woensdag 10 maart 2021

Bibi M'ahmarh (Marokko)

BIBI M’AHMARH (KALKOEN GEVULD MET COUSCOUS)

1 kalkoen
200 gram couscous
150 gram rozijnen zonder pitten
1 theelepel kaneel
¼ theelepel geraspte nootmuskaat
zout
2 eetlepels suiker
2 eetlepels boter
1½ deciliter olijfolie
2 uien, in stukjes gesneden
1 teentje knoflook, uit de knijper
2 hete rode pepertjes, fijn gesnipperd
¼ theelepel gemberpoeder
zout
citroensap


Wrijf de kalkoen van binnen en buiten schoon met keukenpapier. Stoom de couscous in een stoompan boven kokend water tot de korrel zacht is maar toch nog stevig aanvoelt. Meng voor de vulling een gedeelte van de couscous met de rozijnen, kaneel, nootmuskaat, zout naar smaak, suiker en boter. Vul de kalkoen met deze vulling en prik de vogel dicht met dunne ijzeren pennen. Verwarm in een grote braadpan de olijfolie met 3 deciliter water, de uien, knoflook, gesnipperde rode pepertjes, gemberpoeder en zout naar smaak. Laat dit op laag vuur 15 minuten doorkoken. Leg dan de kalkoen in de pan en laat hem met het deksel op de pan zolang stoven tot hij gaar is. Vul zonodig bij met heet water. Schep de kalkoen uit de pan, leg deze op een grote, warme schaal en laat onderwijl de bouillon op hoog vuur inkoken. Schep 3 of 4 eetlepels gekookte couscous in de bouillon om de saus te binden en breng deze op smaak met citroensap. Schenk enkele lepels van de saus over de kalkoen en geef de rest er apart bij.

4 personen

gebied : Marokko
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Marokkaanse keuken / Irene Day

Geen opmerkingen: