donderdag 24 oktober 2019

Salade van witte kool en kip (Laos)

SALADE VAN WITTE KOOL EN KIP

1 panklare kip (800 gram)
40 gram lente-uitjes
50 gram bleekselderij
10 gram verse gemberwortel
80 gram wortels
1 rode chilipeper
zout
1 rode chilipeper
2 tenen knoflook
20 gram palmsuiker
1 eetlepel milde rijstazijn
sap van 1 djeroek poeroet
3 eetlepels vissaus
3 eetlepels arachideolie
zout naar smaak
versgemalen peper naar smaak
80 gram witte uien
500 gram witte kool
100 gram wortels
4 eetlepels muntblaadjes, in reepjes gesneden
een paar blaadjes rau ram (Vietnamese koriander)


Was de kip van binnen en buiten onder de koude kraan en laat dan uitlekken. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in ringetjes. Maak de bleekselderij schoon, schil de gember, schrap de wortels en snijd alle groenten in plakjes. Breng in een passende pan 1½ liter water met de lente-uitjes, selderij, gember, wortels en de chilipeper aan de kook. Voeg vervolgens de kip toe en strooi er wat zout bij. Draai dan het vuur lager en laat de kip ongeveer 40 minuten zachtjes koken. Neem de kip dan uit de bouillon en laat hem afkoelen. Verwijder voor de dressing de steelaanzet van de chilipeper. Snijd het vruchtvlees in dunne ringetjes en verwijder daarbij de pitjes. Pel de tenen knoflook en hak ze fijn. Roer de suiker door de azijn met het limoensap en de vissaus tot de suiker is opgelost. meng er vervolgens de peperringetjes, knoflook en olie door en voeg naar smaak zout en peper aan de dressing toe. Pel de uien voor de salade, halveer ze en snijd ze in dunne plakjes. Snijd de kool in vieren, verwijder de stronk en schaaf of snijd de kool dan in dunne reepjes. Schrap de wortels, halveer ze, snijd ze in de lengte in dunne plakjes en vervolgens in reepjes van 5 centimeter lang. Ontbeen de kip en verwijder het vel. Snijd een portie vlees van 250 gram in dunne plakken en gebruik de rest van het vlees voor iets anders. Meng de witte kool, de wortels, uien en het kippenvlees voorzichtig in een kom met de saus en de muntreepjes en laat de salade dan 10 minuten trekken. Doe de salade over op borden, garneer met de rau ram-blaadjes en dien op.

4 personen

gebied : Laos
gerechtsoort : salade

bron : Salades en koude voorgerechten (Koken zonder grenzen) / Angelika Mayr

Geen opmerkingen: