zaterdag 11 februari 2023

Noedelsoep met kip, spinazie, mais en ei (Japan)

NOEDELSOEP MET KIP, SPINAZIE, MAIS EN EI

2 eieren
160 gram biologische kipdijfilet
½ eetlepel sriracha sauce (pittige chilisaus)
1 eetlepel arachideolie
1 ramen kit (Saitaku)
100 gram babyspinazie
150 gram crispy mais (blik)
1 salade-ui
100 gram gesneden spitskool


Breng een pan water aan de kook. Voeg als het water kookt de eieren toe en kook in 6 minuten net niet hard. Laat schrikken onder koud stromend water, pel ze en halveer in de lengte.
Meng ondertussen de kip met de sriracha, olie, peper en eventueel zout. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag zonder olie of boter en bak de kip op middelhoog vuur in 5 minuten gaar. Keer halverwege.
Doe de 2 zakjes soepbasismix uit de ramen kit samen met 500 milliliter kokend water in een soeppan en breng aan de kook. Voeg de noedels uit de ramen kit toe en kook 1 – 2 minuten in de bouillon. Meng de spinazie erdoor.
Laat ondertussen de mais uitlekken en snijd de salade-ui in zo dun mogelijke ringen. Verdeel de spitskool met de soep over ruime kommen. Verdeel de mais erover. Snijd de kip in repen en leg samen met het ei erop. Bestrooi met de salade-ui en de zeewier-sesammix uit de ramen kit.

2 personen

voedingswaarde : 640 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Japan
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : AllerHande 3 – 30 mei 2021

Yakitori (Japan)

YAKITORI

125 milliliter soy sauce gluten free (Go-Tan)
125 milliliter mirin (rijstwijn)
50 milliliter sake
1 eetlepel rietsuiker
6 salade-uitjes
400 gram kipdijfilet


Breng voor de saus (tare) een steelpan met de sojasaus, mirin, sake en suiker aan de kook. Laat de saus tot de helft inkoken. Dit duurt 10 minuten. Verdeel 2/3 van de saus in 1 kom en de rest in een andere kom. Je gebruikt de grote portie voor tijdens het grillen en de kleine voor na het grillen.
Snijd het harde deel van de salade-ui in stukken van 3 centimeter. Snijd het donkergroene deel grof en kook mee met de saus. Snijd de kip in gelijke stukken van 2 x 3 centimeter. Rijg om en om de kip en salade-ui horizontaal aan 8 lange tapasprikkers geweekt in water. Begin en eindig met de kip.
Verhit een grillpan zonder olie of boter op middelhoog tot hoog vuur en gril (eventueel in 2 delen) de spiesjes 2 minuten aan 1 kant. Keer om en gril nog 2 minuten. Bestrijk ondertussen de gegrilde kant met de tare uit de grote portie. Keer om en gril nog eens 2 minuten. Herhaal tot de spiesen in minimaal 8 minuten gegrild zijn. Verdeel de yakitori over een bord en bestrijk ze rondom met de rest van de tare (de kleine portie). Lekker met rijst.

Voor 8 stuks

voedingswaarde : 130 kcal per stuk
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Japan
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : AllerHande 3 – 30 mei 2021

Tom Kha Kai van kipfilet (Thailand)

TOM KHA KAI van kipfilet

500 milliliter kippenbouillon
6 limoenblaadjes (diepvries)
250 gram kipfilet
50 gram verse galanga (laos)
3 stengels citroengras
2 sjalotten
400 milliliter kokosmelk
1½ eetlepel vissaus (+ extra om op smaak te brengen)
2 theelepels kokosbloesemsuiker
1 rode peper (of meer naar wens)
150 gram oesterzwammen (of andere paddenstoelen naar keuze)
7½ gram koriander
2 limoenen


Breng een pan met de bouillon (zonder water) en de limoenblaadjes aan de kook.
Snijd ondertussen de kipfilet in stukjes van 2 à 3 centimeter en voeg toe aan de bouillon.
Verwijder ondertussen de eventuele donkere en harde stukken van de laos en snijd de wortel in plakken van een ½ centimeter. Je hebt hier een scherp mes voor nodig. Verwijder de harde onderkant en de buitenste blaadjes van de stengels citroengras en snijd in stukken van 4 centimeter dik. Snijd de sjalot in parten en halveer de parten in de breedte. Voeg de laos, het citroengras en de sjalot toe aan de kippensoep en laat alles met de deksel schuin op de pan 20 minuten op laag vuur koken. Schep af en toe het schuim eraf.
Voeg na 20 minuten de kokosmelk, vissaus en suiker toe aan de soep. Verwijder de steelaanzet van de peper en snijd het vruchtvlees in schuine dunne ringen en scheur de oesterzwammen in stukken. Voeg beide toe aan de soep en verwarm nog 5 minuten op laag vuur mee. Snijd ondertussen de koriander heel grof, zodat de blaadjes mooi intact blijven.
Pers de limoenen uit en breng de soep op smaak met 2 eetlepels limoensap (serveer de rest van de limoen in parten ernaast) en eventueel extra vissaus. Verdeel over kommen en bestrooi met de koriander. Lekker met (gestoomde) rijst erbij.
Tip: De laos, het citroengras en limoenblad eet je niet op, maar laat je volgens traditie in de soep zitten. Vertel het de eters of haal het vlak voor het serveren uit de soep.

4 personen

voedingswaarde : 305 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : AllerHande 3 – 30 mei 2021

Noedels met gerookte kip en sugarsnaps

NOEDELS MET GEROOKTE KIP EN SUGARSNAPS

250 gram mihoen (fijne rijstnoedels)
1 kippenbouillonblokje
300 gram sugarsnaps
1 theelepel olie
2 eieren, losgeklopt
200 gram gerookte kipfilet, in reepjes
1 eetlepel ketjap manis
sap van ½ limoen
1 rode peper, in ringetjes
2 eetlepels gebakken uitjes


Breng 1 liter water met het bouillonblokje aan de kook. Snijd intussen de sugarsnaps in de lengte in reepjes.
Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin van het ei een omelet. Schep uit de pan en rol de omelet op.
Neem de pan met bouillon van de warmtebron en leg de noedels en sugarsnaps erin. Laat afgedekt wellen tot de noedels beetgaar zijn. Snijd intussen de omeletrol in reepjes.
Roer de noedels los met een vork en giet af door een zeef. Spoel kort af met lauwwarm water, schud goed uit en schep terug in de pan. Schep de kip, ketjap, limoensap en rode peper erdoor en verdeel over 4 borden of kommen. Garneer met de omeletreepjes en uitjes.

4 personen

voedingswaarde : 365 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Boodschappen februari 2022

Rijst met spinazie-tonijnkoekjes en ingelegde ui

RIJST MET SPINAZIE-TONIJNKOEKJES EN INGELEGDE UI

500 gram fijngesneden spinazie (diepvries, ontdooid)
200 gram winterpeen
160 gram tonijn in zonnebloemolie
2 witte scharreleieren
40 gram tarwebloem
300 gram witte rijst
2/3 pot ingelegde ui


Doe de spinazie in een schone theedoek en knijp zoveel mogelijk vocht eruit. Schil de winterpeen en rasp grof. Laat de tonijn goed uitlekken, maar vang de olie op.
Doe de spinazie, peen, tonijn, eieren en bloem in een mengkom en schep goed door. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Vorm hier met vochtige handen 8 koekjes van. Laat op een bord rusten in de koelkast tot gebruik.
Kook ondertussen de rijt volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg 4 eetlepels azijn uit de pot met ingelegde ui aan de gekookte rijst toe. Roer de rijst los met een vork en laat met de deksel op de pan staan.
Verhit de tonijnolie in 2 koekenpannen en bak 4 spinazie-tonijnkoekjes per pan in 5 minuten op middelhoog vuur lichtbruin en knapperig. Keer halverwege.
Verdeel de rijst over borden, leg op elk bord 2 spinazie-tonijnkoekjes en schep de ingelegde ui erop.

4 personen

voedingswaarde : 545 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : AllerHande 2 januari – 26 februari 2023

Bulgur met geroosterde knolselderij en whipped cottage cheese

BULGUR MET GEROOSTERDE KNOLSELDERIJ EN WHIPPED COTTAGE CHEESE

1 knolselderij (1 kilogram)
3 eetlepels specerijenmix voor Midden-Oosterse ovengroente (Souq)
4 eetlepels olijfolie
300 gram grove bulgur
200 gram fijne tuinbonen (diepvries)
400 gram kikkererwten (bik)
200 gram cottage cheese
4 eetlepels appelciderazijn


Verwarm de oven voor op 200°C. Schil de knolselderij en snijd de knol eerst in kwarten en vervolgens in de breedte in plakken van 1 centimeter. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Meng met de specerijenmix, 2 eetlepels olie en eventueel zout. Rooster in het midden van de oven in 30 minuten goudbruin en gaar.
Kook ondertussen de bulgur in ruim kokend water in 15 minuten op laag vuur beetgaar. Kook de tuinbonen in ruim water in 7 minuten gaar. Doe de kikkererwten in een vergiet, spoel onder koud stromend water en laat uitlekken.
Mix de cottage cheese met 1 eetlepel water en versgemalen peper in de hakmolen met de staafmixer tot een gladde crème. Voeg al mixend eventueel 1 eetlepel water extra toe als de crème niet glad genoeg is.
Maak een dressing van de rest van de olie, de azijn, peper en eventueel zout.
Giet de bulgur af en doe terug in de pan. Voeg de tuinbonen en kikkererwten toe en verwarm 2 minuten op laag vuur. Voeg de dressing toe en meng goed. Verdeel de bulgur over de borden, leg de plakken knolselderij erop en serveer met een dot whipped cottage cheese.

4 personen

voedingswaarde : 625 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : AllerHande 2 januari – 26 februari 2023

Broccoli-erwtensoep met kaasbroodje

BROCCOLI-ERWTENSOEP MET KAASBROODJE

4 volkorenschnittbroodjes (afbak)
2 tenen knoflook
500 gram broccoli
4 eetlepels milde olijfolie
150 gram geraspte kaas mild 30+
300 gram tuinerwten fijn (diepvries)
2 middelgrote uien
100 gram zuivelspread naturel


Verwarm de oven voor op 220°C. Bak de broodjes 6 minuten in de oven. Haal uit de oven en laat iets afkoelen, laat de oven aanstaan. Snijd ondertussen de knoflook fijn. Snijd de broccoli in roosjes, schil de steel en snijd in plakjes.
Snijd de broodjes in sneetjes van 1 centimeter, maar niet helemaal door. Meng de helft van de knoflook met 1½ eetlepel olie en peper en sprenkel tussen de sneetjes brood. Verdeel de geraspte kaas ertussen.
Verhit 1 eetlepel olie in een soeppan en fruit de rest van de knoflook 2 minuten op laag vuur. Voeg de broccoli, bevroren tuinerwten en 750 milliliter water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 8 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Bak ondertussen de broodjes nog 8 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is. Snijd de ui in dunne ringen. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de uiringen 5 minuten op middelhoog vuur. Laat uitlekken op keukenpapier.
Schep de soep in kommen, verdeel eerst de zuivelspread en dan de ui erover en serveer met de kaasbroodjes.

4 personen

voedingswaarde : 560 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : lunchgerecht

bron : AllerHande 2 januari – 26 februari 2023

Beef Chimichurri (Argentinië)

BEEF CHIMICHURRI

2 tenen knoflook
15 gram platte peterselie
1 eetlepel gedroogde oregano
1 theelepel chilivlokken
1 theelepel gerookte-paprikapoeder pikant
6 eetlepels zonnebloemolie
3 eetlepels rode wijnazijn
½ theelepel (zee)zout
4 entrecotes, op kamertemperatuur


Steek de barbecue aan en bereid voor op directe hitte.
Maak de chimichurri. Snijd de knoflook en peterselie fijn. Meng samen met e oregano, chilivlokken, paprikapoeder, 5 eetlepels olie, de azijn, 3 eetlepels water, wat peper en het zout. Laat staan tot gebruik.
Dep het vlees droog met keukenpapier. Bestrijk met de rest van de olie en bestrooi rondom met peper en zout. Gril op de barbecue in 4 minuten medium rare. Keer halverwege. Neem van de barbecue en laat 5 minuten losjes afgedekt met aluminiumfolie rusten.
Snijd het vlees tegen de draad in in plakjes, verdeel er een beetje chimichurri over en serveer de rest apart erbij. Lekker met brood en een salade van kropsla, tomaat en ui.

4 personen

voedingswaarde : 445 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 20 / 5 minuten

gebied : Argentinië
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : AllerHande 3 – 30 mei 2021