zaterdag 29 december 2018

Pasta en faggioli (Joegoslavië)

PASTA EN FAGGIOLI (BONENSOEP)

2 liter water
150 gram meelspijzen
250 gram bonen
150 gram spek of gerookt vlees
zout
80 gram vet
40 gram meel
100 gram uien
100 gram spek
selderij, peterselie, laurierblad, peper, paprikapoeder, of tomatenpuree, knoflook naar smaak (ook 2 teentjes)


Men laat de bonen met het rookvlees zo lang koken tot de bonen geheel zacht worden. Bij lang koken kan het water verdampen. Men moet altijd dezelfde hoeveelheid houden, daarom moet men vaak het water bijvullen. Klaargemaakte meelspijzen erbij doen en verder langzaam laten koken. De ingrediënten mogen niet op de bodem zinken en zich vastzetten, daarom moet men vaak roeren. Nu doet men op het hete vet eerst de gehakte uien, dan kleine dobbelsteentjes spek en gehakt laurierblad, daarbij de peterselie, selderij en knoflook, alles zeer fijn gemaakt, vermengen, met de meel stoven, paprikapoeder of tomatenpuree bijvoegen, met een weinig koud water blussen en dan het gehele mengsel in de bonensoep doen. Men kan de smaak met een lepel Maggi-aroma verbeteren. De soep mag niet te dik zijn. Het spek of vlees kan men ook in dobbelsteentjes of reepjes snijden en in de soep doen, of men kan ze met toebehoren als tweede gerecht serveren. Men kan de bonen bij de eerste keer koken zo zacht koken, dat ze niet heel blijven, daarna zeven, weer met de meelspijzen verder koken en met alle vermelde ingrediënten klaarmaken. Zo krijgen we ’n voortreffelijke crème-soep.

4 personen

gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : soep

bron : Joegoslavische gerechten / B. Göbel

Geen opmerkingen: