zaterdag 29 december 2018

Vissoep (Joegoslavië)

VISSOEP

verse kabeljauw, tandbrasem, zeebaars, goudbrasem, rode brasem of zoetwatervis
water
olijfolie
selderij
peterselie
zout
5 kruidnagels
1 laurierblad
1 teentje knoflook
100 gram rijst (naar keuze)


Iedere vis is niet geschikt voor het koken van soep. Dit hangt van de smaak van de vissoort af. Voor vissoepen kan men verse kabeljauw, tandenbrasem (Dental), zeebaars (Bramein), goudbrasem (Orade), rode brasem en enige zoetwatervissen nemen; aal, makreel, ansjovis en tunavis geven geen goede vissoep.
In het geval, dat u gebraden vis wilt hebben, dan neemt men alleen de kop voor de soep. Anders kookt men de gehele vis met de kop samen. Bij het garneren en opdienen wordt de schotel mooier wanneer de vis in zijn geheel gekookt uit de pan wordt genomen. De vis moet gekookt worden in een vispan. Wanneer wij die niet hebben, moet men hem in een dusdanige grote pan koken opdat hij in één stuk blijft en op de bodem moet men een schotel plaatsen, opdat de vis geen contact heeft met de bodem en zich niet vastzet.
De vis moet zeer langzaam koken, of beter nog trekken. Wanneer de vis gaar is moet men hem zeer voorzichtig met de schotel uit de pan nemen en op een andere schotel leggen. De gekookte vis met citroenschijven en mayonaise garneren.
Nu de vissoep! Voor de vissoep neemt men zoveel water, dat de kop of de gehele vis bedekt is. We doen in de bouillon een weinig geraffineerde olijfolie, selderij, peterselie, zout, 5 kruidnagels, 1 laurierblad, naar wens ook een teentje knoflook. Dit op een heet pitje laten trekken, de soep door een zeef gieten en indien voor 6 personen 100 gram rijst voor het opdienen meekoken.
Indien de soep nog niet direct wordt opgediend, de rijst apart stoven en kort voor het serveren in de soep doen.

4 - 6 personen

gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : soep

bron : Joegoslavische gerechten / B. Göbel

Kippensoep (Joegoslavië)

KIPPENSOEP

350 gram stukken kip
500 gram aardappelen
100 gram erwten
50 gram rijst
100 gram vet
100 gram uien
selderij, peterselie, knoflook
60 gram meel
1 lepel Argo-aroma, paprikapoeder of tomatenpuree, zout


Men braadt de fijngehakte uien met het hete vet aan, daarna doet met de stukken kip erbij en het geheel onder roeren halfgaar braden. Nu alle andere ingrediënten toevoegen, meel erbij doen, water opgieten, altijd weer roeren en klaar koken. De soep mag niet te dik zijn. De rijst voor de soep apart stoven. In het geval dat wij de soep dadelijk na het gaar worden opdienen, kunnen wij de rijst 5 minuten in de soep mee laten koken. Laten we de soep enige tijd staan, dan is het beter de apart gestoofde rijst op het bord of de schaal te doen en voor het serveren de klaargemaakte soep erop gieten.

4 personen

gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : soep

bron : Joegoslavische gerechten / B. Göbel

Pasta en faggioli (Joegoslavië)

PASTA EN FAGGIOLI (BONENSOEP)

2 liter water
150 gram meelspijzen
250 gram bonen
150 gram spek of gerookt vlees
zout
80 gram vet
40 gram meel
100 gram uien
100 gram spek
selderij, peterselie, laurierblad, peper, paprikapoeder, of tomatenpuree, knoflook naar smaak (ook 2 teentjes)


Men laat de bonen met het rookvlees zo lang koken tot de bonen geheel zacht worden. Bij lang koken kan het water verdampen. Men moet altijd dezelfde hoeveelheid houden, daarom moet men vaak het water bijvullen. Klaargemaakte meelspijzen erbij doen en verder langzaam laten koken. De ingrediënten mogen niet op de bodem zinken en zich vastzetten, daarom moet men vaak roeren. Nu doet men op het hete vet eerst de gehakte uien, dan kleine dobbelsteentjes spek en gehakt laurierblad, daarbij de peterselie, selderij en knoflook, alles zeer fijn gemaakt, vermengen, met de meel stoven, paprikapoeder of tomatenpuree bijvoegen, met een weinig koud water blussen en dan het gehele mengsel in de bonensoep doen. Men kan de smaak met een lepel Maggi-aroma verbeteren. De soep mag niet te dik zijn. Het spek of vlees kan men ook in dobbelsteentjes of reepjes snijden en in de soep doen, of men kan ze met toebehoren als tweede gerecht serveren. Men kan de bonen bij de eerste keer koken zo zacht koken, dat ze niet heel blijven, daarna zeven, weer met de meelspijzen verder koken en met alle vermelde ingrediënten klaarmaken. Zo krijgen we ’n voortreffelijke crème-soep.

4 personen

gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : soep

bron : Joegoslavische gerechten / B. Göbel