zondag 25 juli 2021

Mosselbisque (Spanje)

MOSSELBISQUE

700 gram verse mosselen
5 eetlepels witte wijn of cider
25 gram boter
1 kleine rode ui, gehakt
1 kleine prei, in dunne plakken
1 grote wortel, in kleine blokjes
2 tomaten, ontveld, ontzaad en gehakt
2 tenen knoflook, uit de knijper
1 eetlepel gehakte verse peterselie
1 eetlepel gehakte verse basilicum
1 stengel bleekselderij, in dunne plakken
½ rode paprika, ontzaad en gehakt
2½ deciliter slagroom
zout
versgemalen zwarte peper


Boen de mosselen schoon onder de koude kraan en trek er de baarden af. Gooi mosselen weg die niet dichtgaan nadat u er een tik tegen gaf. Doe in een pan met de witte wijn of cider en 1½ deciliter water.
Leg het deksel op de pan en kook op een hoog vuur tot de mosselen open zijn. Gooi nog gesloten exemplaren weg. Schep de mosselen met een schuimspaan in een schaal en laat even afkoelen. Haal de mosselen uit de schelpen; laat er desgewenst een paar in de schelp om er de bisque mee te garneren.
Zeef het mosselkooknat door kaasdoek zodat er geen vuiltjes overblijven. Verhit de boter in een grote pan en fruit er de ui, prei, wortel, tomaten en knoflook 2 tot 3 minuten op een hoog vuur in.
Draai het vuur lager en kook 3 minuten. Voeg het kooknat, 3 deciliter water en de kruiden toe en laat 10 minuten sudderen. Schep de mosselen met de selderij, paprika en slagroom door de soep. Breng op smaak.

6 personen

gebied : Spanje
gerechtsoort : soep

bron : Spanje : Authentieke regionale recepten uit heel Spanje (De beste keukens) / Catherine Atkinson