donderdag 2 januari 2025

Gebakken vis met knoflook en lente-uien (Fujian, China)

GEBAKKEN VIS MET KNOFLOOK EN LENTE-UIEN

Dit is een simpel gerecht dat makkelijk te bereiden is en het best geschikt is voor platvis zoals tong of schol. Langs de kust van China zou een op zeebrasem lijkende vissoort of een soort rode snapper worden gebruikt. In dit gerecht vormen de wijn, eieren en pittige saus een mooie aanvulling op de smaak en textuur van de vis, maar laat de vis vooral niet te gaar worden. Serveer dit gerecht met rijst en een eenvoudige roergebakken groenteschotel zoals Chinese kool in sojasaus.

450 gram tong- of scholfilets
1 theelepel zout
¼ theelepel vers gemalen witte peper
50 gram maïzena
2 eieren, licht geklopt
1½ deciliter arachideolie
3 eetlepels knoflook, in fijne plakjes gesneden
2 eetlepels fijngehakte lente-uien
2 eetlepels Shaoxing-rijstwijn of droge sherry
1 theelepel zout
2 theelepels sesamolie


Gebruikt u schol, laat uw vishandelaar dan het donkere vel verwijderen, of verwijder dit zelf met een scherp mesje. Snijd de visfilets in reepjes van 2½ centimeter. Strooi er zout en peper over en laat 15 minuten staan. Wentel de reepjes vis door de maïzena en daarna door het geklopte ei.
Laat de olie in een wok of grote koekenpan zo heet worden dat hij begint te dampen. Zet het vuur wat lager. Bak de visreepjes in verschillende partijen aan beide kanten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Gooi de bakolie weg. Veeg de wok of pan schoon en doe er de rest van de ingrediënten in. Laat 2 minuten sudderen. Leg de gebakken vis op een warme schaal en giet er de hete saus over. Serveer direct.

4 personen

gebied : Fujian, China
gerechtsoort : visgerecht

bron : De vele smaken van de Chinese keuken / Ken Hom

Geen opmerkingen: