woensdag 10 maart 2021

Gevulde kalkoen (Israël)

GEVULDE KALKOEN

4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
1 schoongemaakte en kleingesneden ui
250 gram kippengehakt
100 gram verkruimelde matzes
2 eieren
zout
peper
1 kalkoen van 2½ kilogram
50 gram gesmolten plantenmargarine


Verhit de olie in een koekenpan en fruit hierin de kleingesneden ui 3 minuten. Vermeng het kippengehakt in een kom met de gefruite ui, de verkruimelde matzes, de eieren en wat zout en peper. Vul met het gehaktmengsel de buikholte van de kalkoen. Bestrooi de vogel met wat zout en peper. Leg de gevulde kalkoen op een groot vel aluminiumfolie en bestrijk hem met de gesmolten margarine. Vouw de folie rond de kalkoen, zodat een goed gesloten pakket ontstaat. Leg het pakket in een braadslede. Bak de kalkoen 1 ½ uur in een op 200°C voorverwarmde oven. Vouw de folie open en bak de kalkoen nog 30 minuten tot hij mooi bruin is. Leg de kalkoen op een schaal en houd hem warm. Schenk het braadvocht in een pannetje. Kook het braadvocht bij vrij veel hitte in tot circa de helft van het volume. Serveer de saus apart bij de kalkoen. Geef hierbij gebakken aardappelen en gestoofde bleekselderij.

4 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Israëlisch koken / redactie Wiebe Andringa

Geen opmerkingen: