woensdag 10 maart 2021

Mole Poblano de Guajolote (Mexico)

MOLE POBLANO DE GUAJOLOTE (KALKOEN IN GEKRUIDE SAUS)

1 babykalkoen (2 kilogram)
6 - 8 verse (chili)pepertjes, bij voorkeur in 2 of 3 verschillende kleuren
zout
2 eetlepels spekvet
4 eetlepels (zonnebloem)olie
2 teentjes knoflook, ragfijn gehakt
½ theelepel anijszaad
½ theelepel gemalen piment
mespuntje kaneel en/of kruidnagel (niet noodzakelijk)
75 gram sesamzaadjes
125 gram geschaafde amandelen
50 gram rozijnen
500 gram rijpe tomaten, ontveld, vruchtvlees in blokjes gesneden
50 gram bittere chocolade, grof geraspt of gehakt
2 - 3 eetlepels fijngewreven kruim van oudbakken witbrood of van overgebleven tortillas


Was de pepertjes, verwijder de uiteinden, halveer ze en neem het zaad en de zaadlijstjes weg. Snijd ze daarna in uiterst smalle reepjes of hak ze fijn. Verdeel de kalkoen in stukken of vraag uw leverancier het voor u te doen. Leg de stukken kalkoen in een hoge pan. Schenk er zoveel kokend water op dat alles onder staat. Voeg er naar smaak wat zout aan toe (circa 1½ theelepel). Laat de stukken kalkoen gedurende 45 minuten boven een zeer matig afgestelde warmtebron koken. Neem de stukken daarna uit de pan. Laat ze op een vergiet goed uitlekken. Maak de afgekoelde en goed uitgelekte stukken kalkoen droog met keukenpapier. Verhit in een grote braadpan het spekvet en de olie. Bak de stukken kalkoen er aan alle kanten goudbruin in. Neem ze daarna uit de pan en houd ze warm. Voeg aan het in de pan achtergebleven mengsel van vet en olie de pepertjes, ui, knoflook, anijszaad, piment, eventueel kaneel en kruidnagel toe. Schep alles goed om en voeg er dan 4 - 5 deciliter bouillon van de kalkoen en de sesamzaadjes, geschaafde amandelen, rozijnen en tomaten aan toe. Schep alles om en laat het gedurende 20 tot 30 minuten heel zachtjes pruttelen. Voeg er vervolgens de chocolade en de kruim van brood of tortillas aan toe. Proef de saus zodra de chocolade erin opgenomen is. Voeg zout naar smaak toe. Leg de stukken kalkoen op een voorverwarmde schaal en schenk de saus erover.

6 personen

voedingswaarde : 860 kcal p.p.
bereidingstijd : 90 minuten

gebied : Mexico
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Over de grens (Lekker koken thuis) / Reader’s Digest

Geen opmerkingen: