woensdag 17 juni 2020

Bruna Bönor (Scandinavië)

BRUNA BÖNOR (BRUINE BONEN MET STROOP)

3/8 liter bruine bonen
1¼ liter water
1½ theelepel zout
1/8 liter witte azijn
1/8 liter bruine stroop
10 gram donkerbruine suiker


Was de bonen grondig in koud stromend water. Doe ze daarna in een flinke pan met 1¼ liter koud water. Breng ze aan de kook, zet ze af en laat de bonen weken zonder deksel, gedurende tenminste 1 uur (men kan ze ook de avond tevoren in koud water zetten waarna dit weken in warm water overbodig is). Welke methode men ook kiest, men brengt de bonen aan de kook in hetzelfde water al waarin ze geweekt zijn en men laat ze bij een lage temperatuur in een half afgedekte pan gedurende een uur sudderen. Daarna wordt het zout, de azijn, de stroop en de bruine suiker erdoor geroerd waarna het zachte koken voortgezet wordt. De bonen moeten na twee uur gaar zijn en de saus bruin en dik. Bruine bonen verschillen echter aanzienlijk in hun vochtgehalte en daarom zal de kooktijd ook kunnen variëren, zelfs wel met een half uur korter of langer. Om er zeker van te zijn dat de bonen niet té zacht worden dient men er af en toe één te proeven.
Als het water te veel mocht verdampen voor de bonen gaar zijn moet er wat water worden bijgevoegd. Als echter daarentegen de saus niet dik genoeg wordt kan men de temperatuur wat opvoeren om zonder deksel het vocht te laten verdampen. Dit gerecht wordt vaak opgediend met plakken magere bacon of gekookte worst.

4 personen

gebied : Scandinavië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : In de Scandinavische keuken (Uit eten in de wereld) / Dale Brown

Geen opmerkingen: