woensdag 30 oktober 2019

Abalone in oestersaus (Singapore)

ABALONE IN OESTERSAUS

1 blik abalone (Chinese schelpdieren) van 450 gram
4 grote gedroogde (zwarte) Chinese paddenstoelen
12 peultjes of 4 Chinese mosterdkoolbladeren
4 voorjaarsuitjes

SAUS
1 eetlepel oestersaus
1 theelepel Chinese sojasaus
1 eetlepel Chinese wijn of droge sherry
¾ kop water
1½ theelepel maïzena


Laat de abalone goed uitlekken en snijd ze in vliesdunne plakjes. Week de paddenstoelen gedurende een half uur in heet water. Verwijder de harde delen en de stelen. Snijd de hoeden van de paddenstoelen in vieren. Maak de peultjes schoon, was ze en haal ze eventueel af, of snijd de mosterdkoolbladeren in kleine stukjes. De voorjaarsuitjes dient men ook in kleine stukjes te snijden.
Meng in een pannetje oestersaus, sojasaus, Chinese wijn of sherry en water en voeg er de met een beetje water aangelengde maïzena aan toe. Breng alles boven een klein vuurtje, al roerende, aan de kook. Voeg champignons, peultjes of mosterdkool en de voorjaarsuitjes toe. Laat alles gedurende 2 minuten zachtjes koken tot de groenten zacht doch nog knapperig zijn. Temper daarna de hittebron en schep de plakjes abalone door de saus. Warm de abalone in de saus op, doch zorg ervoor dat de saus niet opnieuw aan de kook komt omdat dan de abalone taai wordt. Dien het gerecht onmiddellijk daarna op. Geef er rijst bij.

4 - 5 personen

gebied : Singapore
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon