TOMATENSALADE
500 gram ontvelde en in plakken gesneden tomaten
1 schoongemaakte en kleingesneden ui
3 eetlepels olijfolie
2 eetlepels azijn
zout
peper
Doe de plakken tomaat en de kleingesneden ui in een slabak. Roer van de olijfolie met de azijn en wat zout en peper in een kommetje een sausje. Schenk de saus over de salade en schep alles voorzichtig dooreen. Laat de salade 30 minuten op een koele plaats staan voor hij wordt geserveerd.
4 personen
gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : salade
bron : Joegoslavisch koken / Jolanda van der Laan
zaterdag 22 december 2018
Servische kaassouflés (Servië)
SERVISCHE KAASSOUFFLÉS
100 gram zachte boter
7 fijngehakte ansjovisfilets
50 gram geraspte Parmezaanse kaas
5 eieren
paneermeel
Roer de boter in een kom lichtgeel en romig. Voeg de fijngehakte ansjovisfilets en de geraspte Parmezaanse kaas toe en roer alles goed dooreen. Splits de eieren. Roer de eierdooiers door het boter-kaasmengsel. Sla de eiwitten stijf en schep ze voorzichtig door het mengsel. Verdeel het soufflémengsel over schelpen of over kleine soufflépotjes en bestrooi het geheel met wat paneermeel. Bak de soufflés 15 minuten in een op 225°C voorverwarmde oven tot ze een mooi bruin korstje hebben.
4 personen
gebied : Servië
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Joegoslavisch koken / Jolanda van der Laan
100 gram zachte boter
7 fijngehakte ansjovisfilets
50 gram geraspte Parmezaanse kaas
5 eieren
paneermeel
Roer de boter in een kom lichtgeel en romig. Voeg de fijngehakte ansjovisfilets en de geraspte Parmezaanse kaas toe en roer alles goed dooreen. Splits de eieren. Roer de eierdooiers door het boter-kaasmengsel. Sla de eiwitten stijf en schep ze voorzichtig door het mengsel. Verdeel het soufflémengsel over schelpen of over kleine soufflépotjes en bestrooi het geheel met wat paneermeel. Bak de soufflés 15 minuten in een op 225°C voorverwarmde oven tot ze een mooi bruin korstje hebben.
4 personen
gebied : Servië
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Joegoslavisch koken / Jolanda van der Laan
Gevulde aardappelen (Joegoslavië)
GEVULDE AARDAPPELEN
8 middelgrote aardappelen
25 gram boter
100 gram in kleine stukjes gesneden ham
50 gram fijngehakte champignons
2 eierdooiers
1 theelepel kappertjes
zout
peper
1 ei
2 eetlepels bloem
4 eetlepels paneermeel
olie voor het frituren
Kook de aardappelen in de schil gaar. Laat de aardappelen afkoelen en trek er de schillen af. Snijd aan de onder- en bovenzijde een kapje van de aardappelen af. Hol de aardappelen met een theelepel uit of boor ze uit met een appelboor. Verhit de boter in een koekenpan en fruit hierin de stukjes ham en de fijngehakte champignons 2 minuten. Haal de pan van de hittebron af. Vermeng het ham-champignonmengsel in een kom met de eierdooiers, de kappertjes en de bij het uithollen vrijgekomen aardappel. Roer alles goed dooreen en maak het mengsel op smaak met wat zout en peper. Vul de uitgeholde aardappelen met het mengsel. Klop het ei los met wat water. Wentel de gevulde aardappelen achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopte ei en het paneermeel. Verhit de olie voor het frituren tot 190°C en bak hierin de gevulde aardappelen mooi bruin en krokant.
Serveer de gevulde aardappelen zo warm mogelijk en geef er met kleingesneden bieslook vermengde mayonaise bij.
4 personen
gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Joegoslavisch koken / Jolanda van der Laan
8 middelgrote aardappelen
25 gram boter
100 gram in kleine stukjes gesneden ham
50 gram fijngehakte champignons
2 eierdooiers
1 theelepel kappertjes
zout
peper
1 ei
2 eetlepels bloem
4 eetlepels paneermeel
olie voor het frituren
Kook de aardappelen in de schil gaar. Laat de aardappelen afkoelen en trek er de schillen af. Snijd aan de onder- en bovenzijde een kapje van de aardappelen af. Hol de aardappelen met een theelepel uit of boor ze uit met een appelboor. Verhit de boter in een koekenpan en fruit hierin de stukjes ham en de fijngehakte champignons 2 minuten. Haal de pan van de hittebron af. Vermeng het ham-champignonmengsel in een kom met de eierdooiers, de kappertjes en de bij het uithollen vrijgekomen aardappel. Roer alles goed dooreen en maak het mengsel op smaak met wat zout en peper. Vul de uitgeholde aardappelen met het mengsel. Klop het ei los met wat water. Wentel de gevulde aardappelen achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopte ei en het paneermeel. Verhit de olie voor het frituren tot 190°C en bak hierin de gevulde aardappelen mooi bruin en krokant.
Serveer de gevulde aardappelen zo warm mogelijk en geef er met kleingesneden bieslook vermengde mayonaise bij.
4 personen
gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Joegoslavisch koken / Jolanda van der Laan
Gegratineerde courgette (Joegoslavië)
GEGRATINEERDE COURGETTE
500 gram geschilde en in plakken gesneden courgettes
1 eetlepel azijn
zout
50 gram boter
2 eierdooiers
1½ deciliter zure room
50 gram geraspte Parmezaanse kaas
Kook de plakken courgette 7 minuten in een pan kokend water met de azijn en wat zout. Laat de plakken courgette zeer goed uitlekken. Smelt de boter in een pannetje. Voeg de eierdooiers, de zure room en de geraspte Parmezaanse kaas toe. Roer alles bij matige hitte dooreen tot een glad mengsel is verkregen. Laat het mengsel vooral niet koken, daar het dan kan schiften. Leg de uitgelekte plakken courgette in een beboterde ovenvaste schaal. Schenk de zure roomsaus over de groente. Bak het gerecht 10 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven tot er een lichtbruin korstje is ontstaan en alles door en door warm is.
Serveer de gegratineerde courgette onmiddellijk en geef er vers stokbrood bij.
4 personen
gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Joegoslavisch koken / Jolanda van der Laan
500 gram geschilde en in plakken gesneden courgettes
1 eetlepel azijn
zout
50 gram boter
2 eierdooiers
1½ deciliter zure room
50 gram geraspte Parmezaanse kaas
Kook de plakken courgette 7 minuten in een pan kokend water met de azijn en wat zout. Laat de plakken courgette zeer goed uitlekken. Smelt de boter in een pannetje. Voeg de eierdooiers, de zure room en de geraspte Parmezaanse kaas toe. Roer alles bij matige hitte dooreen tot een glad mengsel is verkregen. Laat het mengsel vooral niet koken, daar het dan kan schiften. Leg de uitgelekte plakken courgette in een beboterde ovenvaste schaal. Schenk de zure roomsaus over de groente. Bak het gerecht 10 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven tot er een lichtbruin korstje is ontstaan en alles door en door warm is.
Serveer de gegratineerde courgette onmiddellijk en geef er vers stokbrood bij.
4 personen
gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Joegoslavisch koken / Jolanda van der Laan
Gegratineerde asperges (Joegoslavië)
GEGRATINEERDE ASPERGES
500 gram asperges
zout
150 gram gesmolten boter
100 gram geraspte Parmezaanse kaas
Schil de asperges dun af. Kook de asperges 20 minuten in een pan kokend water met wat zout. Haal de asperges voorzichtig uit de pan en laat ze goed uitlekken. Leg de asperges in een beboterde ovenvaste schaal en schenk er de gesmolten boter over. Bestrooi het geheel met de geraspte Parmezaanse kaas. Bak het gerecht 10 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven tot de kaas is gesmolten en lichtbruin is gekleurd.
Serveer de gegratineerde asperges zo warm mogelijk en geef er vers stokbrood bij.
4 personen
gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Joegoslavisch koken / Jolanda van der Laan
500 gram asperges
zout
150 gram gesmolten boter
100 gram geraspte Parmezaanse kaas
Schil de asperges dun af. Kook de asperges 20 minuten in een pan kokend water met wat zout. Haal de asperges voorzichtig uit de pan en laat ze goed uitlekken. Leg de asperges in een beboterde ovenvaste schaal en schenk er de gesmolten boter over. Bestrooi het geheel met de geraspte Parmezaanse kaas. Bak het gerecht 10 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven tot de kaas is gesmolten en lichtbruin is gekleurd.
Serveer de gegratineerde asperges zo warm mogelijk en geef er vers stokbrood bij.
4 personen
gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Joegoslavisch koken / Jolanda van der Laan
Abonneren op:
Posts (Atom)