vrijdag 14 februari 2025

Keung Tsung Chau Yu (Guangzhou, Guangdong, China)

KEUNG TSUNG CHAU YU (ZEEBAARS MET GEMBER EN UIEN)

500 gram zeebaars, ontschubd, schoongemaakt en drooggedept
3 eetlepels olie
25 gram gemberwortel, geplet
25 gram sliertsjalotten, bos- of lente-uien, in stukjes van 5 centimeter gesneden
1 teen knoflook, geplet
2 centimeter gedroogde sinaasappelschil, in warm water geweekt en in reepjes gesneden
zout
peper
½ theelepel sesamolie
zwarte peper
2 theelepels maïzena, aangelengd met 1 eetlepel water

STOOFSAUS
1½ eetlepel rijstwijn
3 deciliter sterke bouillon
½ theelepel zout
2 theelepels oestersaus
1 eetlepel donkere sojasaus


Vermeng eerst de ingrediënten voor de saus in een kommetje.
Verhit een wok of grote koekenpan op matig vuur en voeg de olie toe. Bak de vis aan beide kanten lichtbruin; schep de vis dan voorzichtig uit de pan op een bord. Voeg de gember, sliersjalotten, knoflook en sinaasappelschil aan de pan toe en roerbak dit alles 15 seconden tot het gaat geuren. Giet dan de saus erbij.
Doe de vis in de stoofsaus, dek de pan af en laat zachtjes 15 minuten stoven tot de vis gaar is (als de ogen uitpuilen). Leg de vis op een verwarmde schotel. Verwijder de gember uit de saus; bind de saus al roerende met de aangelengde maïzena. Breng ten slotte op smaak met zout en peper en schenk de saus over de vis. Bedruppel met sesamolie, maal er nog wat peper over en dien op.

2 personen

gebied : Guangzhou, Guangdong, China
gerechtsoort : visgerecht

bron : China : De Kantonese keuken / Margaret Leeming

Geen opmerkingen: