vrijdag 21 februari 2014

Gevulde avocado met doperwten en garnalen

GEVULDE AVOCADO MET DOPERWTEN EN GARNALEN

100 gram doperwten (diepvries)
zout
peper
2 avocado’s
3 eetlepels citroensap
1 bakje verse kaas met mierikswortel (Cantadou)
75 gram Noorse garnalen
2 takjes peterselie


Doperwten 5 minuten koken volgens gebruiksaanwijzing. Afgieten. Avocado’s in lengte halveren. Pit verwijderen. Vruchtvlees eruit scheppen tot ½ centimeter van de rand. Uitgeholde avocado’s besprenkelen met 1 eetlepel citroensap. In keukenmachine pureren: doperwten (2 eetlepels achterhouden), avocadovruchtvlees, 2 eetlepels citroensap en Cantadou. Op smaak brengen met zout en peper. Garnalen afspoelen. Avocadomengsel en garnalen tot gebruik afgedekt in koelkast bewaren.
Avocadomengsel nogmaals doorroeren. In avocadohelften scheppen. Op 4 bordjes zetten. Garnalen en rest van doperwten erover verdelen. Garneren met toefjes peterselie. Lekker met stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 270 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 5 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip februari 1992

Kaas-omeletrondjes

KAAS-OMELETRONDJES

4 eieren
1 deciliter yoghurt
4 eetlepels griesmeel
1000 gram geraspte verse Parmezaanse kaas
zout
peper
2 eetlepels boter


Eieren loskloppen met yoghurt, griesmeel, ¾ deel van de kaas en peper. In kleine koekenpan (Ø 20 centimeter) met antiaanbaklaag boter smelten. Eimengsel erin schenken. Met deksel op pan zachtjes bakken tot ei bijna gestold is. Met behulp van deksel omelet voorzichtig keren. Nog 1 minuut zachtjes bakken. Omelet op plank laten glijden (niet dubbel klappen). Met glaasje of rond koekjes-uitsteekvormpje uit omelet rondjes steken. Over 2 borden verdelen. Rest van kaas erover strooien. Lekker met ratatouille en stokbrood.

2 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip februari 1992

Kalkoen met appel in kerriesaus

KALKOEN MET APPEL IN KERRIESAUS

1 appel (Granny Smith)
250 gram kalkoenbiefstuk
zout
peper
1 theelepel gemberpoeder
125 milliliter crème fraîche
1 deciliter appelsap
1 eetlepel tomatenketchup
1½ eetlepel gembersiroop
1 theelepel bouillonpoeder
½ eetlepel kerriepoeder
1 theelepel koenjit


Appel schillen en in partjes snijden. Kalkoen in stukjes snijden. Bestrooien met zout, peper en gemberpoeder. In pan doen: crème fraîche, appelsap, tomatenketchup, gembersiroop, bouillonpoeder, kerriepoeder en koenjit. Al roerende aan de kook brengen. Kalkoen toevoegen. Met deksel op pan 5 minuten zachtjes koken. Appel toevoegen. In nog 5 minuten zachtjes gaar laten worden. Op smaak brengen met zout en peper. Lekker met rijst en broccoli.

2 personen

voedingswaarde : 500 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip februari 1992

Spaghetti met groenten en kruidensaus

SPAGHETTI MET GROENTEN EN KRUIDENSAUS

1 koolrabi (250 gram)
200 gram worteltjes
1½ deciliter umer
2 eetlepels 8-kruidenmix (Iglo)
zout
peper
100 gram spaghetti
1 uienbouillontablet
50 gram geraspte belegen kaas
2 takjes peterselie


Koolrabi schillen en in blokjes snijden. Worteltjes schrappen en in plakjes snijden. Umer en kruidenmix door elkaar roeren. Op smaak brengen met zout en peper.
Spaghetti koken volgens gebruiksaanwijzing. Intussen in 3 deciliter water met bouillontablet wortel en koolrabi in 10 minuten gaar koken. Spaghetti en groenten afgieten. Over 2 borden verdelen. Kruidensaus en kaas erover verdelen. Peterselie erboven fijnknippen.

2 personen

voedingswaarde : 360 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip februari 1992

Zalmmoot met broccolipuree en frisse saus

ZALMMOOT MET BROCCOLIPUREE EN FRISSE SAUS

600 gram broccoli
1 tomaat
1 eetlepel geschaafde amandelen
1 theelepel bouillonpoeder
4 moten zalm à 150 gram
zout
peper
2 eetlepels citroensap
20 gram boter
1 zakje witte saus
2½ deciliter halfvolle melk
nootmuskaat


Van broccoli droge uiteinden verwijderen. Stronken in stukjes snijden. Tomaat inkruisen. In kokend water onderdompelen en ontvellen. Halveren en zaadjes verwijderen. Vruchtvlees in kleine stukjes snijden. In droge koekenpan amandelen in 2 minuten lichtbruin roosteren.
In 2 deciliter water met bouillonpoeder, broccolistronkjes 10 minuten koken. Roosjes de laatste 5 minuten meekoken. Intussen zalm bestrooien met zout en peper. Besprenkelen met citroensap. Boter verhitten. Zalmmoten in 10 minuten lichtbruin en gaar bakken, halverwege keren. Witte saus maken met melk volgens gebruiksaanwijzing. ¾ deel van broccoliroosjes uit pan in schaal scheppen. Warmhouden. Stronkjes en rest van roosjes met kookvocht pureren. Op smaak brengen met peper, nootmuskaat en enkele druppels citroensap. Op 4 borden broccolipuree scheppen. Zalmmoten erop leggen. Door saus stukjes tomaat roeren. Beetje saus naast zalm scheppen. Rest overdoen in sauskom. Amandelen over borden strooien. Broccoliroosjes apart erbij geven. Lekker met peterselieaardappeltjes.

4 personen

voedingswaarde : 400 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 25 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip februari 1992

Kalkoenfilet gevuld met kaas

KALKOENFILET GEVULD MET KAAS

50 gram pikante smeerkaas
1 kalkoenfilet (200 gram)
peper
1 eetlepel Hollandse mosterd
2 eetlepels bloem
1 ei
3 eetlepels paneermeel
39 gram boter


Met nat mes kaas in plakjes snijden. Met scherp puntig mes aan stompe kant van kalkoenfilet diep gat snijden. Hierin plakjes kaas doen. Met cocktailprikker dichtsteken. Vlees inwrijven met peper en met mosterd bestrijken. Door bloem wentelen. Overtollig bloem afschudden. In diep bord ei loskloppen. In ander diep bord paneermeel strooien. Vlees eerst door ei halen, dan door paneermeel wentelen.
In koekenpan boter verhitten. Vlees in 15 minuten goudbruin en gaar bakken. Af en toe keren. Op schaal leggen. Lekker met macaroni en (krul)andijvie.

2 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip februari 1992