maandag 8 februari 2021

Romige ham- en bonenstoofpot

ROMIGE HAM- EN BONENSTOOFPOT

Heerlijke eenpansmaaltijd op smaak gebracht met mosterd en peterselie

1 eetlepel (zonnebloem)olie
1 kleine ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, geperst
200 gram gekookte ham, in blokjes
½ courgette, in plakjes
½ rode paprika, zaadjes verwijderd, in stukken
1 deciliter kippenbouillon (van tablet)
200 gram witte bonen (blik of pot)
200 gram boterbonen (blik of pot)
1 eetlepel grove mosterd
zout
peper
2 eetlepel crème fraîche
1 eetlepel fijngesneden peterselie


Verhit de olie en bak de ui en knoflook in 3 - 4 minuten zacht. Voeg de ham, courgette en rode paprika toe en bak alles 4 - 5 minuten mee. Schenk de kippenbouillon erbij, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat het 10 minuten zachtjes koken. Roer de witte bonen, boterbonen en de mosterd erdoor en breng het geheel met zout en peper op smaak. Neem de pan van het vuur en roer de crème fraîche en peterselie erdoor. Serveer de stoofpot met knapperig brood of gekookte aardappelen.

2 personen

voedingswaarde : 490 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip Culinair februari 2000, kookcursusboekje

Spaghetti met bacon en peterselie

SPAGHETTI MET BACON EN PETERSELIE

250 gram spaghetti
1 eetlepel olijfolie
zout
250 gram baconblokjes
10 takjes peterselie, fijngeknipt
25 gram geraspte Parmezaanse kaas


Spaghetti in ruim kokend water olie en 1 theelepel zout volgens gebruiksaanwijzing beetgaar koken. Intussen in grote droge koekenpan bacon in 10 minuten knapperig bakken. Spaghetti afgieten en met peterselie aan bacon toevoegen. Op hoog vuur 1 minuut roerbakken. Parmezaanse kaas erover strooien. Lekker met tomatensalade (20 kcal per 100 gram).

4 personen

voedingswaarde : 485 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip Culinair februari 1996

Bistecca alla Fiorentina (Florence, Toscane, Italië)

BISTECCA ALLA FIORENTINA (RUNDERRIBSTUK UIT FLORENCE)

2 runderribstukken à 800 gram (T-bone)
zout
peper
olijfolie


Ribstukken op zeer heet houtskoolvuur of onder zeer hete grill aan elke kant 6 minuten roosteren. Ribstukken voor serveren met zout en peper bestrooien en met olijfolie besprenkelen.

4 personen

voedingswaarde : 415 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Florence, Toscane, Italië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip Culinair februari 1997, Special Toscane

Bami uit de wok met omeletreepjes

BAMI UIT DE WOK MET OMELETREEPJES

150 gram hamblokjes
1 eetlepel olijfolie
1 zak (400 gram) voorgesneden bamigroente (koelvak groenteafdeling)
1 zakje gedroogde bamikruiden, geweld
250 gram roerbakmie of andere noedels
2 eieren
ketjap
sambal


Verhit de olijfolie in een wok en bak de hamblokjes 3 minuten.
Voeg de groenten toe en roerbak nog eens 5 minuten.
Roer er de gewelde bamikruiden door.
Kook de roerbakmie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking beetgaar. Laat goed uitlekken.
Klop de eieren los met peper en zout en bak er twee dunne omeletten van. Rol ze op en snijd ze in reepjes.
Roerbak de roerbakmie met de groenten tot het geheel mooi droog is en breng op smaak met peper en zout. Schep er de omeletreepjes door.
Tip: Breng eventueel op smaak met ketjap en sambal. Serveer er lekkere zure groenten uit een pot bij.

4 personen

voedingswaarde : 410 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Lekker gezond februari / maart 2002

Pasta met gesmoorde groenten

PASTA MET GESMOORDE GROENTEN

100 gram pasta (bij voorbeeld penne rigate)
1 bakje oesterzwammen (150 gram)
1 aubergine
1 eetlepel (olijf)olie
½ pakje Italiaanse kruiden (à 25 gram, diepvries, Iglo)
100 gram rookvlees (plakjes)
3 eetlepels zure room (bekertje à 125 milliliter, AH)
zout
peper
1 eetlepel Parmezaanse kaas


Pasta koken volgens gebruiksaanwijzing. Intussen oesterzwammen met keukenpapier schoonvegen en in reepjes snijden. Aubergine wassen, schoonmaken en in plakken snijden. Plakken in blokjes van 1½ centimeter snijden. In pan olie verhitten. Oesterzwammen en aubergine al omscheppend 2 minuten zachtjes bakken. Italiaanse kruiden toevoegen en 1 minuut meebakken. 1 deciliter water toevoegen en mengsel afgedekt 8 minuten laten smoren. Intussen rookvlees in reepjes snijden. Reepjes rookvlees door groentenmengsel roeren en 1 minuut meewarmen. Van vuur af zure room erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper. Pasta over twee borden verdelen. Groenten erop scheppen en bestrooien met kaas.

2 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande 29 februari 1996

Biefstuk met rode wijnsaus

BIEFSTUK MET RODE WIJNSAUS

3 sjalotjes
1½ deciliter rode wijn
1 eetlepel rode wijnazijn
4 Greenfields biefstukken à 100 gram
200 g koude roomboter
zout
peper


De sjalotjes pellen en fijnsnipperen.
In een steelpan doen: de gesnipperde sjalotjes, rode wijn en wijnazijn. Het geheel aan de kook brengen en op een matig vuur laten inkoken tot er nog 1 eetlepel vocht over is. Vervolgens de biefstukjes met wat keukenpapier droogdeppen. In een koekenpan 50 gram van de boter verhitten. Hierin de biefstukjes in 4 minuten bruin en rosé bakken. Biefstukken bestrooien met zout en peper en warm houden. (Bijvoorbeeld inpakken in aluminiumfolie en op een warme plaats leggen.) Rest van koude boter in stukjes snijden. 1/3 deel van de koude boter met de garde door het rode wijnmengsel kloppen. Als de boter helemaal gesmolten en zijdeachtig is, nogmaals 1/3 deel van de boter erdoor kloppen. Oppassen dat de saus niet gaat koken, want dan gaat deze schiften. Saus op smaak brengen met zout en peper. De saus boven een kom zeven. Biefstukken op schaal leggen en een deel van de saus er overheen scheppen. Rest van de saus in sauskom serveren. Lekker met witlof en gebakken aardappelschijfjes.

4 personen

voedingswaarde : 500 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 2 / 17 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande februari 1988

Zuurkool met shoarmavlees

ZUURKOOL MET SHOARMAVLEES

2 schijven ananas (blik)
25 gram boter of margarine
200 gram shoarmavlees
1 pak wijnzuurkool à 500 gram
2 eetlepels rozijnen


Ananas in kleine stukjes snijden. In een braadpan de boter verhitten. Shoarmavlees in 5 minuten lichtbruin bakken. Toevoegen: ananas, zuurkool en rozijnen. Met 2 vorken de zuurkool uit elkaar trekken. Met deksel op de pan het zuurkoolmengsel 8 minuten zachtjes stoven.
Lekker met gebakken krieltjes.

2 personen

voedingswaarde : 470 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande februari 1988