donderdag 15 februari 2024

Steak and Kidney Pudding (Engeland, Verenigd Koninkrijk)

STEAK AND KIDNEY PUDDING (HARTIGE GESTOOMDE PUDDING)

Tegenwoordig nog even populair als in de victoriaanse tijd. Het is een hoofdgerecht voor de doordeweekse maaltijd.

225 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram margarine
1 theelepel zout
4 à 5 eetlepels water om aan te lengen

VULLING
450 gram rundvlees
175 gram ossennier, goed gespoeld in zout water
1 eetlepel bloem
1 theelepel zout
½ theelepel peper
1 middelgrote fijngehakte ui
4 eetlepels bouillon of water


Snijd het vlees, ontdaan van vet, in stukjes van 2 tot 3 centimeter. Rol deze door de met peper en zout vermengde bloem en zet dit mengsel apart terwijl u het deeg maakt. Doe de boter in een schaal en zeef zout en bloem eroverheen. Snijd de margarine in kleine stukjes en kneed snel maar zachtjes tot een samenhangend geheel ontstaat. Snijd er tweederde vanaf en rol dit uit tot een plak van 6 millimeter dik. Bewaar de rest voor het deksel. Bekleed een ingevette vuurvaste schaal met het deeg (de bovenranden laten overhangen). Vul de vorm met het vleesmengsel, fijngehakte ui en water of bouillon. Het overhangende deeg over het vleesmengsel vouwen en met wat water bestrijken. Het overgebleven deeg tot een ronde plak rollen, op de vulling leggen en aan de randen voorzichtig vastdrukken. Dek het geheel af met een dubbele laag ingevet aluminiumfolie en laat het gedurende 3 à 4 uur stomen.
Opdienen met doperwten en wortelen en eventueel aardappelpuree.

4 personen

gebied : Engeland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Thee kun je eten : Recepten uit de Engelse keuken / Wendy Savory

Gebraden varkenslende met appelschijfjes (Engeland, Verenigd Koninkrijk)

GEBRADEN VARKENSLENDE MET APPELSCHIJFJES

1 kilogram varkenslende
olijfolie
450 gram goudrenetten
1 klein blikje hele veenbessen

ZOET-ZURE SAUS
¼ liter bouillon
½ liter jus (die uit het vlees druipt)
1 eetlepel veenbessen uit blik
4 theelepels rietsuiker
1 eetlepel tomatenketchup
1 eetlepel bloem
1 eetlepel koud water


Laat de slager de zwoerd inkerven. Wrijf het vlees schoon met een in heet water gedompelde en uitgewrongen doek. (Vlees niet afspoelen!) Leg het vlees op het rooster, in de braadslee en smeer het met een kwastje in met olijfolie. Bedek met aluminiumfolie of vetvrij papier en zet midden in de tot 230°C voorverwarmde oven. Verwijder papier of aluminiumfolie als het vlees een uur gebraden heeft, bestrijk de zwoerd opnieuw met olijfolie en laat nog eens 30 tot 40 minuten braden om de zwoerd knapperig te laten worden.
Was de appels en haal de klokhuizen eruit. Daarna in plakken snijden (niet schillen!). Leg ze 15 minuten voordat het vlees klaar is in een ingevet bakblik in de oven, tot ze lichtbruin zijn. Leg het vlees op een voorverwarmde schaal, de appelschijven eromheen. Bewaar een eetlepel van de veenbessen voor de saus, doe de rest als garnering bij de appels. Giet de jus uit de braadslee samen met de bouillon in een pan, zeef de veenbessen en roer die er doorheen. Voeg suiker, azijn en ketchup toe. Roer op een laag vuurtje totdat de suiker opgelost is. Roer de bloem tot een glad papje met koud water en voeg dit bij de saus. Roer tot het geheel kookt. Laat 2 à 3 minuten sudderen totdat de saus helderder en dikker wordt.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 30 / 100 minuten

gebied : Engeland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Thee kun je eten : Recepten uit de Engelse keuken / Wendy Savory

Devilled Kidneys (Engeland, Verenigd Koninkrijk)

DEVILLED KIDNEYS (PIKANTE NIERTJES)

‘Devilled’ betekent gewoonlijk dat er iets zeer pittigs aan het recept te pas komt. In dit geval mosterd … op z’n Engels.

8 hele lamsnieren (ontdaan van het vet)
15 gram zachte boter
4 sneetjes warme toast

MARINADE
2 afgestreken theelepels mango chutney
2½ theelepel Engelse mosterd
1½ theelepel mosterdpoeder
1½ theelepel citroensap
een scheutje worcestersaus
½ theelepel zout
een snuifje cayennepeper


Splijt de nieren doormidden, zonder de twee helften helemaal los van elkaar te snijden. (Gebruik een scherp mes!) Doe chutney, mosterd, mosterdpoeder, worcestersaus, zout en cayennepeper in een grote kom en meng ze goed. Marineer de nieren in dit mengsel gedurende een uur. Keer ze af en toe.
De grill voorverwarmen tot de hoogste temperatuur. De grillpan invetten met gesmolten boter. Haal de nieren uit de marinade en leg ze met de opengesneden kant naar boven onder de grill. Grill ze aan iedere kant drie minuten.
Leg de nieren op toast, die eerst bedekt is met ½ theelepel marinade aan iedere kant.
Meteen opdienen.

4 personen

gebied : Engeland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Thee kun je eten : Recepten uit de Engelse keuken / Wendy Savory