woensdag 17 juni 2020

Strozzapreti ai Frutti di Mare (San Marino)

STROZZAPRETI AI FRUTTI DI MARE (PRIESTERWURGERS MET ZEEFRUIT)

San Marino is te klein (61 vierkante kilometer) voor een eigen keuken, die is dus Italiaans. Maar ze hebben zo hun voorkeuren. Daarbij hoort de pasta, die strozzapreti (priesterwurgers) heet. Hier niet vaak te koop en dus echt een klusje voor pastafreaks. Repen verse pasta van 1 centimeter breed vanaf de top tussen twee handpalmen wrijven tot een open buisvorm, de gedraaide stukjes afbreken om korte pasta te krijgen. Anders gedroogde fusilli (spiraaltjes). De strozzapreti werden lang geleden bedacht in de San Marino omsluitende streek Romagna, die bekenstond als een zondig gebied, waar men gerust met priesters durfde te spotten. Deze spreekwoordelijke veelvraten mochten gratis eten in de plaatselijke trattoria. Om nu te zorgen dat ze niet te veel van de vleesgang zouden nemen, werden ze volgepropt met deze stevige pasta. Bijvoorbeeld Strozzapreti ai frutti di mare. Ze zullen het zich graag hebben laten welgevallen.

1½ liter water
2 theelepels zout
150 - 300 gram pasta als boven
1 deciliter witte wijn
prei
24 venusschelpen of mosselen
2 eetlepels olijfolie
1 gesnipperde ui
2 eetlepels gehakte (platte) peterselie
2 eetlepels fijngesneden basilicum
1 teen knoflook
kleine fijngesneden rode peper zonder zaadjes
1 deciliter droge witte wijn
400 gram rijpe ontvelde tomaten in stukjes
peper
zout
200 gram kleine inktvisjes, schoongemaakt, in ringen
4 grote garnalen, gepeld
basilicumblad


Water met zout aan de kook brengen. Verse pasta 4 minuten en gedroogde 7 minuten koken. In een vergiet storten.
Wijn en prei aan e kook brengen, geboende schelpen erin laten koken tot ze opengaan. Mosselen uit de schelp nemen. Vocht zeven door een doek.
De olijfolie verhitten in een wijde pan. Ui glazig bakken, peterselie, basilicum en uitgeperst knoflook en pepertje even laten meedoen. Wijn, tomaten en kookvocht van schelpen erbij met peper en zout naar smaak. Even inkoken. Inktvis en garnalen 2 minuten laten sudderen. Schelpdieren toevoegen.
serveren over de pasta.

2 personen

gebied : San Marino
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Geen opmerkingen: