zaterdag 20 februari 2021

Geroosterde paddenstoelen, aardperen & knolselderij met beurre noisette & mierikswortel

GEROOSTERDE PADDENSTOELEN, AARDPEREN & KNOLSELDERIJ MET BEURRE NOISETTE & MIERIKSWORTEL

600 gram aardperen van ongeveer hetzelfde formaat
500 gram knolselderij, geschild en in parten van 1 centimeter
3 eetlepels extra vergine olijfolie
100 gram boter, gesmolten, plus 25 gram voor erover
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper
8 grote weidechampignons, bijgesneden
15 gram verse mierikswortel, geschild en fijn geraspt, of naar smaak
crème fraîche, voor erbij

Verwarm de oven voor op 190°C.
Boen de aardperen schoon. Je hoeft ze niet te schillen, maar snijd dikke exemplaren wel in de lengte doormidden. Leg ze met de knolselderij in een braadslee waarin ze in een enkele laag passen. Meng de olie en de 100 gram gesmolten boter en schenk ongeveer de helft hiervan over de groenten. Bestrooi ze met peper en zout, schep ze goed om en rooster ze 45 minuten in totaal; schep ze af en toe om zodat ze rondom bruin worden.
Leg de weidechampignons in een braadslee waarin ze in een enkele laag passen en schenk de rest van het vet erover. Schep ze met je handen om en rooster ze tegelijk met de knolselderij en aardperen 30 minuten tot de champignons donker en gekrompen zijn. De knolselderij en aardperen moeten zacht zijn als je er met een scherp mes in steekt.
Schep de groenten in een verwarmde schaal of kom; je kunt de champignons heel laten of in grove stukken scheuren.
Verhit vlak voor het opdienen de 25 gram boter in een pannetje tot hij mooi goudbruin is en nootachtig ruikt. Schenk hem over de groenten en strooi de mierikswortel erover; voeg iets meer toe als je van de scherpe smaak houdt.
Serveer het gerecht met een kommetje crème fraîche.

4 personen

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Uit de oven : 100 Gerechten waar je niet naar om hoeft te kijken / Diana Henry

Geen opmerkingen: