maandag 17 juni 2013

Pasta met garnalen, kikkererwten en kerstomaatjes (Apulië, Italië)

PASTA MET GARNALEN, KIKKERERWTEN EN KERSTOMAATJES

350 gram trofie (gerolde spiraalpasta) of fusilli
2 eetlepels olijfolie + extra voor het besprenkelen
2 tenen knoflook, fijngesneden
½ theelepel chilivlokken
300 gram gepelde rauwe reuzengarnalen of scampistaarten (450 gram ongepeld), in stukken
500 gram kerstomaatjes, gehalveerd
1 blik kikkererwten à 400 gram, afgespoeld, uitgelekt
100 milliliter witte wijn
bosje bladpeterselie, blaadjes geplukt


Kook de pasta in een grote pan kokend water met zout beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, maar bewaar een opscheplepel van het kookwater. Verhit intussen de olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur en bak de knoflook en chilivlokken 30 seconden of tot de aroma’s vrijkomen. Voeg de garnalen toe, bestrooi met zout en roerbak ze 2 - 3 minuten tot ze roze kleuren. Neem de pan van het vuur en schep het garnalenmengsel op een bord. Zet de pan weer op het vuur en bak de kerstomaat 8 minuten, of tot ze zacht worden. Voeg de kikkererwten en wijn toe en laat de saus een paar minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout. Voeg de pasta plus het opgevangen kookwater toe en daarna de garnalen. Laat alles al omscheppend goed doorwarmen, sprenkel er wat olijfolie over, bestrooi met peterselie en serveer direct.

6 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Apulië, Italië
gerechtsoort : tussengerecht

bron : Delicious. juni 2013

Gekruide, gefrituurde vis en garnalen met aioli (Middellandsezeegebied)

GEKRUIDE, GEFRITUURDE VIS EN GARNALEN MET AIOLI

2 eetlepels maïzena, gezeefd
100 gram bloem, gezeefd
2 theelepels za’atar + extra voor erover
125 milliliter koolzuurhoudend mineraalwater
200 gram stevige witvisfilets, in reepjes van 2 centimeter
12 schoongemaakte sint-jakobsschelpen
12 grote garnalen, gepeld (maar staartjes eraan gelaten)
zonnebloemolie om in te frituren
aioli van goede kwaliteit, bladpeterselie en citroenpartjes voor erbij


Meng in een kom de maïzena, bloem, za’atar en 1 theelepel zout. Klop het mineraalwater er geleidelijk door en zet apart. Dep de vis, schaal- en schelpdieren droog met keukenpapier. Schenk een steelpan halfvol met olie en verhit tot 190°C (of tot een broodblokje hierin in 30 seconden goudbruin bakt). Doop de vis, schaal- en schelpdieren in het beslag en bak ze in gedeelten in 2 - 3 minuten goudbruin en knapperig. Schep ze met een schuimspaan uit de pan, laat ze uitlekken op keukenpapier en houd warm. Strooi er nog wat za’atar over en serveer met aioli, peterselie en citroenpartjes.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Middellandse Zeegebied
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Delicious. juni 2013