donderdag 24 oktober 2019

Kwartels met honing (Zuidoost-Azië)

KWARTELS MET HONING

2 eetlepels vloeibare, heldere honing
1 - 2 eetlepels kokend water
2 eetlepels witte wijnazijn
6 kleine kwartels, gehalveerd en panklaar
zout
arachide- of zonnebloemolie om te frituren


Honing, water en azijn vermengen en de kwartels hiermee bestrijken. De kwartels 12 uur of langer te drogen hangen op een koele, goed geventileerde plaats. Bestrooi ze met een beetje zout. Een laagje olie van 5 centimeter verhitten in een grote wok of frituurpan en de kwartels hierin frituren, 2 of 3 halve kwartels tegelijk, tot ze gaar zijn en het vel lekker knapperig is. Dit duurt ongeveer 5 minuten, afhankelijk van de grootte. Warm serveren.

12 personen

gebied : Zuidoost-Azië
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Culinaire avonturen in het Verre Oosten / Keith Floyd

Gestoofde eend in zure saus (Maleisië)

GESTOOFDE EEND IN ZURE SAUS

5 uitgeperste teentjes knoflook
1 deciliter azijn
2 theelepels sambal
1 theelepel kurkuma
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen komijn
zout
peper
1 in acht stukken verdeelde eend van 2 kilogram
4 eetlepels olie
½ deciliter water
2 eetlepels suiker


Vermeng de uitgeperste teentjes knoflook in een schaal met de azijn, de sambal, de kurkuma, de koriander, de komijn en wat zout en peper. Voeg de stukken eend toe en laat deze onder nu en dan omkeren ten minste 8 uur marineren. Verhit de olie in een pan en bak hierin de gemarineerde stukken eend lichtbruin. Voeg de marinade en het water toe en breng het geheel aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat de stukken eend 1 uur zachtjes sudderen tot ze gaar zijn. Leg de stukken eend op een schaal. Voeg de suiker aan het stoofvocht toe en roer alles goed dooreen tot de suiker is opgelost. Schenk de saus over de stukken eend.

4 personen

gebied : Maleisië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Maleis koken / Wiebe Andringa

Kruidige eend (Maleisië)

KRUIDIGE EEND

1 deciliter citroensap
2 eetlepels sojasaus
2 eetlepels droge sherry
1 eetlepel suiker
zout
peper
1 in acht stukken gesneden en ontvelde eend van 1250 gram
4 eetlepels olie
2 schoongemaakte en kleingesneden uien
2 uitgeperste teentjes knoflook
1 eetlepel sambal
1 theelepel kurkuma
1 theelepel trassi
geraspte schil van 1 citroen


Vermeng het citroensap in een schaal met de sojasaus, de sherry, de suiker en wat zout en peper. Wentel de stukken eend door het mengsel en laat ze 2 uur op een koele plaats marineren. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de kleingesneden uien en de uitgeperste teentjes knoflook 3 minuten. Voeg de sambal, de kurkuma, de trassi en de citroenrasp toe en fruit alles onder voortdurend omscheppen 2 minuten. Voeg de stukken gemarineerde eend toe en bak deze onder regelmatig keren lichtbruin. Voeg de marinade toe en breng het geheel aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat de stukken eend 1 uur zachtjes sudderen tot ze gaar zijn. Leg de stukken eend op een schaal en schenk er het stoofvocht over.

4 personen

gebied : Maleisië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Maleis koken / Wiebe Andringa

Gegrilleerde zoete eend (Maleisië)

GEGRILLEERDE ZOETE EEND

1 overlangs doormidden gesneden eend van 1½ kilogram
5 deciliter water
1 deciliter azijn
35 gram suiker
1 uitgeperst teentje knoflook
2 theelepels vijfkruidenpoeder
mespuntje kaneel
mespuntje gemalen anijs
mespuntje nagelgruis
zout
peper
6 eetlepels olie


Breng de eendenhelften met het water, de azijn, de suiker, het uitgeperste teentje knoflook, het vijfkruidenpoeder, de kaneel, de anijs, het nagelgruis en wat zout en peper in een pan aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat alles 30 minuten zachtjes koken. Neem het deksel van de pan af en laat de stukken eend bij matige hitte doorkoken tot alle vocht is verdampt. Neem de stukken eend uit de pan en grilleer ze onder regelmatig bestrijken met de olie 20 minuten onder de voorverwarmde ovengrill tot het vel mooi bruin en knapperig is. Verdeel de stukken eend in porties en leg ze op en schaal.

4 personen

gebied : Maleisië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Maleis koken / Wiebe Andringa

Ayam Masak Merah (Maleisië)

AYAM MASAK MERAH (KIP IN CHILI- & TOMATENSAUS)

½ eetlepel gemalen kurkuma
een snufje fijn zeezout
800 gram kippenborst(filet), zonder bot, in flinke stukken gesneden
150 milliliter plantaardige olie
2 sjalotten, gesnipperd
4 teentjes knoflook, gesnipperd
2½ centimeter verse gember, fijngehakt
1 pandanblad, geknoopt (of 1 stengel citroengras)
2 stuks steranijs
5 centimeter van een kaneelstokje
8 eetlepels chilipasta
4 eetlepels tomatenpuree
½ eetlepel tamarindepasta (of citroen- of limoensap)
½ eetlepel witte suiker
1 theelepel fijn zeezout
2 eetlepels kokosmelk
2 tomaten, in kwarten gesneden
3 eetlepels erwtjes uit de diepvries


Meng de kurkuma met het zout, wrijf er de stukken kip rondom mee in en zet 5 minuten apart. Verhit de olie in een grote, zware braadpan op middelhoog vuur en bak daarin de stukken kip 4 minuten, tot ze mooi bruin zijn. Bak ze in twee of drie porties. De kip hoeft nu nog niet helemaal gaar te worden, want de stukken garen straks verder in de saus. Schep de kip uit de pan en zet apart. Warm de olie nadat de kip is gebakken weer op, en voeg de sjalotten, knoflook en gember toe. Zodra zij hun geuren vrijgeven voeg je het pandanblad, de steranijs en kaneel toe. Bak ze tot ze goudbruin beginnen te worden. Voeg da snel de chilipasta, tomatenpuree, tamarinde, suiker en het zout toe en laat alles op middelhoog vuur bakken tot de olie boven komt drijven. Voeg de stukken kip weer toe, samen met 200 milliliter water, roer alles goed door en houd 10 minuten tegen de kook aan. De kip moet door en door gaar worden. Giet de kokosmelk erbij en verwarm alles nog 1 minuut. Voeg de tomaten en erwtjes toe en laat de pan nog 2 minuten op het vuur staan, tot de tomaten en erwtjes zacht en warm zijn. Serveer meteen.

4 - 6 personen

gebied : Maleisië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Magisch Maleisisch / Norman Musa

Khao Phoune (Laos)

KHAO PHOUNE (MIE-SOEP MET VIS EN VARKENSVLEES)

3 tenen knoflook
120 gram uien
500 gram varkensvlees (bijvoorbeeld van de schouder)
300 gram filet van red snapper
10 gram verse gemberwortel
3 rode chilipepers
3 eetlepels arachideolie
1 liter kokosmelk
zout
70 gram geroosterde pinda’s, gemalen
1 eetlepel vissaus
250 gram niet geheel rijpe mango’s
100 gram komkommer
100 gram witte rettich
100 gram taugé
100 gram sperziebonen
150 gram kleine Aziatische aubergines
80 gram voorjaarsuien
150 gram dunne mihoen
8 - 10 kleine Vietnamese muntblaadjes


Pel de knoflook en de uien en hak ze in grove stukken. Breng het varkensvlees met de knoflook en uien in 7 deciliter water aan de kook. Draai vervolgens het vuur laag en laat alles ongeveer 1 ½ uur zachtjes koken. Het vlees dient de hele kooktijd onder te staan; voeg zo nodig nog wat water toe. Neem het vlees uit de pan en laat het afkoelen. Laat dan de visfilet in 4 tot 5 minuten gaar worden in de bouillon en haal hem er voorzichtig uit. Passeer de bouillon door een fijne zeef. Er moet ongeveer een ½ liter overblijven. Schil de gember en halveer de chilipepers en ontdoe ze van zaden en zaadlijsten. Hak de gember en pepers zeer fijn, bak ze in een wok in een eetlepel olie licht aan, blus ze af met de kokosmelk en roer de gemalen pinda’s erdoor. Breng de kokosmelk aan de kook, laat hem op een laag vuur 5 minuten pruttelen en breng hem met zout en vissaus op smaak. Giet de bouillon erbij en laat alles nog eens 5 minuten sudderen. Haal het vruchtvlees van de mango en snijd daartoe de vrucht over de lengte in drieën. Verwijder van het middelste deel, dat de pit bevat, de schil. Druk de pit met een vork of met de vingers op een snijplank en vang vruchtvlees en sap op. Verwijder met een lepel het vruchtvlees uit de beide andere delen en snijd het in blokjes van 1 centimeter. Schil de komkommer en snijd hem in dunne schijven. Schil de rettich en snijd hem in blokjes van 1 centimeter. Was de taugé en laat hem goed uitlekken. Was de bonen, ontdoe ze van eindjes en draden en snijd ze schuin in dunne plakjes. Verwijder de steelaanzet van de aubergines en snijd ze in schijfjes. Maak de voorjaarsuien schoon en snijd ze eveneens in schijfjes. Snijd het vlees in ½ centimeter grote blokjes en verdeel de vis in niet te kleine stukken. Blancheer de taugé kort in kokend water, giet hem af en laat hem goed uitlekken. Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de schijfjes aubergine tot ze bruin zijn. Haal de gebakken schijfjes uit de pan en leg ze op keukenpapier, opdat het overtollige vet wordt opgezogen. Kook eerst de sperziebonen 5 minuten zachtjes in de bouillon, voeg vervolgens de rettich, komkommer, taugé, mango en het vlees toe en als laatste, gedurende een minuut, de vis. Roer ten slotte de aubergines en de voorjaarsuien erdoor. Breng de soep met zout en vissaus op smaak. Kook de mihoen 3 tot 4 minuten in water met wat zout, giet hem af en laat hem goed uitlekken. Verdeel de mie over de soepkommen, giet de soep erover, bestrooi hem met de muntblaadjes en dien onmiddellijk op.

4 personen

gebied : Laos
gerechtsoort : soep

bron : Soepen en stoofschotels (Koken zonder grenzen) / Angelika Mayr

Salade van witte kool en kip (Laos)

SALADE VAN WITTE KOOL EN KIP

1 panklare kip (800 gram)
40 gram lente-uitjes
50 gram bleekselderij
10 gram verse gemberwortel
80 gram wortels
1 rode chilipeper
zout
1 rode chilipeper
2 tenen knoflook
20 gram palmsuiker
1 eetlepel milde rijstazijn
sap van 1 djeroek poeroet
3 eetlepels vissaus
3 eetlepels arachideolie
zout naar smaak
versgemalen peper naar smaak
80 gram witte uien
500 gram witte kool
100 gram wortels
4 eetlepels muntblaadjes, in reepjes gesneden
een paar blaadjes rau ram (Vietnamese koriander)


Was de kip van binnen en buiten onder de koude kraan en laat dan uitlekken. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in ringetjes. Maak de bleekselderij schoon, schil de gember, schrap de wortels en snijd alle groenten in plakjes. Breng in een passende pan 1½ liter water met de lente-uitjes, selderij, gember, wortels en de chilipeper aan de kook. Voeg vervolgens de kip toe en strooi er wat zout bij. Draai dan het vuur lager en laat de kip ongeveer 40 minuten zachtjes koken. Neem de kip dan uit de bouillon en laat hem afkoelen. Verwijder voor de dressing de steelaanzet van de chilipeper. Snijd het vruchtvlees in dunne ringetjes en verwijder daarbij de pitjes. Pel de tenen knoflook en hak ze fijn. Roer de suiker door de azijn met het limoensap en de vissaus tot de suiker is opgelost. meng er vervolgens de peperringetjes, knoflook en olie door en voeg naar smaak zout en peper aan de dressing toe. Pel de uien voor de salade, halveer ze en snijd ze in dunne plakjes. Snijd de kool in vieren, verwijder de stronk en schaaf of snijd de kool dan in dunne reepjes. Schrap de wortels, halveer ze, snijd ze in de lengte in dunne plakjes en vervolgens in reepjes van 5 centimeter lang. Ontbeen de kip en verwijder het vel. Snijd een portie vlees van 250 gram in dunne plakken en gebruik de rest van het vlees voor iets anders. Meng de witte kool, de wortels, uien en het kippenvlees voorzichtig in een kom met de saus en de muntreepjes en laat de salade dan 10 minuten trekken. Doe de salade over op borden, garneer met de rau ram-blaadjes en dien op.

4 personen

gebied : Laos
gerechtsoort : salade

bron : Salades en koude voorgerechten (Koken zonder grenzen) / Angelika Mayr

Filippijnse roergebakken biefstuk met oestersaus (Filippijnen)

FILIPPIJNSE ROERGEBAKKEN BIEFSTUK MET OESTERSAUS

600 gram haas- of kogelbiefstuk
2 eetlepels Chinese rijstwijn of droge sherry
1½ eetlepel lichte sojasaus
1 eiwit
1 theelepel suiker
snuf witte peper
1½ eetlepel maïzena
5 eetlepels plantaardige olie
100 gram in schijfjes gesneden champignons of strochampignons
3 lente-uien, gesnipperd
2 eetlepels Chinese oestersaus


Snijd het vlees in dunne reepjes en doe in een kom. Voeg de rijstwijn, sojasaus, eiwit, suiker en peper toe en schep goed om. Strooi de maïzena erover, roer weer om en laat 30 minuten marineren.
Verhit de olie in een wok en roerbak de reepjes vlees 2 minuten. Voeg de lente-uitjes en champignons toe en roerbak even mee. Roer ten slotte de oestersaus erdoor en serveer met gekookte rijst.

4 personen

gebied : Filippijnen
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Filippijnen / Jacki Passmore

Lamsvlees met uien (Maleisië)

LAMSVLEES MET UIEN

2 theelepels honing
1 theelepel azijn
zout
500 gram in flinke blokken gesneden lamslappen
50 gram boter
2 schoongemaakte en in ringen gesneden uien
3 uitgeperste teentjes knoflook
1 eetlepel kerrie
1 deciliter water
1 deciliter yoghurt
1 eetlepel fijngehakte peterselie


Vermeng de honing in een kommetje met d azijn en wat zout. Bestrijk de blokken vlees met het honingmengsel. Laat het vlees ten minste 2 uur op een koele plaats staan.
Verhit de boter in een pan en bak hierin de ringen ui lichtbruin. Voeg de blokken vlees toe en bak deze rondom lichtbruin. Voeg de uitgeperste teentjes knoflook en de kerrie toe en bak alles onder voortdurend omscheppen 3 minuten. Voeg het water en de yoghurt toe, schep alles goed dooreen en breng het geheel aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat alles 20 minuten zachtjes koken tot het vlees gaar is.
Serveer het gerecht bestrooid met de fijngehakte peterselie.

4 personen

gebied : Maleisië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Maleis koken / Wiebe Andringa

Rempah Ratus Untuk Daging (Maleisië)

REMPAH RATUS UNTUK DAGING (GEMALEN SPECERIJENMELANGE VOOR VLEES)

2 eetlepels korianderzaad
2 theelepels komijnzaad
2 theelepels venkelzaad
1 kaneelstokje, in stukjes gebroken
1 steranijs, in stukjes gebroken
2 kruidnagels
2 kardemompeulen
1 theelepel gemalen kurkuma
1 eetlepel chilipoeder


Rooster het korianderzaad, komijnzaad, venkelzaad, de kaneel, steranijs, kruidnagels en kardemompeulen 1 minuut op middelhoog vuur in een droge koekenpan, of tot de geur vrijkomt.
Gebruik een (elektrische) specerijenmolen of koffiemolen om de specerijen tot een fijn poeder te malen. Doe de melange in een kom, voeg de kurkuma en het chilipoeder toe, en roer nog eens goed door.

5 - 6 eetlepels

gebied : Maleisië
gerechtsoort : specerijenmengsel

bron : Magisch Maleisisch / Norman Musa

Kurma Kambing (Maleisië)

KURMA KAMBING (LAMSVLEES IN KOMIJN & KORIANDERSAUS)

6 eetlepels olie
2 sjalotten, gesnipperd
4 teentjes knoflook, gesnipperd
2½ centimeter verse gember, fijngehakt
4 kardemompeulen
4 kruidnagels
1 steranijs
5 centimeter van een kaneelstokje
1 pandanblad, geknoopt (of 2 laurierblaadjes)
5 eetlepels specerijenmelange voor vlees
1 eetlepel tamarindepasta (of citroen- of limoensap)
1 theelepel fijn zeezout
50 milliliter kokosmelk
600 gram lamsvlees, in kleine stukjes gesneden
2 takjes munt, de blaadjes geplukt


Verhit de olie in een braadpan op middelhoog vuur. Voeg e sjalotten, knoflook, gember, kardemompeulen, kruidnagels, steranijs, kaneel en het pandanblad toe en bak alles tot de geuren vrijkomen. Voeg de specerijenmelange toe, samen met 200 milliliter water, de tamarinde, het zout en de kokosmelk, en laat het geheel zachtjes koken tot de olie boven komt drijven.
Voeg het lamsvlees toe, roer het goed door e saus, giet er 100 milliliter water bij en laat alles op laag vuur 30 minuten zachtjes stoven - tegen de kook aan - tot het vlees goed gaar is. Zet het vuur uit, strooi de muntblaadjes erover, roer ze dan snel door de saus en zet het gerecht meteen op tafel.

3 - 4 personen

gebied : Maleisië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Magisch Maleisisch / Norman Musa

Sarawak-geitencurry (Sarawak, Maleisië)

SARAWAK-GEITENCURRY

2 eetlepels arachideolie of andere olie
2 kaneelstokjes
1 kilogram mager geitenvlees, bout of schouder, in reepjes
4 tomaten, ontveld, zonder zaadjes, gehakt
1 - 2 eetlepels palmsuiker
9 deciliter kokosmelk
handvol djeroek poeroet (kaffir-limoenblaadjes)
zout
verse koriander, grof gehakt, als garnering
3 - 4 groene chilipepers, zonder zaad, elk in 4 repen, voor erbij
brood, voor erbij

SPECERIJENPASTA
8 sjalotjes, gesnipperd
6 teentjes knoflook, gehakt
4 rode chilipepers, zonder zaad, gehakt
50 gram laos, gehakt
25 gram verse kurkuma, gehakt
2 stengels citroengras, gehakt
4 kemirie- of macadamianoten
1 eetlepel korianderzaad
1 theelepel komijnzaad


Maal eerst voor de specerijenpasta de sjalotjes, knoflook, chilipepers, laos, kurkuma, het citroengras en de noten in een vijzel of keukenmachine tot een grove pasta. Maal het koriander- en komijnzaad apart en roer door de specerijenpasta. Verhit de olie in een wok en roer d specerijenpasta en de kaneelstokjes erdoor. Wacht tot ze geuren, voeg de reepjes geitenvlees toe en roerbak tot ze lichtbruin zijn. Roer de tomaten en suiker erdoor en bak 2 minuten mee. Voeg de kokosmelk toe. Breng aan de kook, roer de kaffir-limoenblaadjes erdoor en zet het vuur lager. Doe het deksel op e pan en laat alles ongeveer 1 ½ uur zachtjes sudderen, tot het vlees zacht is. Voeg als de curry te droog dreigt te worden nog wat kokosmelk toe. Breng op smaak met zout, bestrooi met koriander en geef er chilipepers en brood bij.

4 personen

voedingswaarde : 625 kcal p.p.

gebied : Sarawak, Maleisië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De keuken van Maleisië en Singapore / Ghillie Başan

Lamskoteletten met satésaus (Singapore)

LAMSKOTELETTEN MET SATÉSAUS

2 theelepels geelwortelpoeder
½ theelepel fijne kristalsuiker
1 theelepel zeezout
3 eetlepels neutraal smakende olie
12 lamskoteletten, botjes schoongekrabd
een handjevol korianderblaadjes
een handjevol muntblaadjes
dunne ringen rode ui

SATÉSAUS
2 ½ deciliter kokosroom
1 eetlepel rode currypasta
100 gram grofgehakte geroosterde pinda’s
1 eetlepel bruine basterdsuiker
1 eetlepel tamarindepasta


Verwarm voor de satésaus de helft van de kokosroom in een steelpan 6 - 7 minuten op halfhoog tot hoog vuur tot hij zich splitst en het water vrijwel is verdampt. Draai het vuur halfhoog en roer de currypasta door de kokosroom, roerbak 1 - 2 minuten tot hij sterk geurt en niet rauw meer is. Roer de achtergehouden kokosroom, de pinda’s, suiker en tamarindepasta erdoor en laat de saus 2 - 3 minuten sudderen tot alles goed is vermengd. Zet de saus opzij.
Klop het geelwortelpoeder met suiker, zeezout en 2 eetlepels olie in een ondiepe schaal door elkaar. Wentel de koteletten erdoor en laat ze 5 minuten in de koelkast marineren. Verhit een houtskoolgrill of grillpan op halfhoog tot hoog en besprenkel met de overgebleven olie. Rooster de lamskoteletten 3 minuten aan elke kant tot ze knapperig van buiten en roze van binnen zijn. Garneer ze met de kruiden en de uiringen en geef de satésaus erbij.

4 personen

gebied : Singapore
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Bill’s Asian basics / Bill Granger

Lamsgehaktballetjes met munt (Zuidoost-Azië)

LAMSGEHAKTBALLETJES MET MUNT

350 gram mager lamsvlees, grof gehakt
50 gram reuzel
2 eetlepels lichte sojasaus
2 - 3 theelepels bruine basterdsuiker
3 sjalotten, fijngehakt
2 eetlepels fijngehakte muntblaadjes
1 eiwit
2 - 3 theelepels maïzena
bloem
arachide- of zonnebloemolie om te frituren

‘GLAZUUR’
4 theelepels lichte sojasaus
4 theelepels droge sherry
4 theelepels arachideolie
2 theelepels zoete chilisaus
2 theelepels hoisinsaus


Het lamsvlees in de keukenmachine tot gehakt malen. Reuzel toevoegen en nogmaals kort laten draaien. De sojasaus, suiker, sjalotten, munt, eiwit en maïzena erbij doen en nog even kort vermengen. Je handen met wat bloem bestrooien en het gehakt tot balletjes draaien ter grootte van een walnoot. Rol ze even door de bloem. De ingrediënten voor het ‘glazuur’ in een kleine steelpan doen en al roerend aan de kook brengen. Van het vuur afnemen. De olie in een wok of frituurpan verhitten en telkens een paar gehaktballetjes tegelijk goudbruin bakken (dit duurt circa 3 minuten). Laten uitlekken en door het glazuur rollen. Warm serveren.

12 personen

gebied : Zuidoost-Azië
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Culinaire avonturen in het Verre Oosten / Keith Floyd

Sachko ban Chuobnung Law (Cardamom Mountains, Cambodja)

SACHKO BAN CHUOBNUNG LAW (GEWOKT HERTENVLEES MET LAOS)

400 - 500 gram herten- of runderbiefstuk
3 duimgrote stukken laos
2 eetlepels olie
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel oestersaus
1 theelepel palmsuiker
½ eetlepel kampotpeper, szechuanpeper of zwarte peper


Snijd e biefstuk in dunne reepjes. Schil de laos; snijd hem in zo dun mogelijke plakjes.
Verhit een wok op hoog vuur. Voeg de olie toe; roerbak hierin het vlees 1 minuut. Voeg de laos toe en roerbak het geheel nog eens 1 minuut. Voeg dan de sojasaus, oestersaus en suiker toe; schep goed om en zet het vuur uit. Maal verse kampotpeper, zwarte peper of szechuanpeper over het gerecht.
Proef of de smaken in balans zijn; voeg zo nodig wat extra suiker of zout toe.
Serveer met witte rijst en groenten op zuur of een salade.

2 - 3 personen

bereidingstijd : 10 minuten

gebied : Cardamom Mountains, Cambodja
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Cambodja : Een culinaire reis langs oneindige rijstvelden, eeuwenoude tempels en bijzondere mensen / Frank Alberti

Kroketten van lamsvlees en linzen

KROKETTEN VAN LAMSVLEES EN LINZEN

125 gram linzen
zout
peper
250 gram lamsvlees
2 uien
kardemompoeder
kaneel
1 ei
frituurolie


Zet de linzen in de week in water met een theelepel zout per liter. Draai het vlees door de grofste plaat van uw vleesmolen en snipper de uien. Giet het weekwater van de linzen weg, zet ze op met een halve liter vers water en breng dit aan de kook. Temper het vuur zodra het kookpunt is bereikt en doe het gemalen vlees en de uisnippers in de pan, waarin u de linzen zacht gaarkookt. Naarmate meer vocht verdampt, zal de massa dikker worden. Ten einde te voorkomen dat die aanbrandt, dient u voortdurend te roeren. Als de linzen en het vlees gaar zijn en het mengsel enigszins is afgekoeld, voegt u een mespunt kardemom en kaneel aan het geheel toe. Maak het op smaak met zout en peper en roer het losgeklopte ei erdoor. Vorm er kroketjes van en bak die in hete frituurolie bruin en krokant.

4 personen

gebied : Maleisië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Het komplete kookboek / Maria May