donderdag 27 juli 2017

Rauwe tomatensaus met krokant broodkruim

RAUWE TOMATENSAUS MET KROKANT BROODKRUIM

600 gram mix van gekleurde tomaten (geel, rood en groen), in stukjes gesneden
7 eetlepels olijfolie
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 sjalotje, gesnipperd
2 theelepels balsamicoazijn
3 eetlepels basilicum, fijngesneden
100 gram broodkruim van zuurdesembrood
½ gedroogd rood pepertje, fijngesneden


Meng in een kom de tomaten met 3 eetlepels olijfolie, 1 teen knoflook, 1 sjalot, balsamicoazijn en het basilicum. Breng op smaak met zout en peper. Laat de smaken een half uur op kamertemperatuur intrekken. Verhit in een koekenpan de resterende 4 eetlepels olijfolie. Bak hierin het broodkruim samen met de resterende teen knoflook, de rode peper en wat grof zeezout bruin en krokant. Schep de tomatensaus door de gekookte pasta en strooi de krokante broodkruimels over het gerecht.
Lekker met fussili of conchiglie volkoren.

4 personen

gerechtsoort : pastasaus

bron : Smaakmakend najaar 2012

Saus van pompoen met geitenkaas

SAUS VAN POMPOEN MET GEITENKAAS

2 eetlepels olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngesneden
2 eetlepels salieblaadjes, fijngesneden
600 gram pompoen, schoongemaakt gewogen
125 milliliter groentebouillon
½ theelepel nootmuskaat
150 gram zachte geitenkaas, verkruimeld
3 eetlepels peterselie, fijngehakt


Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui met de knoflook en salie 3 minuten. Voeg de pompoen toe en bak al omscheppend 3 minuten mee. Voeg de bouillon en naar smaak zout, peper en nootmuskaat toe. Leg de deksel op de pan en stoof de pompoen op laag vuur in 12 minuten gaar. meng de saus met pasta en strooi de geitenkaas en peterselie erover.
Lekker met penne.

4 personen

gerechtsoort : pastasaus

bron : Smaakmakend najaar 2012

Roomsaus met zalm en garnalen

ROOMSAUS MET ZALM EN GARNALEN

3 trostomaten
2 eetlepels olijfolie
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 grote sjalot, fijngehakt
175 milliliter droge witte wijn
150 milliliter visbouillon
125 milliliter slagroom
400 gram zalmfilet, in stukjes
15 gram bieslook, fijngehakt
½ citroen


Kruis het vel van de tomaten in. Dompel de tomaten 2 minuten onder in kokend water. Trek de velletjes van de tomaten af en snijd ze in vieren. Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in reepjes. Verwarm de olie in een ruime steelpan en fruit de knoflook en sjalot 1 minuut. Schenk de wijn en de bouillon in de pan en breng aan de kook. Kook op halfhoog vuur in 10 minuten in tot de helft van het vocht over is. Schenk de room in de pan, breng aan de kook en laat nog 1 minuut flink koken. Zet het vuur laag, voeg de zalm en garnalen toe en laat de vis in 4 minuten gaar worden zonder dat de saus kookt. Voeg de reepjes tomaat toe en breng de saus op smaak met peper en zout. Strooi de bieslook erover en rasp de schil van de citroen erover.
Lekker met spaghetti basilico-aglio.

4 personen

gerechtsoort : pastasaus

bron : Smaakmakend najaar 2012

Bietjes met geroosterde knoflookdressing

BIETJES MET GEROOSTERDE KNOFLOOKDRESSING

1 bol knoflook
500 gram gekookte bietjes
olijfolie

DRESSING
20 milliliter Balsamico azijn
80 milliliter olijfolie
peper
zout
eventueel ter garnering wat verse blaadjes oregano of majoraan


Snij een kapje van de knoflookbol en besprenkel de bol met wat olijfolie. Rooster de knoflook 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Laat afkoelen. Snijd de bietjes in vier kwarten en snijd hiervan plakjes zodat er driehoekjes ontstaan. Pel de knoflook en pureer de teentjes samen met de ingrediënten voor de dressing met een staafmixer. Meng de dressing door de bietjes en garneer met de oreganoblaadjes.

2 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Odinieuws Klein 25 september 2012

Mix met mais, wortel en bonen

MIX MET MAÏS, WORTEL EN BONEN

300 gram wortel, in kleine stukjes
eventueel 1 preistengel of ui, in smalle ringen
2 tenen knoflook, gesnipperd
1 maiskolf, gekookt
1 potje gekookte zwarte (of andere) bonen
2 theelepels Mexicaanse kruiden
zout
eventueel mespuntje chilipeper
scheutje olie
eventueel tomatenpuree of tomatensaus
eventueel fetakaas naar smaak


Bak wortel, prei of ui en knoflook in olie, voeg kruiden en chilipeper toe en laat even goed bakken. Voeg een klein scheutje water toe. Laat de groente beetgaar stoven. Snijd de maiskorrels van de gekookte maiskolven en voeg deze toe aan de groenten. Laat de gekookte bonen in een zeef uitlekken alvorens deze toe te voegen en laat het geheel door en door warm worden. Maak op smaak met zout. Voeg naar wens tomatenpuree of tomatensaus en eventueel verbrokkelde fetakaas toe.
Serveer dit gerecht met rijst.
Variatie: Gevulde pannenkoekjes. Schep het mengsel op (tortilla)pannenkoekjes. Rol deze op en laat ze, naar wens in een ovenschaal, nog ruim een half uur in de oven bakken.

2 personen

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Odinieuws Klein 11 september 2012

Komatsuna met zalm

KOMATSUNA MET ZALM

komatsuna
200 gram verse zalm
2 tenen knoflook
olijfolie
klein scheutje (geroosterde) sesamolie
2 eetlepels sesamzaad
1 à 2 theelepels honing
zeezout naar smaak


Komatsuna wassen en in smalle reepjes snijden. Knoflook pellen en fijnhakken. Zalm voorzichtig roerbakken in olijfolie. De vis in grove stukken uit elkaar laten vallen en op een laag vuur met deksel gaar laten worden. Sesamzaad al roerende roosteren in een droge koekenpan totdat de zaden knappen en heerlijk geuren. Zalm uit de pan scheppen en apart bewaren. Knoflook even fruiten in de hete olie. De vochtige komatsuna aan de knoflook toevoegen en een paar minuten al roerende stoven op een middelhoog vuur. Vuur laag zetten en zalm en sesamzaad toevoegen. Gerecht op smaak brengen met sesamolie, honing en zout.
Lekker met rijst of een andere graansoort.

2 personen

gerechtsoort : visgerecht

bron : Odinieuws Fruit 18 september 2012