MUHAMMARA (WALNOTENSALADE MET GRANAATAPPELPITTEN)
Dit is een versie van een verrassende puree die je ook in Turkije vindt. Granaatappelmelasse geeft hem een intrigerende zoetzure smaak. Sommigen hebben hem liefst heel pittig met chilivlokken of -pasta. Deze versie heeft alleen een vleugje rood chilipoeder.
100 gram gepelde walnoten
50 gram bruinbrood, van korstjes ontdaan
1 eetlepel granaatappelmelasse
¼ - ½ theelepel gemalen komijn
snufje rood chilipoeder
zout
4 eetlepels extra vergine olijfolie
40 gram pijnboompitten (naar keuze)
Maal de walnoten in een foodprocessor. Week het brood in water, knijp het uit en doe het bij de walnoten. Voeg de granaatappelmelasse, komijn, chilipoeder, beetje zout, olijfolie en 3 eetlepels water toe en meng alles tot een zachte puree. Doe er als hij te stijf is nog een scheut water bij. Spreid de salade op een platte schaal uit, eventueel bestrooid met pijnboompitten die u in een drupje olie lichtbruin bakt.
Varianten: Voeg als u van heet houdt, 1 theelepel of meer harissa toe, de Noord-Afrikaanse chilipuree die in tubes en potten te koop is. In sommige winkels is een ‘ambachtelijke’ versie te koop die erg lekker is.
Een variant op deze muhammara bestaat uit 50/50 gemalen walnoten en pijnboompitten.
6 personen
gebied : Libanon
gerechtsoort : mezze
bron : Duizend-en-één smaken : De keukens van Marokko, Turkije en Libanon / Claudia Roden
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten