zondag 21 februari 2021

Saucijsjes & linzen met kruidenrelish

SAUCIJSJES & LINZEN MET KRUIDENRELISH

1½ eetlepel extra vergine olijfolie
8 varkenssaucijsjes van goede kwaliteit
1 ui, fijngehakt
½ stengel bleekselderij, fijngehakt
1 middelgrote wortel, fijngehakt
125 gram pancetta of spekreepjes
500 milliliter kippenbouillon
350 milliliter droge witte wijn of cider
1 teentje knoflook, geperst
275 gram Le Puy-linzen
2 laurierblaadjes
zeezoutvlokken
versgemalen zwarte peper
dijonmosterd, voor erbij
knapperig brood, voor erbij

RELISH
50 gram zachte kruidenblaadjes, zoals bladpeterselie, basilicum, munt, bieslook of een mix van wat je in huis hebt
1½ eetlepel kappertjes, afgespoeld, uitgelekt en drooggedept
2 teentjes knoflook, heel fijn gehakt
½ theelepel dijonmosterd
sap van 1 citroen
7 eetlepels extra vergine olijfolie


Verwarm de oven voor op 180°C.
Verhit de olijfolie in een ovenvaste hapjespan van 30 centimeter en braad de saucijsjes rondom aan (ze hoeven alleen een beetje kleur te krijgen en niet gaar te worden). Haal de saucijsjes uit de pan. Voeg de ui, bleekselderij, wortel en de pancetta of spekreepjes aan de pan toe en bak ze goudbruin. Meng de bouillon en wijn of cider in een kan.
Doe de knoflook en linzen met de laurierblaadjes in de pan, schep ze om met de groenten en voeg 550 milliliter van het bouillonmengsel toe. Breng het aan de kook, voeg zout en peper toe, leg de saucijsjes terug in de pan en zet hem 15 minuten in de oven.
Roer en voeg de rest van het bouillonmengsel toe, leg het deksel op de pan en zet hem nog 25 - 30 minuten in de oven. De linzen moeten dan zacht zijn en de vloeistof vrijwel volledig geabsorbeerd. Proef of er nog zout en peper bij moet, maar de ingekookte bouillon, de wijn en het spek hebben het gerecht waarschijnlijk al zout genoeg gemaakt.
Maak de relish. Hak de kruiden en kappertjes fijn en meng ze met de andere ingrediënten of maal alles in de keukenmachine fijn. Voeg zout en peper toe.
Serveer de saucijsjes en linzen met de relish. Geef er dijonmosterd en knapperig brood bij.

4 personen

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Uit de oven : 100 Gerechten waar je niet naar om hoeft te kijken / Diana Henry

Geen opmerkingen: