woensdag 30 juli 2025

Psari Spetsiotiko (Spetses, Griekenland)

PSARI SPETSIOTIKO (GEBAKKEN VIS OP DE WIJZE VAN SPETSAI)

Er is in Griekenland een overweldigend aanbod van alle mogelijke soorten vis. Het doet er niet veel toe welke soort u koopt, want alle vis die op deze manier wordt klaargemaakt, smaakt verrukkelijk.

1½ deciliter olijfolie
1 hele vis, bijvoorbeeld een brasem van 1 kilogram, schoongemaakt
3 eetlepels citroensap
zout
vers gemalen peper
3 dunne schijfjes citroen
4 eetlepels gehakte, gemengde groene kruiden, zoals basilicum, marjolein en peterselie
2 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
1 deciliter witte wijn
350 gram tomaten, ontveld en gehakt
1 eetlepel tomatenpuree
75 gram droog wit broodkruim


Wrijf een braadslee met wat olie in. Besprenkel de vis van binnen en buiten met citroensap en bestrooi hem met peper en zout. Vul de vis met de schijfjes citroen en 2 eetlepels van de gemengde groene kruiden en leg hem in de braadslee.
Meng de rest van de olie met de knoflook, wijn, tomaten en de tomatenpuree en breng op smaak met zout en peper. Schenk de saus over de vis en strooi er de helft van het broodkruim over.
Laat de vis onafgedekt 20 minuten in een op 190°C voorverwarmde oven bakken. Draai hem dan voorzichtig met behulp van een paar spatels om. Bedek de vis met de saus en strooi er de rest van het broodkruim over. Laat nog eens 20 – 25 minuten bakken tot de vis gaar is.
Dien met een salade op.

6 personen

gebied : Spetses, Griekenland
gerechtsoort : visgerecht

bron : Griekenland : De regionale keukens / Pamela Westland

Geen opmerkingen: