maandag 11 februari 2019

Gestoofd gekruid konijn (Marokko)

GESTOOFD GEKRUID KONIJN

4 eetlepels (olijf)olie
2 uien, gesnipperd
4 teentjes knoflook, uitgeperst of ragfijn gehakt
2 eetlepels (blad)peterselie, fijngehakt
1½ eetlepel verse koriander, fijngehakt
1 kaneelpijpje (6 centimeter)
½ theelepel gemberpoeder
½ theelepel gemalen komijn
½ theelepel geraspte nootmuskaat
eventueel 1 eetlepel ras al-hanout (Marokkaans specerijenmengsel), uitsluitend bij gebruik van tamme konijnen
zout
zwarte peper uit de molen
2 jonge tamme of wilde konijnen, in 12 stukken verdeeld


Verhit een grote (stoof)pan met dikke bodem. Laat de olie even door de hete pan walsen. Voeg uien, knoflook, tuinkruiden, kaneelpijpje en overige specerijen toe. Schep alles enkele malen om. Strooi er wat zout en peper over. Maak de stukken konijn droog met keukenpapier. Wrijf ze in met wat zout en peper. Leg de stukken op het uienbedje in de pan. Schenk er ½ liter warm water bij. Leg het deksel op de pan. Temper de warmtebron. Laat alles 1 uur zachtjes stoven tot het konijnenvlees gaar is. Neem de stukken uit de pan en leg ze in een voorverwarmde schaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Laat het stoofvocht zo lang zachtjes koken tot de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid is overgebleven. Schenk de saus door een zeefje over de stukken konijn.
Serveer het gerecht in de schaal. Geef er droog gekookte rijst of het platte brood van de Marokkaanse bakker bij. Een komkommersalade met bosuitjes sluit er goed bij aan.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Marokkaans / Hans Belterman & Fatima Chouaibi

Geen opmerkingen: