donderdag 4 maart 2021

Gebakken rijst met ananas (Thailand)

GEBAKKEN RIJST MET ANANAS

Kies een verse ananas met een zoete geur en een bruingele schil. Klop op de onderkant van de ananas - u zult een doffe klank horen als de ananas rijp is. Een rijpe ananas zal ook iets meegeven als u er lichtjes op drukt.

1 ananas
2 eetlepels plantaardige olie
1 kleine ui, gesnipperd
2 groene chilipepers, ontzaad en gehakt
250 gram mager varkensvlees, in blokjes
125 gram gekookte, gepelde garnalen
700 tot 900 gram koude, gekookte rijst
50 gram geroosterde cashewnoten
2 lente-uitjes, gehakt
2 eetlepels vissaus
1 eetlepel sojasaus
2 rode chilipepers, in ringetjes, ter garnering
1 groene chilipeper, in ringetjes, ter garnering
10 - 12 verse muntblaadjes, in reepjes, ter garnering


Snijd de ananas in de lengte doormidden en snijd het vruchtvlees uit beide helften door met het mes langs de rand van de schil te snijden. Bewaar de uitgeholde ananashelften. U heeft 125 gram fijngehakt vruchtvlees nodig (bewaar de rest voor een toetje). Verhit de olie in een wok. Roerbak er de ui en chilipepers 3 tot 5 minuten in tot de ui gaar is. Schep er het varkensvlees door en roerbak tot het rondom bruin is. Schep er de garnalen en rijst door. Roerbak tot de rijst volledig doorgewarmd is. Schep er de gehakte ananas, cashewnoten en lente-uitjes door. Breng op smaak met de vissaus en sojasaus. Schep het rijstmengsel in de uitgeholde ananashelften. Garneer met de rode en groene chilipeper en verse muntblaadjes

4 - 6 personen

gebied : Thailand
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Thailand : Subtiele en kruidige gerechten uit het Oosten / Kit Chan

Geen opmerkingen: