan, voeg de zwarte bonen toe en roerbak even. Voeg de sojasaus en 1 eetlepel water toe en breng aan de kook.
Leg de vissen op een verwarmde schotel. Bestrooi ze met de lente-uitjes en lepel de zwarte bonensaus erover.
8 personen
gebied : China
gerechtsoort : visgerecht
bron : Chinees koken : Spectaculaire gerechten voor feesten, cocktailparty’s, buffetten en diners / Lisa Kinsman
Verse makreel is tegenwoordig bijna het hele jaar verkrijgbaar, maar in dit recept vormt harder een uitstekende vervanging.
2 verse makrelen à 500 gram
zout
witte peper
bloem om te bestuiven
1 eetlepel maïsolie
2 eetlepels zwarte sojabonen
1 eetlepel donkere sojasaus
1 eetlepel fijngehakte lente-ui
Spoel de vissen af en dep ze grondig droog. Kerf het vel kruiselings in, bestrooi royaal met zout en peper en bestuif met bloem. Grilleer de vissen met het vel naar boven, op een afstand van 12½ centimeter om aanbranden te voorkomen, 6 – 7 minuten onder een hete grill tot ze gaar en mooi bruin zijn; keer ze eenmaal om.
Verhit intussen de olie in een steelpan, voeg de zwarte bonen toe en roerbak even. Voeg de sojasaus en 1 eetlepel water toe en breng aan de kook.
Leg de vissen op een verwarmde schotel. Bestrooi ze met de lente-uitjes en lepel de zwarte bonensaus erover.
8 personen
gebied : China
gerechtsoort : visgerecht
bron : Chinees koken : Spectaculaire gerechten voor feesten, cocktailparty’s, buffetten en diners / Lisa Kinsman
Vis in zoetzure saus (China)
VIS IN ZOETZURE SAUS
Kabeljauw kan ook in dit gerecht worden gebruikt, hoewel dit in stukken uiteen kan vallen tijdens het bereiden. In China wordt de vis in zijn geheel opgediend.
1 karper van 1 kilogram
1 kop azijn
1 ui, fijngehakt
4 theelepels maïzena, aangelengd met water
2 eetlepels margarine
2 koppen water
4 eetlepels suiker
1 eetlepel sojasaus
½ kop fijngehakte augurk
plantaardig frituurvet
Fruit de ui een paar minuten in de margarine; doe dan de azijn, het water, de suiker, de augurk en de sojasaus erbij. Als de saus begint te koken, verdik ze dan met de maïzena. Houd de saus warm terwijl je de vis bakt.
Maak de vis schoon en droog. Geef met een scherp mesje drie inkepingen aan beide kanten van de vis. Bak de vis in het frituurvet aan beide kanten krokant en lichtbruin. Dit duurt ongeveer een kwartier.
Deze vis moet zodra hij uit de pan komt worden opgediend. Giet de saus er op het laatste moment overheen anders verliest de vis zijn knapperigheid.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : visgerecht
bron : Chinees kookboekje / Chi-Yun Eskelund
Kabeljauw kan ook in dit gerecht worden gebruikt, hoewel dit in stukken uiteen kan vallen tijdens het bereiden. In China wordt de vis in zijn geheel opgediend.
1 karper van 1 kilogram
1 kop azijn
1 ui, fijngehakt
4 theelepels maïzena, aangelengd met water
2 eetlepels margarine
2 koppen water
4 eetlepels suiker
1 eetlepel sojasaus
½ kop fijngehakte augurk
plantaardig frituurvet
Fruit de ui een paar minuten in de margarine; doe dan de azijn, het water, de suiker, de augurk en de sojasaus erbij. Als de saus begint te koken, verdik ze dan met de maïzena. Houd de saus warm terwijl je de vis bakt.
Maak de vis schoon en droog. Geef met een scherp mesje drie inkepingen aan beide kanten van de vis. Bak de vis in het frituurvet aan beide kanten krokant en lichtbruin. Dit duurt ongeveer een kwartier.
Deze vis moet zodra hij uit de pan komt worden opgediend. Giet de saus er op het laatste moment overheen anders verliest de vis zijn knapperigheid.
4 personen
gebied : China
gerechtsoort : visgerecht
bron : Chinees kookboekje / Chi-Yun Eskelund
Abonneren op:
Posts (Atom)