maandag 9 februari 2015

Vis in hete saus (Ivoorkust)

VIS IN HETE SAUS

Bijna 50 procent van de bevolking van Ivoorkust is jonger dan 15 jaar en in vele andere delen van Afrika is hetzelfde patroon te zien. De energie en het enthousiasme van de jeugd zijn een belangrijke levenskracht in alle Afrikaanse landen, maar al te vaak worden de goede vooruitzichten overschaduwd door gebrek aan voedsel en opleidingsmogelijkheden. Ivoorkust is sterk afhankelijk van de winst die gehaald wordt uit de koffie-, cacao- en ananasplantages en de economie wordt voortdurend geteisterd door onbestendige prijzen.
‘Onze vriendin Sobie Pauline Kouadjo maakte dit gerecht voor ons met rode snapper, die ze in zijn geheel serveerde. Alleen de ingewanden waren verwijderd. Je kunt er ook rode poon of een andere vissoort voor gebruiken, en in plaats van de hele vis kun je ook filets nemen.’ Louise Cooke, Londen, Verenigd Koninkrijk.

rode palmolie* of pindaolie
1 ui, fijngehakt
1 verse rode of groene chilipeper, van de zaadjes ontdaan en fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
½-literblik tomaten
600 milliliter visbouillon
500 gram gefileerde vis (kabeljauw, schelvis enz.)
250 gram couscous


* soms verkrijgbaar bij een Surinaamse of Antilliaanse kruidenier

Verhit een eetlepel olie in een grote, hoge pan en fruit de ui tot deze glazig ziet. Voeg de chilipeper en de knoflook toe en laat ze even meefruiten.
Roer de tomaten door het chilimengsel en druk ze plat met een houten lepel. Voeg de bouillon toe, breng alles aan de kook en laat het mengsel 5 minuten doorkoken.
Pocheer de visfilets 10 tot 15 minuten in de hete saus tot ze gaar zijn.
Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking of als volgt. Breng circa 7 centimeter water met 2 eetlepels olie aan de kook. Voeg de couscous aan het kokende water toe en blijf roeren tot het graan al het water heeft geabsorbeerd (30 seconden). Doe, als de couscous niet helemaal gaar is, wat extra kokend water erbij en laat het nog even doorkoken.
Dien de vis op met de saus en geef de couscous er apart bij.

4 personen

land : Ivoorkust
gerechtsoort : visgerecht

bron : Verandering van spijs : Een wereldselectie van pittige en kruidige gerechten / Troth Wells

Moyin Moyin (Nigeria)

MOYIN MOYIN (HARTIGE BONENPUDDING)

Beslag van oogbonen vormt de basis van allerlei West-Afrikaanse gestoomde en gefrituurde gerechten. In het oorspronkelijke recept wordt beslag van oogbonen verpakt in een speciaal soort blad en vervolgens gestoomd. Dit is een variatie op het oorspronkelijke recept.

225 gram gedroogde oogbonen
50 gram gepelde en fijngehakte ui
25 gram geschilde en fijngehakte gemberwortel
1 eetlepel verse chilipepers, zaad verwijderd en fijngesneden
2 eetlepels palmolie
1 theelepel zout
5 eetlepels heet water
50 gram sardines, gedroogde vis of corned beef (indien gewenst)


Laat de bonen 10 minuten weken in ruim heet water. Giet ze af. Wrijf de velletjes os. Overgiet ze met koud water en verwijder de velletjes. Giet de bonen opnieuw af en pureer ze tot een glad mengsel. Laat de palmolie smelten en voeg uitjes, gember, chilipeper, zout en het bonenmengsel toe. Voeg al omscheppend precies zoveel water toe tot u een beslag krijgt dat de bolle kant van een lepel bedekt. Schep er indien gewenst vlees of vis door. Schenk het mengsel in een pudding stoomvorm en dek deze af met aluminiumfolie. Plaats hem op een verhoging in een pan met kokend water en laat de bonenpudding in 40 minuten gaar stomen. Serveer hierbij uw favoriete saus.

4 personen

land : Nigeria
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Afrika kookt : Tachtig recepten uit het hele continent / Tebereh Inquai

Bonensoep (West-Afrika)

BONENSOEP

300 gram gedroogde bonen, een nacht geweekt
3 middelgrote uien, fijngehakt
1 eetlepel olie
1 liter groente- of runderbouillon
2 grote tomaten, ontveld en kleingesneden
2 middelgrote aubergines, 5 minuten voorgekookt en kleingesneden
zout en chilipoeder naar smaak
gare vis, in kleine stukjes (indien gewenst)


Spoel de bonen af en laat ze uitlekken. Bak de uitjes en uitgelekte bonen in de olie. Voeg de bouillon toe en kook de bonen zachtjes gaar. Voeg de kleingesneden tomaten en aubergines toe. Breng op smaak met zout en chilipoeder. Voeg eventueel de stukjes vis toe. Warm de soep goed door.

4 personen

gebied : West-Afrika
gerechtsoort : soep

bron : Afrika kookt : Tachtig recepten uit het hele continent / Tebereh Inquai

Poisson Braisé (Ivoorkust)

POISSON BRAISÉ (GEGRILDE VIS)

In Cotonou, de hoofdstad van Benin, zijn de meeste straten zanderige stukken weg waarlangs hoge palmbomen en de tuinmuren van huizen staan. ’s Avonds zetten ondernemende vrouwen kleine restaurantjes op voor hun hui. Bij deze eetgelegenheden in de openlucht kunt u fantastisch eten.
Ik herinner me nog mijn favoriete restaurantje. Het was heerlijk om aan een tafeltje in de schaduw van een grote mangoboom te zitten. Eerst bracht de serveerster ons een kom warm water en een handdoek, zodat we onze handen konden wassen. De kaart was simpel, maar toen ze vertelde dat we poisson braisé konden krijgen, was mijn keuze meteen gemaakt. Het is geen schotel uit Benin, maar eerder een favoriet gerecht uit Ivoorkust dat naar Benin is overgewaaid. Het bestaat uit niets anders dan gegrilde vis, maar versere vis bestaat er niet. Meestal ruikt het heerlijk naar houtrook en wordt er een pikante tomatensaus bij geserveerd. De sfeer van een openluchttentje in Cotonou zult u misschien niet kunnen nabootsen, maar u kunt in elk geval genieten van de smaak van verse gegrilde vis.
Dit is een perfect gerecht voor een barbecue. Van de vis die overblijft, kunt u viskoekjes maken.

1,5 kilogram hele zeebaars
ruim 1 deciliter arachideolie
cayennepeper naar smaak
zout naar smaak


Laat de vis schoonmaken en laat de schubben verwijderen door uw vishandelaar, maar vraag of hij de kop eraan laat zitten. Verwarm de grill voor. Meng de olie met het zout en de cayennepeper en bestrijk de vis met dit mengsel. Leg de vis op een ingevet rooster onder de grill en laat hem aan elke kant 5 - 7 minuten bakken; bestrijk hem regelmatig met het oliemengsel. De vis moet aan de buitenkant licht goudbruin zijn en bij de graten nog net doorzichtig zijn. Serveer direct met witte rijst en pikante saus.

4 personen

land : Ivoorkust
gerechtsoort : visgerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris

Koloniale salade (Nigeria)

KOLONIALE SALADE

In miss Williams’ Cookery Book, dat aan het eind van de jaren vijftig in Nigeria verscheen, staan verschillende suggesties voor welke ingrediënten te gebruiken zijn voor salade en zelfs een tekening die laat zien hoe u ze kunt schikken. Volgens miss Williams zijn salades van oudsher niet Nigeriaans, maar zijn het eerder Europese gerechten die ook bij Nigerianen steeds populairder worden. Sommige van haar adviezen gaan ook tegenwoordig nog op. Zo stelt ze onder meer voor om de ingrediënten zo ‘smaakvol en kleurig’ mogelijk te schikken en merkt ze op dat ‘elegantie en lichtheid bepalend zijn voor het succes van een goede salade’.

2 kleine kroppen sla
1 bosje waterkers
1 halve kleine rode kool, in reepjes
3 zoete aardappelen, gekookt en in blokjes
1 kleine of ½ grote yam, gekookt en in blokjes
4 middelgrote wortels, geschrapt en geraspt
3 rijpe middelgrote tomaten, in plakjes
1 blik tonijn in olie, uitgelekt
1 blikje sardines, uitgelekt
1 klein blik limabonen, afgespoeld en uitgelekt
2 avocado’s, in blokjes
4 eetlepels gerookte gedroogde garnalen, verkruimeld in een keukenmachine (naar keuze)
klassieke vinaigrette naar smaak


Schik alle ingrediënten, met uitzondering van de avocado, garnalen en vinaigrette, netjes op een grote schaal, zodat de salade evenzeer het oog als de tong zal strelen. Trek er plasticfolie overheen en zet 1 uur gekoeld weg. Snijd vlak voor het serveren de avocado in stukjes. Strooi desgewenst de gerookte garnalen over de bonen. Serveer de vinaigrette er apart bij. Laat uw gasten zelf kiezen uit de salades en laat ze deze zelf aanmaken.

6 - 8 personen

gebied : Nigeria
gerechtsoort : salade

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis / Jessica B. Harris