donderdag 24 oktober 2019

Khao Phoune (Laos)

KHAO PHOUNE (MIE-SOEP MET VIS EN VARKENSVLEES)

3 tenen knoflook
120 gram uien
500 gram varkensvlees (bijvoorbeeld van de schouder)
300 gram filet van red snapper
10 gram verse gemberwortel
3 rode chilipepers
3 eetlepels arachideolie
1 liter kokosmelk
zout
70 gram geroosterde pinda’s, gemalen
1 eetlepel vissaus
250 gram niet geheel rijpe mango’s
100 gram komkommer
100 gram witte rettich
100 gram taugé
100 gram sperziebonen
150 gram kleine Aziatische aubergines
80 gram voorjaarsuien
150 gram dunne mihoen
8 - 10 kleine Vietnamese muntblaadjes


Pel de knoflook en de uien en hak ze in grove stukken. Breng het varkensvlees met de knoflook en uien in 7 deciliter water aan de kook. Draai vervolgens het vuur laag en laat alles ongeveer 1 ½ uur zachtjes koken. Het vlees dient de hele kooktijd onder te staan; voeg zo nodig nog wat water toe. Neem het vlees uit de pan en laat het afkoelen. Laat dan de visfilet in 4 tot 5 minuten gaar worden in de bouillon en haal hem er voorzichtig uit. Passeer de bouillon door een fijne zeef. Er moet ongeveer een ½ liter overblijven. Schil de gember en halveer de chilipepers en ontdoe ze van zaden en zaadlijsten. Hak de gember en pepers zeer fijn, bak ze in een wok in een eetlepel olie licht aan, blus ze af met de kokosmelk en roer de gemalen pinda’s erdoor. Breng de kokosmelk aan de kook, laat hem op een laag vuur 5 minuten pruttelen en breng hem met zout en vissaus op smaak. Giet de bouillon erbij en laat alles nog eens 5 minuten sudderen. Haal het vruchtvlees van de mango en snijd daartoe de vrucht over de lengte in drieën. Verwijder van het middelste deel, dat de pit bevat, de schil. Druk de pit met een vork of met de vingers op een snijplank en vang vruchtvlees en sap op. Verwijder met een lepel het vruchtvlees uit de beide andere delen en snijd het in blokjes van 1 centimeter. Schil de komkommer en snijd hem in dunne schijven. Schil de rettich en snijd hem in blokjes van 1 centimeter. Was de taugé en laat hem goed uitlekken. Was de bonen, ontdoe ze van eindjes en draden en snijd ze schuin in dunne plakjes. Verwijder de steelaanzet van de aubergines en snijd ze in schijfjes. Maak de voorjaarsuien schoon en snijd ze eveneens in schijfjes. Snijd het vlees in ½ centimeter grote blokjes en verdeel de vis in niet te kleine stukken. Blancheer de taugé kort in kokend water, giet hem af en laat hem goed uitlekken. Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de schijfjes aubergine tot ze bruin zijn. Haal de gebakken schijfjes uit de pan en leg ze op keukenpapier, opdat het overtollige vet wordt opgezogen. Kook eerst de sperziebonen 5 minuten zachtjes in de bouillon, voeg vervolgens de rettich, komkommer, taugé, mango en het vlees toe en als laatste, gedurende een minuut, de vis. Roer ten slotte de aubergines en de voorjaarsuien erdoor. Breng de soep met zout en vissaus op smaak. Kook de mihoen 3 tot 4 minuten in water met wat zout, giet hem af en laat hem goed uitlekken. Verdeel de mie over de soepkommen, giet de soep erover, bestrooi hem met de muntblaadjes en dien onmiddellijk op.

4 personen

gebied : Laos
gerechtsoort : soep

bron : Soepen en stoofschotels (Koken zonder grenzen) / Angelika Mayr

Geen opmerkingen: