maandag 2 mei 2022

Kachaloo-vulling (Afghanistan)

KACHALOO-VULLING (AARDAPPELVULLING)

800 gram aardappels
1 grote ui, fijngehakt
2 theelepels korianderzaad, gemalen in een specerijenmolen of geplet in een vijzel
2 theelepels knoflookpoeder
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel versgemalen zwarte peper
2 theelepels zout


Kook de aardappels in de schil in ruim water in 15 minuten gaar. Zet ze opzij om af te koelen. Verwijder zodra ze afgekoeld zijn de schil en prak ze in een grote kom fijn. Voeg de ui, specerijen, het zout en 2 eetlepels water toe en meng alles goed. Zet opzij tot je klaar bent om de bolani’s te vullen.

6 personen

gebied : Afghanistan
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Parwana : Verhalende familierecepten uit een Afghaanse keuken / Durkhanai Ayubi

Krieltjesspies

KRIELTJESSPIES

450 gram krieltjes met schil, schoongeboend
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel tijmblaadjes
200 gram sjalotten, gepeld en gehalveerd


Steek de barbecue aan.
Kook de krieltjes 8 - 10 minuten in water met zout. Giet af en laat afkoelen.
Meng de olie met de paprikapoeder en tijm. Schep de krieltjes erdoor. Rijg de krieltjes om en om met de sjalotjes aan 8 spiesen. Rooster de spiesjes op de barbecue 3 minuten per kant.

4 personen

voedingswaarde : 145 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Boodschappen juni 2021

Fregola mit Spargel und Fontina (Sardinië, Italië)

FREGOLA MIT SPARGEL UND FONTINA (FREGOLA MET ASPERGES EN FONTINA)

500 gram groene asperges
1 sjalot (50 gram)
1 teen knoflook
1 liter groentebouillon
2 eetlepels boter (20 gram)
250 gram fregola sarda (Sardijnse pasta in de vorm van balletjes)
150 milliliter droge witte wijn
4 eetlepels olijfolie
½ theelepel ras el hanout
100 gram Fontina
4 takjes dragon
zout
peper


Het onderste derde deel van de asperges schillen en de uiteinden afsnijden. 100 Gram asperges in 5 millimeter dikke plakjes snijden. Sjalot en knoflook in kleine blokjes snijden.
Bouillon in een pan een keer opkoken. Boter in een tweede pan verhitten. Sjalot en knoflook daarin op middelhoog vuur glazig bakken. Asperges in plakjes toevoegen en nog 2 minuten laten bakken. Fregola toevoegen en al roerend kort meebakken. Met witte wijn afblussen en tot de helft laten inkoken. Hete bouillon toevoegen en de fregola op middelhoog vuur 10 - 12 minuten laten garen, zo nu en dan omroeren.
Intussen de resterende asperges (400 gram) mengen met olijfolie en ras el hanout. Grillpan verhitten en de asperges daarin op middelhoog vuur 4 minuten grillen, zo nu en dan omkeren.
Fontina raspen. Dragonblaadjes van de stelen plukken en 12 blaadjes apart houden. De resterende dragon fijnsnijden. De fijngesneden dragon en de helft van de kaas door de fregola roeren. Op smaak brengen met zout en peper.
De fregola op voorverwarmde borden opscheppen. Op elk bord 2 - 3 asperges leggen. De resterende fontina (50 gram) en de apart gehouden dragonblaadjes erover strooien en serveren.

4 personen

voedingswaarde : 491 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gebied : Sardinië, Italië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Essen & Trinken april 2022, vertaald door Esther Westerveld

Asia-Gemüsesalat mit geflämmtem Seidentofu (Azië)

ASIA-GEMUSESALAT MIT GEFLÄMMTEM SEIDENTOFU (AZIATISCHE GROENTESALADE MET GEBRANDE ZIJDETOFU)

250 gram zijdetofu
2 eetlepels ahornsiroop
2 eetlepels mirin (rijstwijn)
3 eetlepels sojasaus
½ theelepel gerookt paprikapoeder
2 eetlepels geschaafde amandelen

GROENTESALADE
1 bosje radijsjes
100 gram peultjes
1 lente-uitje
1 teen knoflook
10 gram verse gember
200 gram mini-komkommers
2 eetlepels teriyakisaus
1 eetlepel gochujang (Koreaanse peperpasta)
1 eetlepel gochugaru (Koreaanse chilivlokken)
1 eetlepel azijn
1 eetlepel suiker
3 eetlepels ongeroosterde sesamolie
zout
1 bakje radijskers


Voor de tofu de zijdetofu met keukenpapier droogdeppen. Ahornsiroop, mirin, sojasaus en paprikapoeder in een kom door elkaar roeren en de tofu er voorzichtig in rondwentelen. Opzij zetten en laten marineren, tussendoor een keer omdraaien. Amandelen in een pan zonder vet goudbruin roosteren en opzij zetten.
Voor de salade de radijsjes schoonmaken. Daarbij was van het groen laten zitten. Radijsjes wassen, droogdeppen en overlangs halveren. Peultjes schoonmaken, wassen en diagonaal in drieën snijden. Lente-uitjes schoonmaken, wassen en het witte en lichtgroene deel in ringetjes snijden. Knoflook in kleine blokjes snijden, gember schillen en in kleine blokjes snijden. Komkommers wassen, droogdeppen en in dunne plakjes snijden. Gesneden ingrediënten in een grote schaal doen. Teriyakisaus, paperpasta, chilivlokken, azijn, suiker en sesamolie door elkaar roeren, erbij gieten en goed mengen. Salade met zout op smaak brengen en 10 minuten laten trekken.
Radijskers van het bedje knippen, tofu met een crème brûléebrander rondom aanbranden. Borden opmaken met groentesalade en tofu. Bestrooien met geroosterde geschaafde amandelen en radijskers en serveren.

2 personen

voedingswaarde : 427 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Azië
gerechtsoort : salade

bron : Essen & Trinken april 2022, vertaald door Esther Westerveld

Sonnenblumkern-Chili mit Mais-Guacamole

SONNENBLUMENKERN-CHILI MIT MAIS-GUACAMOLE (ZONNEBLOEMPITTENCHILI MET MAISGUACAMOLE)

150 gram zonnebloemgehakt
550 milliliter groentebouillon
2 sjalotten
2 tenen knoflook
1 rode paprika
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel pikant paprikapoeder
½ theelepel komijnpoeder
400 gram passata (gepureerde tomaten)
zout
peper
1 rijpe avocado
1 eetlepel limoensap
1 blikje babymais (uitlekgewicht 140 gram)
4 lente-uitjes
2 takjes platte peterselie
2 blikken kidneybonen (à 200 gram uitlekgewicht)


Zonnebloemgehakt 10 minuten in de groentebouillon weken, daarna in een zeef laten uitlekken. Daarbij de overgebleven bouillon opvangen. Sjalotten en knoflook in kleine blokjes snijden. Paprika schoonmaken, wassen, droogdeppen en in smalle ringen snijden.
Olijfolie in een braad- of hapjespan verhitten. Sjalotten, knoflook en rode paprika daarin glazig bakken. Uitgelekt zonnebloemgehakt, paprikapoeder en komijnpoeder toevoegen, op middelhoog vuur 3 minuten aanbraden. Tomaat en opgevangen groentebouillon toevoegen en 20 minuten licht laten inkoken. Op smaak brengen met zout en peper.
Intussen voor de maisguacamole de avocado halveren, de pit verwijderen en het vruchtvlees met een lepel uit de schil scheppen. Avocado in een kom met limoensap bedruppelen en met een vork prakken. Mais erdoor roeren en op smaak brengen met zout en peper. Lente-uitjes schoonmaken, wassen en het witte en lichtgroene deel in smalle ringetjes snijden. Kidneybonen in een zeef afspoelen en laten uitlekken.
Kidneybonen bij de chili doen en kort aan de kook laten komen. Zonnebloempittenchili op voorverwarmde diepe borden scheppen. Met lente-uitjes en afgeplukte peterselieblaadjes bestrooien en met de maisguacamole serveren.
Lekker met platbrood.

4 personen

voedingswaarde : 373 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Essen & Trinken april 2022, vertaald door Esther Westerveld

Frühlingssalat mit Hähnchen

FRÜHLINGSSALAT MIT HÄHNCHEN (VOORJAARSSALADE MET KIP)

2 kroppen bindsla
125 gram gemengde salade
8 radijsjes
½ komkommer
2 worteltjes
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels witte balsamicoazijn
2 eetlepels acaciahoning
4 eetlepels zonnebloemolie
peper
3 biologische kipfilets (à 200 gram)
zout
1 theelepel mild paprikapoeder
200 gram feta
stokbrood om erbij te serveren


Bindsla en gemengde salade schoonmaken, wassen en drogen. Radijsjes schoonmaken, wassen en in plakjes snijden. Komkommer wassen, schillen, overlangs halveren en in plakjes snijden. Worteltjes schrappen en grof raspen. Sojasaus, balsamicoazijn, 1 eetlepel honing en 2 eetlepels olie door elkaar kloppen en met peper op smaak brengen.
De kipfilets wassen, met keukenpapier droogdeppen en in stukken van 3 centimeter snijden. Met zout, paprikapoeder en peper op smaak brengen. In een pan 2 eetlepels olie verhitten en de kip rondom bruinbakken, 1 eetlepel honing toevoegen, iets laten karamelliseren en 5 minuten laten garen.
Feta in blokjes snijden. Slabladeren, radijs, komkommer en wortel met de dressing mengen en op vier borden leggen. De kip- en fetastukjes over de salade verdelen en opdienen.

4 personen

voedingswaarde : 443 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gerechtsoort : salade

bron : Deine Küche Magazin 2022/02, vertaald door Esther Westerveld

Gurkensandwiches

GURKENSANDWICHES (KOMKOMMERSANDWICHES)

200 gram roomkaas
1½ theelepel grove mosterd
2 theelepels acaciahoning
zout
peper
1 komkommer
8 sneden volkorentoast
½ bakje tuinkers (10 gram)


Roomkaas, mosterd en honing door elkaar roeren, met zout en peper op smaak brengen. Komkommer schillen en overdwars in drieën snijden. Met een dunschiller in plakken snijden, zonder de pitten en licht zouten.
Sneden toast op elkaar leggen. Met een scherp mes de korst dun afsnijden. Dan de sneden toast met het roomkaasmengsel bestrijken. De tuinkers van het bedje afknippen.
4 Met roomkaas besmeerde sneden toast met de komkommerplakken beleggen. Met peper en tuinkers bestrooien en de andere sneden er met de roomkaaskant naar beneden opleggen. Sandwiches licht samendrukken en diagonaal in driehoeken snijden.

4 personen

voedingswaarde : 343 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Deine Küche Magazin 2022/02, vertaald door Esther Westerveld