zaterdag 1 oktober 2022

Chiligarnalen (Mexico)

CHILIGARNALEN

In de betere restaurants in de grotere steden van Mexico worden deze garnalen geserveerd op Gebakken maïspannenkoeken, maar in de dorpen worden ze gewoonlijk geserveerd in warme maïstortilla’s, die rechtstreeks van de comal komen.

3 anchopepers (naar keuze)
1 bol knoflook, de tenen losgemaakt
1 ui
1 – 2 laurierblaadjes (liefst vers)
100 gram Chipotles en adobo, plus extra om erbij te serveren
100 milliliter olijfolie
30 rauwe gepelde gamba’s, het zwarte darmkanaal in de rug verwijderd
warme tortilla’s
partjes limoen
fijngehakt korianderblad


Bij gebruik van anchopepers: trek de steeltjes eraf en verwijder het zaad. Zet ze onder kokend water en laat ze 10 – 15 minuten zachtjes koken, tot ze helemaal zacht zijn.
Pel de tenen knoflook door ze plat te slaan met de stamper van de vijzel of met een deegroller. Trek de papierachtige velletjes eraf.
Pureer de ui, knoflook, laurierblaadjes en 50 milliliter water in een keukenmachine. Voeg halverwege de anchopepers en de chipotle toe.
Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog tot hoog vuur. Wacht tot de olie heel heet is en bak de puree. Blijf roeren om te voorkomen dat de pepers verbranden. Zet het vuur lager nadat de puree enkele minuten is gebakken en laat de saus in 5 – 10 minuten enigszins inkoken. Laat de saus afkoelen.
Steek de barbecue aan en haal de gamba’s door de pepermarinade. U kunt de gamba’s naar wens 1 – 2 uur marineren of ze meteen gebruiken. Rooster ze enkele minuten aan een kant, tot ze van grijs naar roze zijn verkleurd. Besmeer ze met wat extra adobo en serveer ze direct met de warme tortilla’s, partjes limoen en wat fijngehakt korianderblad.
Dit is heerlijk met Warme tacovulling van courgette en maïs en een knapperige baguette.

6 personen

bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Mexico
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Mexicaans! : Het kookboek / Thomasina Miers

Geen opmerkingen: