zondag 14 augustus 2022

Stoommandje met groene groenten en peterseliesaus

STOOMMANDJE MET GROENE GROENTEN EN PETERSELIESAUS

1 dunne prei
150 gram haricots verts
½ kleine groene kool
150 gram broccoli, in roosjes
1 courgette, in plakken
8 groene asperges
4 lente-uitjes
1 bosje peterselie
6 eetlepels mayonaise
3 eetlepels crème fraîche
1 uitgeperst knoflookteentje
citroensap
zout
peper


Van prei 1 mooi blad afhalen en in kokend water 1 minuut koken. Koud spoelen en 4 reepjes eraf snijden. Rest van prei in schuine stukjes snijden. Haricots verts in 4 bosjes verdelen, preireepjes erom strikken. Van groene kool harde kern verwijderen, kool in vieren snijden. Prei, haricots verts, kool, broccoli, courgette, asperges en lente-ui in stoommandje of metalen vergiet in pan boven kokend water hangen. In 10 minuten zachtjes beetgaar stomen. Peterselie pureren. Met rest van ingrediënten tot sausje roeren. Saus apart serveren.

4 personen

voedingswaarde : 375 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip Culinair augustus 1993

Zalmforel met abrikozen-mosterdsaus

ZALMFOREL MET ABRIKOZEN-MOSTERDSAUS

100 gram peultjes
3 abrikozen
2 zalmforelfilets
zout
peper
2 eetlepels bloem
2 ½ eetlepel boter of margarine
3 bosuitjes in reepjes
tlepels crème fraîche
½ eetlepel Provençaalse mosterd


In water met zout peultjes 3 minuten koken. Afgieten. Abrikozen ontvellen en pit verwijderen. Helft in partjes snijden. Vis bestrooien met zout en peper. Door bloem wentelen. In koekenpan in 2 eetlepels boter vis aan één kant 4 minuten, aan andere kant 2 minuten bakken. In rest van boter bosui 1 minuut bakken. Peultjes 3 minuten meebakken. Halve abrikozen met crème fraîche en mosterd pureren. Puree zachtjes verwarmen. Op smaak brengen met zout en peper. Saus op borden scheppen. Vis erop leggen. Peultjes en partjes abrikoos mengen. Naast vis scheppen. Geef er aardappelkroketjes bij.

2 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip Culinair augustus 1993

Pepermakreelsalade

PEPERMAKREELSALADE

4 eetlepels olie
1 eetlepel rode wijnazijn
1 theelepel Dijonmosterd
1 theelepel honing
1 eetlepel dille (vers of diepvries)
zout
peper
250 gram pepermakreelfilet
1 zakje gemengde salade
2 eetlepels kappertjes


Tot sausje roeren: olie, azijn, mosterd, honing, dille, zout en peper. Makreel in stukjes verdelen. Op 2 borden salade schikken. Makreel erop leggen. Sausje erover schenken. Kappertjes erover strooien. Geef er geroosterd brood met boter bij.

2 personen

voedingswaarde : 445 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Tip Culinair augustus 1993

Parmezaanse kip (Parma, Emilia-Romagna, Italië)

PARMEZAANSE KIP

2 eetlepels olijfolie
zout
versgemalen peper
1 theelepel majoraan
2 kipfilets (enkele)
25 gram geraspte Parmezaanse kaas
1 mozzarellakaasje in plakjes


Grill voorverwarmen. Olie, zout, peper en majoraan door elkaar kloppen. Kipfilets ermee bestrijken. Vlak onder grill kip 8 minuten grilleren, halverwege keren. Kip op borden leggen. Parmezaanse kaas erover strooien. Mozzarella erop leggen. Peper erboven malen. Vlak onder grill kaas in 4 minuten laten gratineren. Geef er gebakken tomaat met basilicum en (Italiaans) brood bij.

2 personen

voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Parma, Emilia-Romagna, Italië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip Culinair augustus 1993

Pastasalade met rode pesto en kip (Italië)

PASTASALADE MET RODE PESTO EN KIP

100 gram rode fusilli
1 kipfilet à 125 gram
zout
vers gemalen zwarte peper
2 eetlepels olijfolie
2 (Italiaanse) tomaten
2 bosuitjes
3 eetlepels pesto rosso (rode basilicumsaus)
2 eetlepels citroensap
½ eetlepel verse basilicum in dunne reepjes


Kook de fusilli in 12 minuten gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Wrijf de kipfilet in met zout en peper. Verhit de olie in een koekenpan en bak de kipfilet in 10 minuten bruin en gaar. Laat de kipfilet afkoelen. Ontvel de tomaten, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in de lengte in dunne reepjes. Maak de bosuitjes schoon, snijd ze in stukjes van 4 centimeter en snijd deze in reepjes. Giet de fusilli af. Roer de pesto en het citroensap in een schaal door elkaar. Schep de nog warme fusilli erdoor. Schep ook de tomaat- en uireepjes erdoor. Laat de salade en de kipfilet afkoelen.
Snijd de kipfilet in dunne plakjes. Schep de fusillisalade op twee borden en leg de plakjes kip er naast. Strooi de basilicum erover. Lekker met groene gemengde salade.

2 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 5 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : maaltijdsalade

bron : Menu 25 augustus 1993