zondag 8 juni 2008

Tabboule (Jordanië)

TABBOULE (BULGHUR-KRUIDENSALADE)

150 gram fijne bulghur (voorgekookte gemalen tarwe)
½ bosje lente-uitjes
5 rijpe, geurige tomaten (300 gram)
4 knapperige, kleine komkommers (150 gram per stuk)
1 bosje bladpeterselie
1 bosje verse of 1 eetlepel gedroogde munt
1 kleine krop bindsla
6 eetlepels citroensap
4 eetlepels koudgeperste olijfolie
zout
versgemalen zwarte peper

Was de bulghur tot het water helder blijft. Doe over in een kom, schenk er
zoveel water op dat de bulghur bedekt is en laat circa 4 uur weken. Was de
groenten en kruiden en dep ze droog.
Maak de lente-uitjes schoon, halveer ze in de lengte en snijd ze in kleine
blokjes. Verdeel de tomaten in vieren, verwijder de steelaanzet en snijd ze
in kleine blokjes. Schil de komkommers en snijd ze ook in kleine blokjes.
Verwijder de donkere blaadjes van de sla en bewaar ze voor een ander
gerecht. Haal de gele blaadjes los, spoel ze onder de koude kraan, dep droog
en schik ze op een grote schaal of verdeel ze over een paar bordjes. Rits de
blaadjes van de kruiden en hak ze met de zachte steeltjes fijn.
Laat de bulghur uitlekken in een fijne zeef en doe over in een kom. Voeg de
groenten en kruiden toe, schenk er de olie en het citroensap op en meng
goed. Breng pittig op smaak met zout en peper en zet de salade dan circa 30
minuten koud weg. Schik de tabboule voor het opdienen op de slablaadjes en
serveer er Turks brood bij.
Variatie: In sommige Arabische landen wordt deze salade voornamelijk met
peterselie bereid. In plaats van komkommers en tomaten wordt de salade met 3
grote bossen peterselie bereid.

4 personen

voedingswaarde : 260 kcal p.p.
bereidings- / week- / afkoeltijd : 30 minuten / 4 uur / 30 minuten

land : Jordanië
gerechtsoort : salade

bron : De beste recepten uit "Koken in de Wereld"

Geen opmerkingen: