zondag 21 februari 2021

Geroosterde pompoen & tofu met soja, honing, chilipeper & gember

GEROOSTERDE POMPOEN & TOFU MET SOJA, HONING, CHILIPEPER & GEMBER

450 gram extra stevige tofu
900 gram pompoen, liefst Crown Prince
3 eetlepels vloeibare honing
6 eetlepels sojasaus
2 theelepels chilivlokken
stukje gemberwortel van 2 centimeter, geschild en fijn geraspt
125 milliliter arachideolie
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper
6 teentjes knoflook, in heel dunne plakjes
3 theelepels geroosterd sesamzaad
2 lente-uitjes, bijgesneden en diagonaal in stukjes
sap van ½ limoen


Verwarm de oven voor op 200°C.
Laat de tofu uitlekken en snijd hem in 1½ centimeter dikke plakken. Leg een dubbele laag keukenpapier op een snijplank, leg de tofu erop en leg daar weer een dubbele laag keukenpapier op. Leg hier nog een snijplank bovenop en leg daar iets zwaars op. Laat de tofu 20 minuten zo staan om het overtollige vocht eruit te persen.
Snijd de pompoen doormidden, verwijder de pitten en snijd de helften in parten van 1½ - 2 centimeter. Meng in een kommetje de honing, sojasaus, chilivlokken, gember en 75 milliliter van de arachideolie.
Verdeel de pompoen over 2 braadsledes of bakplaten - je kunt ze eventueel bekleden met bakpapier want dan zijn ze makkelijker schoon te maken - en schep twee derde van het sojamengsel erover. Keer de pompoenparten met je handen.
Snijd de tofuplakken doormidden en leg ze in een kleinere braadslee. Schep de rest van het sojasausmengsel erop en keer de stukken erin. Bestrooi de pompoen en tofu met zout en peper en rooster ze 15 minuten in de oven.
Draai de pompoen en tofu om. Meng de resterende olie met de knoflook en schep dit over de pompoen. Rooster die dan met e tofu nog 10 - 15 minuten, tot de tofu donker en de pompoen een beetje bruin en helemaal zacht is geworden.
Leg de pompoen en tofu op een verwarmd bord, bestrooi ze met het sesamzaad en de lente-uitjes en besprenkel eventueel met wat limoensap. Zet op tafel.

6 personen

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Uit de oven : 100 Gerechten waar je niet naar om hoeft te kijken / Diana Henry

Geen opmerkingen: