zaterdag 1 oktober 2022

Linguine van mosselen met rokerige chipotlepuree (Mexico)

LINGUINE VAN MOSSELEN MET ROKERIGE CHIPOTLEPUREE

1 kilogram mosselen in de schelp
200 milliliter droge witte wijn
25 gram boter
3 eetlepels olijfolie
5 sjalotjes, fijngesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
blaadjes van 4 – 5 takjes tijm
1 eetlepel chipotlepuree
150 milliliter room
zeezout
zwarte peper
klein snufje kristalsuiker
350 gram linguine of spaghetti (verse smaakt zoveel beter!)
1 kleine handvol vers korianderblad, fijngehakt


Maak de mosselen schoon onder koud stromend water, trek de ‘baard’ eraf met uw duim en wijsvinger of gebruik een mes (de ‘baard’ is een bosje taaie draden dat bij de scharnier van de mosselen zit). Gooi de mosselen weg die niet sluiten als u er stevig mee op het werkvlak tikt.
Breng een flinke pan gezouten water aan de kook voor de pasta en verhit de wijn in een klein pannetje (of in de magnetron). Verhit de boter en een eetlepel olijfolie in een pan met dikke bodem en wacht tot de boter schuimt. Doe de sjalotten in de pan en zet het vuur laag, zodat de sjalotten niet gaan kleuren. Bak ze in ruim 5 minuten glazig. Bak de knoflook, tijm en chipotlepuree enkele minuten mee. Voeg de room toe, breng het gerecht op smaak met zout, peper en het snufje suiker en verhit alles 5 minuten, terwijl u de pasta en de mosselen bereidt.
Doe de pasta in het kokende water. Verhit de rest van de olie in een pan die groot genoeg is voor alle mosselen. Doe de mosselen erin als de olie rookt, sluit de pan en schud ze ongeveer 2 minuten om op het vuur. Voeg de wijn toe en schud de mosselen nog enkele minuten om. Schep de geopende mosselen met een schuimspaan in een schaal. Gooi ongeopende mosselen weg. Doe de chipotleroom bij de mosselen.
Laat de beetgare pasta uitlekken en druppel er wat olijfolie over. Zeef het mosselkookvocht door een fijne zeef bij de room en schep het door de pasta. Strooi gehakt korianderblad erover en serveer de pasta in voorverwarmde diepe kommen.

4 personen

bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Mexico
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Mexicaans! : Het kookboek / Thomasina Miers

Geen opmerkingen: