woensdag 13 oktober 2021

Gan Cuu Voi Gung Va Ngo (Vietnam)

GAN CUU VOI GUNG VA NGO (LAMSLEVER MET GEMBER EN KORIANDER)

450 gram lamslever, in reepjes van 4 centimeter bij 5 millimeter
2 eetlepels plantaardige olie
1 grote ui, in wigvormige stukken van 4 centimeter breed
2 groene paprika’s, gehalveerd
zout
1 eetlepel sesamolie

SAUS
2 eetlepels nuoc mam of lichte sojasaus
2 eetlepels rijstwijn of droge sherry
2 theelepels suiker
2 grote teentjes knoflook, grof gehakt
1 eetlepel gegiste zwarte bonen, afgespoeld en grof gehakt
2 plakjes gember van 2 centimeter, geschild en fijngehakt
1 eetlepel verse koriander, gehakt
1 lente-ui, grof gehakt
2 theelepels maïzena, vermengd met 2 eetlepels water


Breng een grote steelpan halfvol water aan de kook. Doe de lever erin en roer tot het water weer begint te koken. Giet de lever af en houd deze even onder de koude kraan. Laat hem uitlekken.
Meng nuoc mam, rijstwijn en suiker in een kom en roer tot de suiker oplost.
Verhit op hoog vuur 1 eetlepel olie in een wok en roerbak hierin de uien en de paprika tot ze glimmen. Voeg wat zout toe en roer 1 minuut tot de uien glazig zijn. Doe de groenten in een schaal.
Veeg de wok schoon, doe de resterende olie erin en roerbak hierin knoflook, zwarte bonen, gember, koriander en lente-ui (30 seconden). Voeg de lever toe en roerbak nog 30 seconden.
Voeg het nuoc mam-mengsel toe en schep het vlees flink om. Voeg de groenten toe en roer ze door het vlees. Voeg beetje bij beetje, onder voortdurend roeren, de maïzena toe. Roer de sesamolie erdoor en schep het gerecht in een schaal.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van

Geen opmerkingen: