woensdag 17 juni 2020

Bruna Bönor (Scandinavië)

BRUNA BÖNOR (BRUINE BONEN MET STROOP)

3/8 liter bruine bonen
1¼ liter water
1½ theelepel zout
1/8 liter witte azijn
1/8 liter bruine stroop
10 gram donkerbruine suiker


Was de bonen grondig in koud stromend water. Doe ze daarna in een flinke pan met 1¼ liter koud water. Breng ze aan de kook, zet ze af en laat de bonen weken zonder deksel, gedurende tenminste 1 uur (men kan ze ook de avond tevoren in koud water zetten waarna dit weken in warm water overbodig is). Welke methode men ook kiest, men brengt de bonen aan de kook in hetzelfde water al waarin ze geweekt zijn en men laat ze bij een lage temperatuur in een half afgedekte pan gedurende een uur sudderen. Daarna wordt het zout, de azijn, de stroop en de bruine suiker erdoor geroerd waarna het zachte koken voortgezet wordt. De bonen moeten na twee uur gaar zijn en de saus bruin en dik. Bruine bonen verschillen echter aanzienlijk in hun vochtgehalte en daarom zal de kooktijd ook kunnen variëren, zelfs wel met een half uur korter of langer. Om er zeker van te zijn dat de bonen niet té zacht worden dient men er af en toe één te proeven.
Als het water te veel mocht verdampen voor de bonen gaar zijn moet er wat water worden bijgevoegd. Als echter daarentegen de saus niet dik genoeg wordt kan men de temperatuur wat opvoeren om zonder deksel het vocht te laten verdampen. Dit gerecht wordt vaak opgediend met plakken magere bacon of gekookte worst.

4 personen

gebied : Scandinavië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : In de Scandinavische keuken (Uit eten in de wereld) / Dale Brown

Kalkoen, gevuld met kastanjes (Roemenië)

KALKOEN, GEVULD MET KASTANJES

1 kalkoen
1 kilogram kastanjes
1 blikje mandarijnen
2 bananen


De kalkoen flink met boter insmeren en in een matig warme oven laten braden tot deze halfgaar is. 1 Kilogram kastanjes in een vuurvaste schaal overdoen en in de oven laten sudderen. Laten afkoelen en deze massa mengen met een blikje mandarijnen en 2 bananen, goed fijngeprakt. De kalkoen vullen met deze kastanjepuree en weer in de oven plaatsen. Nu de kalkoen geheel gaar laten worden. De schaal garneren met enkele achtergehouden kastanjes en mandarijnen.

4 personen

gebied : Roemenië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Mme F. Nedelcovici, in Internationale gerechten / samengesteld door mevr. A. Landwehr-Cléjan en mevr. E. C. Luns-Barones van Heemstra

Citronmarinade (Denemarken)

CITRONMARINADE (CITROENMARINADE)

sap van een grote citroen
1 eetlepel slaolie
2 eetlepels suiker (voor sommige gerechten iets minder suiker)
1 theelepel zout
iets meer dan een eetlepel kokend water


Zout en suiker in het water oplossen en door het citroensap en de olie roeren.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : saus

bron : Recepten uit de Deense keuken / Birgit Andersen

Paradicsonsaláta (Hongarije)

PARADICSOMSALÁTA (TOMATENSLA)

500 gram tomaten
azijn
slaolie
zout
peper
peterselie


Was de tomaten, snijd ze in dunne plakjes, leg ze op een schaal. Zout ze een beetje. Begiet de plakjes met verdunde azijn en slaolie, strooi er wat peper en gehakte peterselie over.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : salade

bron : Dat eten wij … : Hongaarse recepten / B. Nagy

Húsnélküli nyári leves (Hongerije)

HÚSNÉLKÜLI NYÁRI LEVES (VLEESLOZE ZOMERSOEP)

500 gram doperwtjes
200 gram worteltjes
wat bloemkool
sperziebonen
1 - 2 snijbonen
1 tomaat
1 - 2 aardappelen
peterselie
selderij
1 koolrabi
klein uitje
zout
1 - 2 eetlepels bloem
1 - 2 eetlepels koffiemelk
stukje margarine


Smelt de margarine, snijd de worteltjes in dunne plakjes, braad ze in de margarine mooi goudgeel. Voeg de fijngehakte peterselie en selderij erbij. Doe dan de andere groenten - alles schoongemaakt en in kleine stukjes gesneden - erbij. Ook de gedopte doperwtjes erbij! Vervolgens 1½ liter water en wat zout. Laat alles zachtjes gaar koken. Roer de bloem glad in wat water en bind de soep. Doe de koffiemelk erbij en dien de soep op. Geef er soepstengels bij of geroosterde broodblokjes.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : soep

bron : Dat eten wij … : Hongaarse recepten / B. Nagy

Strozzapreti ai Frutti di Mare (San Marino)

STROZZAPRETI AI FRUTTI DI MARE (PRIESTERWURGERS MET ZEEFRUIT)

San Marino is te klein (61 vierkante kilometer) voor een eigen keuken, die is dus Italiaans. Maar ze hebben zo hun voorkeuren. Daarbij hoort de pasta, die strozzapreti (priesterwurgers) heet. Hier niet vaak te koop en dus echt een klusje voor pastafreaks. Repen verse pasta van 1 centimeter breed vanaf de top tussen twee handpalmen wrijven tot een open buisvorm, de gedraaide stukjes afbreken om korte pasta te krijgen. Anders gedroogde fusilli (spiraaltjes). De strozzapreti werden lang geleden bedacht in de San Marino omsluitende streek Romagna, die bekenstond als een zondig gebied, waar men gerust met priesters durfde te spotten. Deze spreekwoordelijke veelvraten mochten gratis eten in de plaatselijke trattoria. Om nu te zorgen dat ze niet te veel van de vleesgang zouden nemen, werden ze volgepropt met deze stevige pasta. Bijvoorbeeld Strozzapreti ai frutti di mare. Ze zullen het zich graag hebben laten welgevallen.

1½ liter water
2 theelepels zout
150 - 300 gram pasta als boven
1 deciliter witte wijn
prei
24 venusschelpen of mosselen
2 eetlepels olijfolie
1 gesnipperde ui
2 eetlepels gehakte (platte) peterselie
2 eetlepels fijngesneden basilicum
1 teen knoflook
kleine fijngesneden rode peper zonder zaadjes
1 deciliter droge witte wijn
400 gram rijpe ontvelde tomaten in stukjes
peper
zout
200 gram kleine inktvisjes, schoongemaakt, in ringen
4 grote garnalen, gepeld
basilicumblad


Water met zout aan de kook brengen. Verse pasta 4 minuten en gedroogde 7 minuten koken. In een vergiet storten.
Wijn en prei aan e kook brengen, geboende schelpen erin laten koken tot ze opengaan. Mosselen uit de schelp nemen. Vocht zeven door een doek.
De olijfolie verhitten in een wijde pan. Ui glazig bakken, peterselie, basilicum en uitgeperst knoflook en pepertje even laten meedoen. Wijn, tomaten en kookvocht van schelpen erbij met peper en zout naar smaak. Even inkoken. Inktvis en garnalen 2 minuten laten sudderen. Schelpdieren toevoegen.
serveren over de pasta.

2 personen

gebied : San Marino
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Gemüsesalat (Vaduz, Liechtenstein)

GEMÜSESALAT (SALADE UIT VADUZ)

haricots verts
komkommer
ingelegde maïskolfjes
ui
tomaat
dragon
dille
notenolie
frambozenazijn
knoflook
peper
zout
Zwitserse gruyère


Gekookte haricots verts, geschilde blokjes komkommer zonder zaad, ingelegde maïskolfjes, geschaafde ui en partjes tomaat, dragon, dille, worden gemengd met een vinaigrette van notenolie, frambozenazijn, knoflook, peper, zout en ten slotte gegarneerd met reepjes Zwitserse gruyère.

gebied : Vaduz, Liechtenstein
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Mokka-Vacherin nach Art meines Vaters (Luxemburg)

MOKKA-VACHERIN NACH ART MEINES VATERS (‘MOCCA-VACHERIN’ ZOALS MIJN VADER DIE MAAKTE)

Zoals de naam al suggereert: dit dessert werd uitgevonden door Claude, Thierry’s vader. Het is al meer dan 20 jaar een specialiteit op het menu van de Bergerie. Thierry levert zijn bijdrage aan de populariteit van deze permanente favoriet door het feit dat aan zijn vernieuwing altijd een bewust traditionele basis ten grondslag ligt. Tegelijkertijd bewijst hij met de presentatie van dit gerecht eer aan zijn vader en leraar, die tot op de dag van vandaag altijd klaarstaat om advies te geven en zo nodig praktische bijstand te verlenen.

MERINGUES
250 gram eiwit
125 gram suiker
125 gram poedersuiker

CRÈME
12 eierdooiers
750 gram suiker
750 gram room
instant koffie

VERSIERING
geroosterde hazelnoten
vruchten van het seizoen


Meringues: Klop de eiwitten met suiker en poedersuiker in een kom tot het mengsel glanzend en stijf is. Maak met behulp van een metalen vorm van 25 centimeter doorsnee 3 meringuecirkels (schuimtaart) van een halve centimeter hoog op een bakplaat gevoerd met bakpapier. Bak circa 2 - 3 uur bij 90°C tot de meringues licht en droog aanvoelen.
Crème: Meng de dooiers in een kom. Smelt de suiker al roerend in een pan boven matig vuur totdat alle kristallen zijn opgelost en de suiker licht gaat pruttelen. Voeg heftig roerend bij beetjes de hete suiker toe aan de eierdooiers en blijf roeren tot het mengsel koud is. Klop de room stijf en vouw hem luchtig in het eier-suikermengsel. Breng op smaak met zoveel instant koffie als u aanstaat.
Versiering: Leg een rondje schuimtaart op een passende metalen bodem. Bedek gelijkmatig met een derde van e crème. Zet de tweede schuimtaart erop, bedek die opnieuw met een derde van de crème en doe dat nog een keer. Laat een nacht in de vriezer staan. Bestrooi de vacherin kort voor serveren met geroosterde hazelnootschilfers en versier met vruchten van het seizoen.

6 - 8 personen

gebied : Luxemburg
gerechtsoort : nagerecht

bron : Thierry Phal, in Nieuw Europees kookboek : 50 Europese topkoks met 200 traditionele en innovatieve recepten / Janny de Moor & Nico de Rooij

Fletti tal-paġella u tat-tonn moqlijin, fuq firxa ta' patata u tadam imqadded, imħawwrin bil-kappunata u bl-aljoli (Malta)

FLETTI TAL-PAĠELLA U TAT-TONN MOQLIJIN, FUQ FIRXA TA’ PATATA U TADAM IMQADDED, IMĦAWWRIN BIL-KAPPUNATA U BL-ALJOLI (GEBAKKEN ZEEBRASEM- EN TONIJNFILET)

Vis is met schaal- en schelpdieren een van de steunpilaren van het Maltese menu. Dit gerecht is geïnspireerd door het feit dat meer en meer mensen de voorkeur geven aan visfilets in plaats van een hele vis. Vandaar dat veel restaurants gebakken vis serveren om de jongere generatie en lieden die niet van ontgraten houden te plezieren. Hier een combinatie van buitenlandse recepten als ratatouille en pesto met Maltese regionale producten.

PESTO
50 gram pijnpitten
50 gram knoflook, gepeld
50 gram fijngeraspte Parmezaanse kaas
30 gram basilicum
125 milliliter olijfolie van eerste persing

KNOFLOOKRATATOUILLE
2 uien in stukjes van 2½ centimeter
4 takjes verse tijm
4 eetlepels olijfolie
4 tenen knoflook, fijngestampt
2 grote rode paprika’s, zonder zaad en in stukjes van 2 centimeter
2 grote courgettes, in de lengte gehalveerd en in stukjes van 2 centimeter
1 middelgrote aubergine, in de lengte gehalveerd en in stukjes van 2 centimeter
zeezout
versgemalen zwarte peper
2 eetlepels tomatenpuree
4 pruimtomaten, fijngesneden

AARDAPPELS
4 eetlepels olijfolie
750 gram aardappels, geschild en in onregelmatige stukken gesneden
100 gram zongedroogde tomaten
400 milliliter visbouillon

VIS
600 gram dikke tonijnfilet, afgespoeld en in stukken gesneden
600 gram zeebrasemfilet, afgespoeld en in stukken gesneden
zeezout
bloem
olijfolie


Pesto: Maal pijnpitten, knoflook en Parmezaanse kaas in een keukenmachine. Voeg, terwijl de motor nog draait, het basilicumblad toe door de trechter en druppel er dan de olie bij. Meng tot de massa glad en romig is.
Knoflookratatouille: Doe uien en tijm in een grote braadpan. Laat ze in 3 - 4 minuten op een matig vuur zacht worden in de olie, zonder te kleuren. Voeg het knoflook, de paprika’s, courgette, aubergine, 8 snufjes zout en 4 snufjes zwarte peper toe en bak nog eens 2 minuten. Roer de tomatenpuree en de fijngesneden tomaat erbij. Sluit de pan en laat alles op een matig vuur 15 - 20 minuten sudderen tot de groenten zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper.
Aardappels: Verhit de olie in een pan. Bak de aardappels tot ze zacht zijn. Voeg tomaten toe, bak nog 5 minuten door. Schenk de bouillon erbij en kook nog 3 - 4 minuten in open pan.
Vis: Bestrooi de visfilets met zout, haal ze door de bloem en bak ze vlak voor het serveren aan weerszijden in een koekenpan met hete olijfolie.

6 personen

gebied : Malta
gerechtsoort : visgerecht

bron : Martin Camilleri, in Nieuw Europees kookboek : 50 Europese topkoks met 200 traditionele en innovatieve recepten / Janny de Moor & Nico de Rooij

Bouneschlupp (Luxemburg)

BOUNESCHLUPP (SPERZIEBONENSOEP)

600 gram verse sperziebonen
1 ui
1 wortel
1 stuk knolselderij (circa 100 gram)
1 kleine prei
30 gram boter
zout
versgemalen zwarte peper
15 gram bloem
1 liter vleesbouillon
30 gram bonenkruid
400 gram bloemige aardappelen
1 eetlepel kruidenazijn
1 deciliter zure room


Was de bonen en snijd ze schuin in stukjes van circa 1½ centimeter breed. Pel de ui, schrap de wortel, schil de selderij en snijd de groenten in kleine blokjes. Was de prei en snijd hem in fijne ringetjes. Verhit de boter in een pan en fruit er de ui, wortel, selderij en prei circa 5 minuten op een matig vuur in.
Voeg de bonen toe en strooi er zout en peper over. Strooi er de bloem over, roer door en schenk er de bouillon bij. Was het bonenkruid, schud het droog en voeg aan de inhoud van de pan toe. Laat alles afgedekt in circa 15 minuten op een matig vuur gaar stoven.
Schil intussen de aardappelen en was ze. Snijd ze dan in blokjes van circa 1 centimeter en meng die door de soep. Laat alle groenten in 15 minuten op een matig vuur gaar worden.
Neem het bonenkruid uit de pan en gooi het weg. Breng de soep op smaak met flink wat zout, peper en kruidenazijn en roer er tot slot de zure room door. Laat de soep niet meer koken omdat hij anders schift.
Aanbevolen drank: Bij deze soep past een Riesling van de Moezel.

4 personen

voedingswaarde : 240 kcal p.p.
bereidingstijd : 1¼ uur

land : Luxemburg
gerechtsoort : soep

bron : Europese keukens (Koken in de wereld) / Cornelia Adam

Snijbonenschotel uit Luxemburg (Luxemburg)

SNIJBONENSCHOTEL UIT LUXEMBURG

1 kilogram snijbonen, schoongemaakt en in reepjes gesneden
500 gram aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
250 gram zuurkoolspek
1 takje bonenkruid
1 deciliter koffieroom


Kook de snijbonen, de aardappelen en het spek met het bonenkruid in een pan met ½ liter water en wat zout in 30 minuten gaar tot de aardappelen uit elkaar beginnen te vallen. Giet ongeveer de helft van het kookvocht uit de pan en verwijder het bonenkruid. Roer de koffieroom door het gerecht en breng dit nog even aan de kook.

4 personen

gebied : Luxemburg
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Het groot Europees kookboek / Martin van Huijstee