donderdag 15 februari 2024

Steak and Kidney Pudding (Engeland, Verenigd Koninkrijk)

STEAK AND KIDNEY PUDDING (HARTIGE GESTOOMDE PUDDING)

Tegenwoordig nog even populair als in de victoriaanse tijd. Het is een hoofdgerecht voor de doordeweekse maaltijd.

225 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram margarine
1 theelepel zout
4 à 5 eetlepels water om aan te lengen

VULLING
450 gram rundvlees
175 gram ossennier, goed gespoeld in zout water
1 eetlepel bloem
1 theelepel zout
½ theelepel peper
1 middelgrote fijngehakte ui
4 eetlepels bouillon of water


Snijd het vlees, ontdaan van vet, in stukjes van 2 tot 3 centimeter. Rol deze door de met peper en zout vermengde bloem en zet dit mengsel apart terwijl u het deeg maakt. Doe de boter in een schaal en zeef zout en bloem eroverheen. Snijd de margarine in kleine stukjes en kneed snel maar zachtjes tot een samenhangend geheel ontstaat. Snijd er tweederde vanaf en rol dit uit tot een plak van 6 millimeter dik. Bewaar de rest voor het deksel. Bekleed een ingevette vuurvaste schaal met het deeg (de bovenranden laten overhangen). Vul de vorm met het vleesmengsel, fijngehakte ui en water of bouillon. Het overhangende deeg over het vleesmengsel vouwen en met wat water bestrijken. Het overgebleven deeg tot een ronde plak rollen, op de vulling leggen en aan de randen voorzichtig vastdrukken. Dek het geheel af met een dubbele laag ingevet aluminiumfolie en laat het gedurende 3 à 4 uur stomen.
Opdienen met doperwten en wortelen en eventueel aardappelpuree.

4 personen

gebied : Engeland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Thee kun je eten : Recepten uit de Engelse keuken / Wendy Savory

Geen opmerkingen: