MAÏSBIER
In Zuid-Afrika is bier niet zomaar een drank; het is een politiek symbool.
Al voor de komst van de blanken brouwden de Afrikanen bier, maar in de jaren
'50 werd dat door de regering verboden. In plaats daarvan werden in de
Afrikaanse gebieden van overheidswege bierlokalen ingericht. Alleen daar
konden Afrikanen - dat wil zeggen Afrikaanse mannen - bier krijgen.
Traditioneel bier brouwen, in bezit hebben of drinken werd streng verboden.
De politie trad er hard tegen op, en was allerminst te beroerd om feesten en
partijen uit elkaar te slaan. Dat betekende natuurlijk niet dat er geen
traditioneel bier meer te koop was. Er waren tal van illegale shebeens,
compleet met jongetjes op de uitkijk en bergplaatsen voor de voorraad. Want
de politie loerde altijd. Een van de redenen voor het verbod was natuurlijk
financieel: een officieel biermonopolie bracht geld in het laatje. Maar er
was nog een reden. De verkoop van traditioneel bier maakte een aantal
Afrikanen onafhankelijk van de blanke economie (de shebeen-eigenares heette
niet voor niets queen of the shebeen), net zoals het bezit van onroerend
goed. Tegen deze vormen van onafhankelijkheid trad het apartheidsbewind
gelijktijdig op. Voor de Afrikaanse gezinnen was de maatregel een ramp. De
mannen dronken niet langer het goedkope eigen bier, maar buitenshuis het
dure regeringsbier. Hun vrouwen kwamen er dan ook tegen in opstand. Eerst
deelden ze pamfletten uit. Toen dat niet hielp, gebruikten ze geweld om de
mannen uit de bierlokalen te houden. Het ANC steunde het vrouwenprotest,
zodat ook politiek bewuste mannen de vrouwen hielpen. Maar het einde was er
niet minder bloedig om. De politie trad met zeer grof geweld tegen de
vrouwen op en sloeg de opstand neer.
2 liter halfgare maïspap
15 liter water
een heel bruin brood
1 kilo bruine suiker
desgewenst 30 gram verse gist
Meng de afgekoelde pap met het water. Breek het brood in stukken en voeg het
toe, evenals de bruine suiker en (desgewenst) de gist. Laat het mengsel
enkele dagen fermenteren. Zeef het (traditioneel gebeurt dat in hoge, nauwe,
taps toelopende en gevlochten manden).
Methode 2: Meng gelijke hoeveelheden gierst- en maïsmeel en bevochtig dat
met een beetje heet water (niet echt nat laten worden). Laat het 24 uur
staan. Kook er dan met een flinke hoeveelheid water een dunne pap van.
Spreid die uit in platte aardewerk schalen en laat ze buiten afkoelen (24
uur). Voeg er dan nieuw gierstmeel aan toe (ca. 1/3 van de oorspronkelijke
hoeveelheid meel) en laat het mengsel fermenteren (afhankelijk van het weer:
1 dag of langer). Zeef het. Giet het terug in de schalen en laat het daar
nog een dag in staan. Klaar voor het feest!
land : Zuid-Afrika
gerechtsoort : drank
bron : Zuidafrikaans kookboek : Recepten uit de kleurrijkste keuken ter
wereld