zondag 4 april 2021

Groentesalade met rijst en tofu (Indonesië)

GROENTESALADE MET RIJST EN TOFU

Aangemaakt met een pikant-zoete dressing waarin een heel scala aan Indonesische aroma’s verenigd is.

200 gram tofu
1 eetlepel ketjap asin
1 eetlepel djeroek-poeroetsap
mespuntje geplette Szechuanpeper
20 gram gedroogde mu-err-paddenstoelen
30 gram lente-uitjes
50 gram peultjes
zout
80 gram taugé
120 gram gele paprika’s
200 gram tomaten
250 gram gekookte Thaise langkorrelrijst
2 eetlepels arachideolie om te bakken

DRESSING
1 eetlepel vegetarische oestersaus
2 eetlepels ketjap asin
sap van ½ djeroek poeroet
1 teen knoflook
10 gram verse gember
1 theelepel palmsuiker
¼ theelepel geplette Szechuanpeperkorrels
1 eetlepel gehakt koriandergroen
2 eetlepels arachideolie


Snijd de tofu in blokjes van 1½ centimeter. Wentel ze in een diep bord door een mengsel van ketjap asin, djeroek-poeroetsap en Szechuanpeper en laat 10 minuten trekken. Week de paddenstoelen 10 minuten in heet water, neem ze eruit en snijd ze klein. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in dunne ringetjes. Was de peultjes en snijd ze in 1 centimeter grote ruitjes. Laat ze 4 tot 5 minuten in borrelend kokend water met zout koken, neem ze uit de pan en dompel ze in ijswater.
Was de taugé, laat ½ minuut blancheren en spoel af onder de koude kraan. Halveer de paprika, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in ruitjes van 1 centimeter. Blancheer de tomaten, dompel ze in koud water, ontvel ze, snijd ze in vieren, verwijder kroontjes en pitjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
Meng voor de dressing in een grote kom de oestersaus met de ketjap asin en het limoensap. Pel de knoflook en schil de gember. Hak de knoflook en gember fijn en voeg ze dan met de suiker, peper, het koriandergroen en de olie aan de inhoud van de kom toe en meng alles goed.
Verhit de olie in een wok en fruit er de goed uitgelekte tofublokjes 1 minuut rondom in aan. Neem ze eruit en laat afkoelen.
Meng de paddenstoelen, lente-uitjes, peultjes, taugé, paprika en tomaten met de dressing. Schep er losjes de rijst en tofu door, breng op smaak en dien de salade dan onmiddellijk op.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : salade

bron : Salades en koude voorgerechten (Koken zonder grenzen) / Angelika Mayr

Geen opmerkingen: