donderdag 24 oktober 2019

Sarawak-geitencurry (Sarawak, Maleisië)

SARAWAK-GEITENCURRY

2 eetlepels arachideolie of andere olie
2 kaneelstokjes
1 kilogram mager geitenvlees, bout of schouder, in reepjes
4 tomaten, ontveld, zonder zaadjes, gehakt
1 - 2 eetlepels palmsuiker
9 deciliter kokosmelk
handvol djeroek poeroet (kaffir-limoenblaadjes)
zout
verse koriander, grof gehakt, als garnering
3 - 4 groene chilipepers, zonder zaad, elk in 4 repen, voor erbij
brood, voor erbij

SPECERIJENPASTA
8 sjalotjes, gesnipperd
6 teentjes knoflook, gehakt
4 rode chilipepers, zonder zaad, gehakt
50 gram laos, gehakt
25 gram verse kurkuma, gehakt
2 stengels citroengras, gehakt
4 kemirie- of macadamianoten
1 eetlepel korianderzaad
1 theelepel komijnzaad


Maal eerst voor de specerijenpasta de sjalotjes, knoflook, chilipepers, laos, kurkuma, het citroengras en de noten in een vijzel of keukenmachine tot een grove pasta. Maal het koriander- en komijnzaad apart en roer door de specerijenpasta. Verhit de olie in een wok en roer d specerijenpasta en de kaneelstokjes erdoor. Wacht tot ze geuren, voeg de reepjes geitenvlees toe en roerbak tot ze lichtbruin zijn. Roer de tomaten en suiker erdoor en bak 2 minuten mee. Voeg de kokosmelk toe. Breng aan de kook, roer de kaffir-limoenblaadjes erdoor en zet het vuur lager. Doe het deksel op e pan en laat alles ongeveer 1 ½ uur zachtjes sudderen, tot het vlees zacht is. Voeg als de curry te droog dreigt te worden nog wat kokosmelk toe. Breng op smaak met zout, bestrooi met koriander en geef er chilipepers en brood bij.

4 personen

voedingswaarde : 625 kcal p.p.

gebied : Sarawak, Maleisië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De keuken van Maleisië en Singapore / Ghillie Başan

Geen opmerkingen: