zondag 4 april 2021

Nasi Uduk (Indonesië)

NASI UDUK (INDONESISCHE KOKOSRIJST MET KNAPPERIGE CHILITOFU & PINDASAMBAL)

Dit rijstgerecht, dat in Indonesië nasi uduk wordt genoemd, is heel smaakvol door de kokos, kruidnagel, het citroengras en de cassia. Het wordt traditioneel opgediend met gebakken sjalotjes en pindasambal. Een van mijn favoriete doordeweekse maaltijden.

400 milliliter kokosmelk
200 gram basmatirijst, afgespoeld
1 stengel citroengras, gekneusd
5 kruidnagels
1 stukje cassia of 1 pijpje kaneel
zeezoutvlokken
200 gram sperziebonen, in stukjes van 2 centimeter
3 banaansjalotten, in heel dunne ringen
2 blokken van 225 gram stevige tofu, gerookt of naturel, in driehoeken van 1 centimeter dik
2 eetlepels sesamolie
½ rode chilipeper, geraspt
2 tenen knoflook, geraspt

SAMBAL
1½ eetlepel pindakaas met stukjes
1½ eetlepel donkere sojasaus
2 eetlepels limoensap
½ rode chilipeper, geraspt
2 - 4 eetlepels water

OPDIENEN MET
verse koriander, fijngesneden


Verwarm de oven voor tot 230°C.
Doe de kokosmelk, rijst, het citroengras, de kruidnagels, cassia of kaneel en zeezoutvlokken in een kleine braadpan met deksel of middelgrote braadslede, roer en dek goed af met het deksel of aluminiumfolie (dit is belangrijk, anders wordt de rijst niet gaar) en zet weg.
Leg de sperziebonen, sjalot en tofu in een andere braadslede die zo groot is dat alles er net in een enkele laag in past. Schep om met de sesamolie, chilipeper, knoflook en ½ theelepel zeezoutvlokken. Leg de tofu bovenop zodat de blokjes knapperig worden en zet samen met de rijst 30 minuten in de oven tot de rijst gaar is en de tofu, sjalotten en boontjes knapperig zijn. (Controleer na 20 minuten of de tofu niet te donker wordt.)
Roer intussen de ingrediënten voor de sambal door elkaar met zoveel water dat deze vloeibaar is. Proef en voeg eventueel extra limoensap en sojasaus toe. Bestrooi de tofu als deze uit de oven komt met de koriander en dien op met de rijst en sambal.
Je hebt hier echt twee braadsledes of bakplaten nodig zodat je een fijn contrast krijgt tussen de knapperige tofu en sjalotten en de bijna boterachtige rijst.

4 personen

voorbereidings- / oventijd : 15 / 30 minuten

gebied : Indonesië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De wereldse bakplaat : 75 Kleurrijke recepten uit de oven / Rukmini Iyer

Geen opmerkingen: