woensdag 10 maart 2021

Marokkaanse kalkoen (Marokko)

MAROKKAANSE KALKOEN

1 kalkoenkuiken (2 kilogram)
2 grote uien
olijfolie
2 rode paprika’s
8 tomaten
1 grote aubergine
100 gram sperziebonen
1 prei
selderij
boter
rozijnen
honing
citroensap
amandelen
plukje saffraan
kaneel
gemberpoeder
zout
peper
paprikapoeder


Ontdooi een diepvries-kalkoenkuiken door het, zonder de verpakking, een dag en een nacht in de koelkast te leggen en daarna nog enkele uren gewoon in de keuken. Fruit de gesnipperde uien licht goudgeel boven een laag vuur in drie eetlepels olijfolie en voeg dan de ragfijn gesnipperde rode paprika’s en zes gesneden tomaten toe. Leg een deksel op de pan en laat het mengsel gaar sudderen. Voeg nu en dan wat water toe. Wrijf de gare massa door een zeef. Snijd een grote, ongeschilde aubergine, de sperziebonen, een prei, enkele takjes selderij en twee grote tomaten in stukken en fruit het mengsel boven laag vuur in twee eetlepels boter. Neem de pan van het vuur. Meng er een eetlepel rozijnen door, een eetlepel honing, een eetlepel citroensap, een eetlepel fijngehakte amandelen, een plukje saffraan, geweekt in een eetlepel water (ook het gekleurde water toevoegen), een snufje kaneel, een theelepel gemberpoeder en zout naar smaak. Vul er het kalkoenkuiken mee, en steek het dicht met prikkers. Zout de buitenkant licht en braad de vogel boven niet al te fel vuur in weinig boter goudbruin. Bedruip regelmatig met het braadvocht en pas op dat bij het keren de vulling er niet uitglipt. Reken op anderhalf à twee uur. Kruid de saus van paprika’s en tomaten met zout, versgemalen peper, cayenne- of andere scherpe peper en paprikapoeder. Verdun de saus zonodig met nog wat heet water. Deze saus behoort vrij scherp te zijn.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Culinaire avonturen / Wina Born

Geen opmerkingen: