vrijdag 14 februari 2025

Fan Ke Gu Lou Yu (Guangzhou, Guangdong, China)

FAN KE GU LOU YU (ZOETZURE VIS)

1 poon van 450 gram, schoongemaakt, maar met kop en staart eraan en aan beide zijden enkele keren ingekerfd
5 gedroogde Chinese champignons
maïzena
olie om te frituren
2 sliersjalotten, bos- of lenteuien, in stukjes van 1 centimeter gesneden
3 plakjes gemberwortel
1 gedroogde chilipeper, ontpit en gesnipperd

MARINADE
1 sliersjalot, bos- of lente-ui, fijngehakt
1 theelepel geraspte gemberwortel
1 theelepel zout
2 eetlepels rijstwijn

SAUS
1 eetlepel tomatenpuree
5 eetlepels suiker
1 eetlepel maïzena
1 theelepel zout
5 eetlepels witte rijstazijn
5 eetlepels water
1 theelepel sesamolie


Maak eerst de marinade: meng de ingrediënten in een wijde schaal en laat de vis er 30 minuten in marineren; keer de vis geregeld.
Laat intussen de champignons 30 minuten weken in heet water; verwijder de stelen en snijd de hoeden in plakjes.
Meng de ingrediënten voor de saus in een kommetje.
Verhit de frituurolie liefst in een elektrische frituurpan. Wentel de vis door de maïzena en frituur hem 5 minuten tot hij gaar is. Laat de vis uitlekken en houd hem warm op een schotel.
Verhit in een wok of koekenpan 1 eetlepel olie en roerbak er de sliersjalotten, gember en champignons 30 seconden in. Giet de saus erbij en breng al roerende aan de kook tot de saus bindt. Lepel de saus over de vis en dien op.

2 personen

gebied : Guangzhou, Guangdong, China
gerechtsoort : visgerecht

bron : China : De Kantonese keuken / Margaret Leeming

Geen opmerkingen: