SUSHI (RIJST MET AZIJN EN SUIKER)
Sushi wordt in Japan gegeten zoals wij een broodje eten. De rijst neemt hier de plaats van het brood in. Als ‘beleg’ kiest de Japanner voor zijn sushi graag rauwe vis, pickles, champignons of andere groenten. Heel populair – zoals bij ons een broodje half-om – zijn norimaki sushi (rijst gewikkeld in zeewier), fukusa sushi (gewikkeld in een omelet), inari sushi (gewikkeld in sojabonenkaas) en nigiri sushi (met rauwe vis).
2½ kop kortkorrelige rijst
2½ kop water
1 stukje kombu (gedroogd zeewier) van 5 vierkante centimeter
SAUS
4 eetlepels rijstazijn
3 eetlepels suiker
2 theelepels zout
2 eetlepels mirin, saké of droge sherry
Meng voor de saus alle ingrediënten in een kom door elkaar. Blijf roeren tot de suiker is opgelost.
Was de rijst een paar maal, laat ze ten minste een half uur uitlekken. Doe ze samen met het water en het goed afgespoelde stukje kombu in een pan. Breng alles aan de kook. Leg het deksel op de pan en laat alles 15 minuten doorkoken. Neem daarna de pan van het vuur. Laat hem gesloten 10 minuten staan. Neem het stuk kombu weg. Doe de rijst over in een grote kom en schenk er direct daarop de saus over. Laat de rijst daarna tot lauwwarm afkoelen.
4 personen
gebied : Japan
gerechtsoort : rijstgerecht
bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten