zaterdag 16 oktober 2021

Banh Gung Dac Biet (Vietnam)

BANH GUNG DAC BIET (GEMBERVERRASSING)

25 gram gemberwortel, geplet
225 gram suiker
3½ deciliter heet water

VULLING
50 gram gedroogde gele mungbonen, 30 minuten in warm water geweekt en uitgelekt
20 gram suiker
4 eetlepels sesamzaad

DEEG
225 gram kleefrijstmeel of bloem
1¾ deciliter kokend water


Maak gembersiroop door de gember met de suiker op een laag vuur in een kleine steelpan te verhitten tot de suiker bruin wordt. Roer het water erdoor zodra de suiker begint te roken (wees voorzichtig; het zal gaan spetteren) n laat het 3 minuten koken, tot de suiker is opgelost. Laat het mengsel afkoelen, verwijder de gember en gooi deze weg.
Stoom voor de vulling de mungbonen 20 minuten op hoog vuur. Doe ze met de suiker in een blender of keukenmachine en maak er een gladde pasta van. Laat deze 20 minuten in de koelkast opstijven.
Rooster het sesamzaad 2 minuten in een wok. Bewaar 2 eetlepels voor de garnering en verwerk de rest in de blender tot een pasta. Meng deze goed door de mungbonenpasta. Rol van het mengsel 16 balletjes ter grootte van knikkers.
Meng in een kom het meel snel met het water tot er een plakkerig deeg ontstaat. Dek het af en laat het 5 minuten staan. Bestuif het werkoppervlak met bloem en kneed het deeg in 3 minuten zacht en glad. Verdeel het in 20 gelijke porties en rol hier balletjes van. Dek ze af met een vochtige doek.
Druk de balletjes plat tot schijven van 6 centimeter in doorsnee. Leg een mungbonenballetje in het midden, vouw het deeg er omheen en knijp het vast. Rol de deegballetjes tussen beide handpalmen zodat ze mooi rond worden.
Deel elk van de vier overgebleven deegballetjes in vieren en dek ze af.
Breng een grote pan water aan de kook en kook hierin de gevulde deegballetjes 2 minuten. Kook dan de kleine balletjes 3 minuten mee (tot ze gaan drijven). Laat ze uitlekken.
Warm de gembersiroop op een laag vuur op in een grote steelpan. Voeg de deegballetjes toe en laat ze 2 minuten sudderen. Laat ze afkoelen.
Schep per persoon vier grote en vier kleine deegballetjes in een schaaltje of kom en strooi het achtergehouden sesamzaad erover.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : nagerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van

Geen opmerkingen: