donderdag 15 februari 2024

Gebraden varkenslende met appelschijfjes (Engeland, Verenigd Koninkrijk)

GEBRADEN VARKENSLENDE MET APPELSCHIJFJES

1 kilogram varkenslende
olijfolie
450 gram goudrenetten
1 klein blikje hele veenbessen

ZOET-ZURE SAUS
¼ liter bouillon
½ liter jus (die uit het vlees druipt)
1 eetlepel veenbessen uit blik
4 theelepels rietsuiker
1 eetlepel tomatenketchup
1 eetlepel bloem
1 eetlepel koud water


Laat de slager de zwoerd inkerven. Wrijf het vlees schoon met een in heet water gedompelde en uitgewrongen doek. (Vlees niet afspoelen!) Leg het vlees op het rooster, in de braadslee en smeer het met een kwastje in met olijfolie. Bedek met aluminiumfolie of vetvrij papier en zet midden in de tot 230°C voorverwarmde oven. Verwijder papier of aluminiumfolie als het vlees een uur gebraden heeft, bestrijk de zwoerd opnieuw met olijfolie en laat nog eens 30 tot 40 minuten braden om de zwoerd knapperig te laten worden.
Was de appels en haal de klokhuizen eruit. Daarna in plakken snijden (niet schillen!). Leg ze 15 minuten voordat het vlees klaar is in een ingevet bakblik in de oven, tot ze lichtbruin zijn. Leg het vlees op een voorverwarmde schaal, de appelschijven eromheen. Bewaar een eetlepel van de veenbessen voor de saus, doe de rest als garnering bij de appels. Giet de jus uit de braadslee samen met de bouillon in een pan, zeef de veenbessen en roer die er doorheen. Voeg suiker, azijn en ketchup toe. Roer op een laag vuurtje totdat de suiker opgelost is. Roer de bloem tot een glad papje met koud water en voeg dit bij de saus. Roer tot het geheel kookt. Laat 2 à 3 minuten sudderen totdat de saus helderder en dikker wordt.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 30 / 100 minuten

gebied : Engeland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Thee kun je eten : Recepten uit de Engelse keuken / Wendy Savory

Geen opmerkingen: