donderdag 26 december 2019

Chakchouka (Algerije)

CHAKCHOUKA (EIEREN MET PAPRIKA, TOMATEN EN AUBERGINE)

Chakchouka is een Noord-Afrikaanse ragout van groenten, en soms merguez (een pittige saucijs) met eieren. Dit gerecht is ideaal voor en maaltijd voor gasten. U kunt de basis van tevoren maken en de eieren op het laatste moment toevoegen en op het pitje bakken of de pan in de oven zetten tot de eieren gaar zijn. Dit recept benut de mediterrane drie-eenheid van aubergine, paprika’s en tomaten, maar u kunt ook naar wens bloemkool, aardappel, courgette of artisjok toevoegen.

6 eetlepels olijfolie
2 aubergines, geschild en in stukken van 3 centimeter gesneden
2 rode of groene paprika’s, zaad en zaadlijsten verwijderd, in lange smalle repen gesneden
250 gram merguez, in stukken van 3 centimeter gesneden
3 tomaten, ontveld, ontzaad en gehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 - 3 eetlepels gehakte verse snijpeterselie
6 eieren
zout
versgemalen peper


Verhit 4 eetlepels van de olijfolie in een grote koekenpan op een middelhoog vuur. Doe de stukken aubergine in de pan en laat ze onder af en toe omscheppen 10 minuten bakken.
Verhit intussen de andere 2 eetlepels olijfolie in een andere koekenpan op een middelhoog vuur. Doe de paprika in de pan en laat 5 minuten bakken en schep dan over in de pan met de aubergine. Doe de tomaten, knoflook en peterselie in de pan met de aubergines zodra de stukken gaar zijn. Schep alles goed om, leg het deksel op de pan en laat alles 15 minuten sudderen op een laag vuur tot alle groenten volledig gaar zijn.
Bak de merguez goudbruin in een andere koekenpan en doe dan in de pan met het auberginemengsel.
Neem het deksel van de pan. Maak met de achterkant van een lepel 6 kuiltjes in het auberginemengsel. Breek 1 ei in elk kuiltje. In sommige recepten worden de dooiers gebroken, maar dit is niet noodzakelijk. Leg het deksel op de pan en laat de eieren 4 - 5 minuten bakken tot ze gestold zijn. Breng op smaak met zout en peper en dien op.

3 - 6 personen

land : Algerije
gerechtsoort : hapje

bron : De Middellandse Zee : Koken en reizen / Joyce Goldstein

Geen opmerkingen: