maandag 26 juli 2021

Dumplings met spinazie en shiitake & boksoisalade (Azië)

DUMPLINGS MET SPINAZIE EN SHIITAKE & BOKSOISALADE

2 eetlepels arachideolie
1 teen knoflook, geperst
100 gram shiitake, in blokjes
1 rode chilipeper, fijngesneden
200 gram spinazie
3 eetlepels sojasaus

1 eetlepel sesamolie
2 theelepels maïzena
1 pakje ronde dimsumvelletjes

SALADE
1½ eetlepel misopasta
2 eetlepels limoensap
1 theelepel gochujang pasta (Koreaanse hete peperpasta)
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel honing
1 eetlepel sesamolie
1 teen knoflook, geperst
1 bosui, in dunne ringen
3 boksoistruikjes (of 1 struik paksoi), harde onderkant eraf gesneden

DIPSAUS
4 eetlepels sojasaus
2 eetlepels rijstazijn
1 eetlepel vloeibare honing


Verhit de olie in een koekenpan en bak de knoflook, shiitake en chilipeper 10 minuten heel zachtjes en doe over in een kleine kom. Bak de spinazie in dezelfde koekenpan tot net geslonken. Hak de spinazie op een plank fijn en meng met het paddenstoelenmengsel. Voeg de sojasaus, sesamolie en maïzena toe.
Bestrijk steeds de rand van een wontonvel met een natgemaakte vinger. Leg 1 theelepel van de vulling in het midden van elk vel. Vouw de dumplings dicht, druk de randen goed aan en zorg ervoor dat er geen lucht in de dumpling zit. Maak zo alle dumplings met de rest van de wontonvellen en de vulling en leg ze op een stuk bakpapier.
Meng alle ingrediënten voor de salade, behalve de boksoi, in een ruime kom tot een dressing. Stoom de boksoibladeren 3 minuten en schep ze door de dressing.
Beleg de bodem van de stoommand met een stuk bakpapier en leg er zoveel dumplings in als past. Dek ze af met bakpapier. Stoom de dumplings gaar in 10 minuten. Meng alle ingrediënten voor de dipsaus in een kom. Serveer de dumplings met de salade en dipsaus.

Voor 25 stuks.

voedingswaarde : 60 kcal per stuk
bereidingstijd : 60 minuten

gebied : Azië
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Delicious. juli 2021, Special edition Azië

Krabsoep uit Bahia (Bahia, Brazilië)

KRABSOEP UIT BAHIA

Ik ben altijd dol geweest op krab en waar ik nu woon kan ik levende krabben kopen bij mijn visman. De krabben van de Braziliaanse Atlantische kust lijken op die bij ons en in Brazilië wordt er een heerlijke soep van gemaakt.

3 flinke krabben of 1 kilogram krabvlees
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
2 eetlepels olijfolie
1 steel bleekselderij, in boogjes gesneden
2 grote tomaten, ontveld en het vruchtvlees zonder de zaadjes fijngehakt
1 Spaans pepertje, zonder de zaadjes fijngehakt
1 eetlepel fijngehakte peterselie
2 eetlepels fijngehakte koriander en wat extra om te garneren
1 eetlepel fijngehakt basilicum
1 blikje kokosmelk
6 limoentjes
zout
versgemalen peper


Kook de krabben en haal het vlees eruit. Doe de schalen met wat van de gehakte ui en knoflook in een soeppan en giet er zoveel water op dat ze onderstaan. Laat 20 minuten zachtjes koken. Giet door een zeef en meet 1,2 liter van de bouillon af. Wie krabvlees gebruikt en geen pantsers heeft, gebruikt visbouillon.
Verhit de olie in een pan met een dikke bodem, voeg de resterende ui en knoflook en de bleekselderij toe en laat in 5 minuten glazig fruiten. Voeg de tomaat en de Spaanse peper toe en laat 5 minuten regelmatig roerend meefruiten. Voeg de peterselie, koriander, basilicum en bouillon toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten zachtjes koken. Voeg het krabvlees, de kokosmelk en het sap van 3 limoentjes toe. Breng op smaak met wat zout en peper en laat goed doorwarmen. Bestrooi voor het serveren met fijngehakte koriander en garneer met plakjes limoen.

4 personen

gebied : Bahia, Brazilië
gerechtsoort : soep

bron : Two Fat Ladies door de bocht / Jennifer Paterson & Clarissa Dickson Wright