dinsdag 20 oktober 2020

Geroosterde-wortelsalade met chamoy (Mexico)

GEROOSTERDE-WORTELSALADE MET CHAMOY

1 kilogram wortels, geschrapt en in schuine repen van 8 x 1 centimeter gesneden
3 eetlepels olijfolie, plus 1½ eetlepel extra voor erbij
1½ eetlepel ahornsiroop
10 gram muntblaadjes
5 gram dille, grof gehakt
8 gedroogde abrikozen, in dunne plakken gesneden (70 gram)
30 gram geroosterde, gezouten amandelen, grof gehakt
zout
zwarte peper

CHAMOY
40 gram gedroogde abrikozen
1 theelepel ahornsiroop
2 theelepels sumak
45 milliliter limoensap, plus 2 theelepels voor erbij
1 ½ theelepel aleppo-chilivlokken (of ¾ theelepel gewone chilivlokken)
1 kleine teen knoflook
2 eetlepels olijfolie


Verhit de oven tot 240°C.
Meng in een grote schaal de wortels met de olie, ahornsiroop, 1¼ theelepel zout en een flinke draai versgemalen peper. Spreid ze zo royaal mogelijk uit over twee grote, met bakpapier beklede bakplaten van 40 x 30 centimeter en rooster ze 18 minuten in de oven tot de wortels mooi goudbruin en nog stevig zijn; schep de wortels halverwege de tijd om en verwissel de bakplaten.
Mix terwijl de wortels worden geroosterd alle ingrediënten voor de chamoy met ¼ theelepel zout in een specerijenmolen (of de kleine kom van de keukenmachine) tot een gladde puree.
Schep de wortels zodra ze gaar zijn met de chamoy in een grote schaal, meng alles goed en zet hem 20 minuten opzij zodat de smaken zich kunnen mengen.
Meng de wortels met de kruiden en de plakken abrikoos en schik alles op een serveerschaal. Maak het gerecht af met de amandelen en de overgebleven olie en limoensap en dien het op.

4 personen

gebied : Mexico
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Flavour : Heel veel groente, nog meer smaak / Yotam Ottolenghi, Ixta Belfrage met Tara Wigley

Geen opmerkingen: